FurioSan Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Hej Mamy bardzo dużo profesjonalnych konkursów piw domowych lecz nie ma zbyt wielu konkursów konsumenckich. Jak pokazuje to rynek karmelki z chmielem sprzedają się lepiej jak stylowe doskonałe IPY. Dlatego chcemy zorganizować ( na razie pilotażowy ) konsumencki konkurs piw domowych. Konkurs musi odbyć się w jednej z krakowskich knajp piwnych - tam chodzą piwni konsumenci. Niestety na dzień dzisiejszy jeszcze nie wiadomo gdzie konkurs uda się przeprowadzić jednak ustalmy pewne zasady. Data: 01.02.2015. Kategoria: Piwa mocno chmielone ( czy to Pils, APA, AIPA,CDA, Robust Porter, Imperial cokolwiek a nawet niestylowiec - nie ważne - ważne żeby główną rolę grał chmiel oraz żeby przeciętnemu konsumentowi smakowało ) Zasady oceny: każdy z 'respondentów' otrzyma próbki wszystkie ( w przypadku wielu zgłoszeń część ) piw wystawionych w konkursie i obowiązany jest wskazać trzy najlepsze w jego ocenie Nadmienić należy, że piwa będą anonimowe - tylko najlepsi sensorycy zagłosują na kumpli Zasada uczestnictwa: Każdy piwowar dostarcza 4 litry w dniu konkursu co najmniej godzinę przed jego rozpoczęciem Nagroda: będzie - walczymy o coś! Czasu powinno wystarczyć więc szybka inwentaryzacja w magazynach i przegląd sprawdzonych receptur! W styczniu powinny pojawić się świeże chmiele z USA - wiec na zimno jak znalazł ! Zachęcam wszystkich do warzenie i ważenia ( chmielu ) w dużych ilościach- jeśli to wypali może uda się zorganizować ligę opartą o tą formułę. PS. Konkurs nie jest ograniczony tylko do krakowskich piwowarów domowych - warunek uczestnictwa to dostarczenie piwa osobiście lub za pośrednictwem kumpla/cioci/szwagra itp konkurs obecnie ma taką formę, że nie możemy sobie pozwolić na odbiór przesyłek - sorry taki mamy klimat Sławek, Pan Kracy i Maryh 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 tylko najlepsi sensorycy zagłosują na kumpli Ehh, z automatu niekumple szans nie mają... FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 4 litry piwa? Ło matko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Piwa mocno chmielone - Pils Herkules - ciekawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 12 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2014 Super inicjatywa, bardzo lubię konkursy konsumenckie. Za tydzień wrzucam chmiel na zimno do IIPA więc aż korci, żeby wybrać się do Krakowa. Kilka pytań jeśli można: 1. 4 litry piwa to wcale nie tak dużo jak na konsumencki, jak będziecie dobierać oceniających i ilu ich będzie? 2. Czy przy tej okazji planujecie większą imprezę czy będzie to konkurs zamknięty? 3. Można będzie dostarczyć piwa w dniu konkursu? Zapraszamy za tydzień do Torunia, to będzie już piąty konkurs konsumencki, warto zbierać doświadczenia i uczyć się na cudzych błędach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2014 Hej chcemy dograć resztę szczegółów do końca świąt, może do końca roku ale 1. liczymy 4litry to 8 butelek a co za tym idzie około 4*8 próbek -> 32 sędziów, zakładamy, że sędziami będą goście lokalu w którym ów będzie się odbywał 2. to nie będzie konkurs zamknięty - każdy może wejść do knajpy w czasie jego trwania i po wypełnieniu deklaracji ( w której obliguje się do oddania głosu ) dostaje ponumerowane próbki ( obsługa lokalu przygotowuje próbki ) 3. Tak - to jest podstawowe założenie - piwa dostarczane są przed konkursem ( w jego dniu ) albo osobiście albo przez 'przyjaciela' - chcemy uprościć sobie życie - nie bardzo mamy jak zorganizować odbiór paczek od kurierów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 100 wejściówek w Toruniu rozeszło się w kilka godzin więc nie wiem czy dobrym pomysłem jest danie możliwości wejścia każdemu z ulicy. Kraków jest jednak nieco większy niż Toruń, może się okazać że pod lokalem zgromadzi się kilkaset osób. To grozi piwnymi zamieszkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2014 Potwierdzam jako pomysłodawca Toruńskiego zlotu piwowarow domowych wejście za free może okazać sie katastrofą.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Hej prosił bym wszystkich zainteresowanych udziałem w konkursie o kontakt - chcemy oszacować ilość uczestników PS. Ci którzy potwierdzili swój udział na FB już nie muszą się kontaktować. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Hej wreszcie jesteśmy w stanie podać wszystkie szczegóły Czas: 01.02.2015 Miejsce: Multi Qlti Tap Bar, Kraków, Szewska 21 Rejstracja w godzinach 15:00 - 16:45 Początek konkursu 17:00 Główna i jedyna nagroda jest ufundowana przez Multi Qlti i alepiwo.pl. Jest nią 200 PLN na zakupy w sklepie alepiwo.pl Zgłoszenie: odbywa się przy barze, konieczne jest dostarczenie conajmniej 4l piwa ( butelki dowolnej pojemności, keg/minikeg ). Oceniający: Może nim zostać każda osoba która w dniu konkursu ( start o 17:00 ), przyjdzie osobiście na do MQ, wyrazi chęć uczestnictwa przy barze, wypełni formularz rejestrujący, pobierze arkusz ocen oraz próbki do oceny. Należy dodać, że oceniającym może zostać tylko osoba pełnoletnia oraz w stanie nie wskazującym na spożycie. Ostateczną kwalifikację prowadzi obsługa konkursu. Ilość miejsc dla oceniających ograniczona. Oceny: Każdy z oceniających otrzyma conajmniej cztery próbki piw konkursowych przygotowane przez obsługę konkurs. Metodologia oceny to indywidualna sprawa każdego oceniającego. Oceniający ma obowiązek uszeregować piwa wedle swojego gustu. Najsłabsze piwo otrzymuje jeden punkt każde kolejne o jeden punkt więcej od poprzedniego. Zwycięzca: zostaje nim piwowar który zgromadzi największą ilość punktów Sytuacja sporna: jeśli dwa piwa zdobędą dokładnie taką samą ilość punktów przeprowadzana jest dogrywka, przywilej jedynego arbitra w dogrywce zyskuje najwyżej sklasyfikowany piwowar nie uczestniczący w sytuacji spornej. Arbiter na podstawie przygotowanych próbek piw spornych ustala ich ranking. Obowiązki piwowara: przyniesienie piwa i zgłoszenie się do konkursu - później przyjęcie ewentualnej nagrody bądź przywilej arbitra w sytuacji spornej. Obsługa zapewnia: podanie piwa opatrzonego anonimowymi identyfikatorami ( numerki ) zebraniem i zliczeniem punktów ogłoszenie wyników oraz rankingu wręczenie nagrody Jeśli są jakiekolwiek pytania to proszę o PW bądź wpis w wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Wydarzenie na FB https://www.facebook.com/events/1538375853114324/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Hej. To juz dziś! Zapraszamy do uczestnictwa jako piwowar i jako sędzia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Mamy już rezultaty Zwycięzcą Pierwszego Konsumenckiego Konkursu Piwowarów Domowych został Tomasz Profic za styl AIPA (piwo nr 8). Co do konkursu - było zgłoszonych 8 piw każdy sędzia dostawał próbkę (50-100mnl). Kart do głosowania wydanych zostało ponad 40 ( niestety musiałem wyjść godzinę po oficjalnym starcie ) można było zobaczyć różne interpretacje kategorii. Było piwo na bretach, były chmiele z antypodów, było piwo czarne i niemal pełne spektrum jasnych. Były piwa o wysokim oraz o stosukowo niskim IBU Dzięki wielkie za wspólną zabawę - stay tuned na kolejne edycje Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Gratulacje dla zwycięzcy! Będzie udostępniona receptura ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Wrzuce jutro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 Podziękowania dla współbiesiadników FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Moje konkursowe piwo: AIPA 15Blg Pilznenski Bruntal - 6,00 kg Carapils - 0,70 kg Karmelowy 30 - 0,40 kg Pszeniczny - 0,15 kg Zacieranie 1h 30min - 68°C Chmielenie: Magnum - 50g - 20min Chinook - 35g - 15min Citra + Amarillo - po 20g -10min Citra + Amarillo - po 20g - 5min Citra + Amarillo - po 10g - 1min Do gara podczas chlodzenia (85°C) poszlo po 50g Citra + Amarillo Drozdze US-05 zadane do 16°C. Fermentacj mkedzy 16-17°. Na ostatnie dwa dni podniesion do 20°C. Chmielenie na zimno: 8g/l Na 5 dni poszlo 2g/l - Citra oraz 2g/l - Amarillo na 3 dni tak samo po 2g/l bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Na ile to L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Gratulacje! Widzę że warzenie ekstremalne, 445g chmielu jeśli dobrze liczę. Nie mogłem się pojawić, bo skosiło mnie przeziębienie. Mam nadzieję że będą kolejne edycje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Czy ja wiem czy ekstremalne? Ekstremalne jest na razie w zamysle. Nie mam zapisane ile bylo w czasie gotowania ale w fermentorze wyszlo 28l Edytowane 3 Lutego 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Cóż, kolejne potwierdzenie na to, że jak się nie dowali łopatą chmielu to się nie ma szans w konkursie - 509g chmielu na 28L piwa w stylu AIPA - MASAKRA. Sam nie wiem jak to interpretować, ale raczej nie w sposób pozytywny dla sędziów, którzy chyba się pomylili z powołaniem albo mają problemy z interpretacją próbki i przyporządkowaniem jej do stylu albo chociaż umieszczeniu w widełkach stylu. Zresztą chyba twórca też nie ma z czego być dumnym. Edytowane 3 Lutego 2015 przez lukaszr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Hmmm... ale skąd taki komentarz? Kategorią były piwa "mocno chmielone", więc w czym jest problem :? Poza tym zauważmy, że chmielu musiało pójść sporo, bo stosowane było późne chmielenie... Gdyby kategoria była inaczej sformułowana, to można się czepiać, ale jeżeli warunkiem było mocne nachmielenie, to chyba nie ma za bardzo o co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 (edytowane) Tylko w tym konkursie była jedna kategoria "zajebiście nachmielone" Edytowane 3 Lutego 2015 przez anteks profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Wiem o co chodziło - mam na myśli określanie tego piwa jako AIPA - jeżeli miałby to być wolny styl np. nazwany tylko "mocno chmielony" to można walić tam i 5 kg chmielu, ale tutaj widnieje nazwa AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Piwo robilem pod siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się