Skocz do zawartości

Nowe drożdże Erbslöh


sabbr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Pojawiły się nowe drożdże - Erbslöh, firmy BrewMasters.

Dotychczas mieli - jak przeszukuję - jedynie drożdże winiarskie.

Skromna oferta, dwa dolniaki, jedno Ale i do witbiera.

Czy miał ktoś z nimi do czynienia? Szczególnie ciekaw jestem Erbslöh BrewMasters Ale.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niby można by było te drożdże sprawdzić ale jak patrzę, że paczka 10g kosztuje 12zł, a za 9 mam 11,5g US-05 lub za 11zł mam 10g Nottków to chyba pozostanę przy tych starych znanych mi drożdżach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie dostałem te drożdże.

Producent Niemcy, importer Czechy, opis angielski. Opakowanie inne niż na obrazku w sklepie, toporna duża torebka - jak do chmielu. Chałpnicza robota - nie wzbudza jakoś zaufania.

Tak to wygląda:

 

2015-01-07-10.34.01.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wysłałem pytanie do właściciela Piwoszarni o pochodzenie tych drożdży. Właściciel pisze:

Witam.

Firma Erbsloh jest to firma, która zajmuje się produkcją swoich autorskich produktów do wina, piwa, spirytusu.

Pozdrawiam.

 

Będzie trzeba przetestować, szczególnie te Weizenowe. W tym tygodniu na warsztat idą Magrove Jack's M20, w lutym zobaczę efekt na omawianych tu drożdzach.

Edytowane przez santa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie zrobiłem starter z tych drożdży. Po otwarciu opakowania ostry, śmierdzący zapach, trochę jak piekarskie, ale bardzo nieprzyjemny. Dziwne, w innych drożdżach suchych smrodku nie zauważyłem. Kolor drożdży dość ciemny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga! Te drożdże to porażka!

Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG.

Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło.

Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej?

Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja swojego pierwszego lagera zrobiłem na Erbslöh BrewMasters Lager. Jedenastka odfermentowała do 4blg, więc dość płytko (a zacierane raczej na wytrawnie). Bardzo długi lag na starcie. Aktualnie lageruje się. Gęstwę zadałem do kolejnej warki, ta już ruszyła jak szalona i obecnie jest na burzliwej. Planuję wykorzystać te drożdże do jeszcze trzeciej warki (porter bałtycki). Temperatura fermentacji to u mnie 11°C. Dam znać jakie efekty będą z tych drożdży jak już zabutelkuję tę pierwszą warkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uwaga! Te drożdże to porażka!

Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG.

Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło.

Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej?

Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom?

Mierzyłeś refraktometrem? Zmierzone wartości korygowałeś w arkuszu kalkulacyjnym? Czy może mierzyłeś balingometrem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.