sabbr Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Witam, Pojawiły się nowe drożdże - Erbslöh, firmy BrewMasters. Dotychczas mieli - jak przeszukuję - jedynie drożdże winiarskie. Skromna oferta, dwa dolniaki, jedno Ale i do witbiera. Czy miał ktoś z nimi do czynienia? Szczególnie ciekaw jestem Erbslöh BrewMasters Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Sklep, link, itd. Po co pytanie bez odniesienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Wujek google podpowiada: http://piwoszarnia.pl/drozdze-erbsloh-c-15_77.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Drożdże Erbslöh BrewMasters AleZastosowanie: IPA Stout Porter Charakterystyka: Profil aromatu: piwa pszenicy stylu bawarskim ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 Drożdże do wszystkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Nie wiem skąd te opisy, u producenta są normalne http://www.erbsloeh.com/product_datasheets/en/PMB_BrewMastersAleYeast_GB_002.pdf http://www.erbsloeh.com/product_datasheets/en/PMB_BrewMastersPilsnerStyleYeast_GB_002.pdf http://www.erbsloeh.com/product_datasheets/en/PMB_BrewMastersLagerYeast_GB_002.pdf http://www.erbsloeh.com/product_datasheets/en/PMB_BrewMastersWheatBeerYeast_GB_002.pdf Mi to wygląda na kolejną inkarnację znanych produktów. Ale Yeast w szczególności bardzo przypomina Nottinghamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Niby można by było te drożdże sprawdzić ale jak patrzę, że paczka 10g kosztuje 12zł, a za 9 mam 11,5g US-05 lub za 11zł mam 10g Nottków to chyba pozostanę przy tych starych znanych mi drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Pakowanie jak Gozdawa, źródło pewnie podobne tylko cena z czapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Pakowanie jak Gozdawa, źródło pewnie podobne tylko cena z czapy mam podobne spostrzeżenia, (nawet foty podobne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Może to kooperacja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Nie sądzę. Ale spróbować warto, bo mogą się to okazać dobre drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Właśnie dostałem te drożdże. Producent Niemcy, importer Czechy, opis angielski. Opakowanie inne niż na obrazku w sklepie, toporna duża torebka - jak do chmielu. Chałpnicza robota - nie wzbudza jakoś zaufania. Tak to wygląda: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Wysłałem pytanie do właściciela Piwoszarni o pochodzenie tych drożdży. Właściciel pisze: Witam.Firma Erbsloh jest to firma, która zajmuje się produkcją swoich autorskich produktów do wina, piwa, spirytusu. Pozdrawiam. Będzie trzeba przetestować, szczególnie te Weizenowe. W tym tygodniu na warsztat idą Magrove Jack's M20, w lutym zobaczę efekt na omawianych tu drożdzach. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Właśnie zrobiłem starter z tych drożdży. Po otwarciu opakowania ostry, śmierdzący zapach, trochę jak piekarskie, ale bardzo nieprzyjemny. Dziwne, w innych drożdżach suchych smrodku nie zauważyłem. Kolor drożdży dość ciemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Uwaga! Te drożdże to porażka! Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG. Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło. Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej? Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaglob Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Ja swojego pierwszego lagera zrobiłem na Erbslöh BrewMasters Lager. Jedenastka odfermentowała do 4blg, więc dość płytko (a zacierane raczej na wytrawnie). Bardzo długi lag na starcie. Aktualnie lageruje się. Gęstwę zadałem do kolejnej warki, ta już ruszyła jak szalona i obecnie jest na burzliwej. Planuję wykorzystać te drożdże do jeszcze trzeciej warki (porter bałtycki). Temperatura fermentacji to u mnie 11°C. Dam znać jakie efekty będą z tych drożdży jak już zabutelkuję tę pierwszą warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 6 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2015 Uwaga! Te drożdże to porażka! Tydzień temu zrobiłem na tych drożdżach stouta kawowego, 24L, 14,5 BLG. Zrobiłem przedtem mały starter - 0,6L, 10 BLG, z ekstraktem i na mieszadle magnetycznym. Nie żeby była potrzeba, ale chciałem wypróbować mój nowy nabytek - mieszadło. Na starterze w 30 godzin, przy temp. ok. 23*, zeszło z 10 do 7. Nie wiem, jak starter schodzi z BLG, czy nie powinien w tym czasie zejść bardziej? Po zadaniu do brzeczki drożdże ruszyły żwawo, po 48 godzinach - cisza totalna, pomiar BLG - 7, śladu piany i nagazowania nie było. Dziś, po 4-ch dniach mierzę - dalej 7, zero gazu. Więc zadałem starą gęstwą S-04, bo 7 BLG to raczej zdecydowanie za dużo. Dodam, że żadnych dodatków w stylu laktoza nie dawałem. Temp. fermentacji - 17-18*, zacieranie 67* godzina + 20' 72*. Jak mniemam, kawa w ilości 100g nie powinna zaszkodzić drożdżom? Mierzyłeś refraktometrem? Zmierzone wartości korygowałeś w arkuszu kalkulacyjnym? Czy może mierzyłeś balingometrem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sabbr Opublikowano 8 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2015 Balingometrem, wynik pewny, po dodaniu starej gęstwy S-04 całość ruszyła znów i bluka do dziś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się