LJajecznica Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Prezent pierwsza klasa. Widzę, że już warka 97 na liczniku, to w tym roku pęknie 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebpa Opublikowano 4 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 prezent doskonały i oczywiście wszystkiego najlepszego z okazji urodzin! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 Używasz kolanek kanalizacyjnych PVC do odprowadzania spalin? One nie nadają się do wysokiej temperatury... :rolleyes: A prezent świetny Używam do odprowadzenia pary. A cena za kolanka i trójnik z ocynku robi swoje. Tam nie ma, jakiejś wysokiej temperatury, więc raczej to nie przeszkadza. Są również łączniki do wentylacji plastikowe, ale nie ma takich średnic. Standard do fi100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2011 WARKA 96 English Barleywine II 23°Blg zeszła do 6°Blg. Przelana na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 9 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2011 (edytowane) Dzisiaj do wyposażenia browaru dołączyła deszczownica. Jutro będzie jej chrzest Krótki filmik z działania. Edytowane 9 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 10 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2011 WARKA 98 Dry Stout II 11,5°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann ? 3 kg Słód monachijski Weyermann ? 1,5 kg Słód Kawowy CastleMaltingBelgia ? 0,1 kg Słód Czekoladowy Warminster ? 0,2 kg Palone ziarna jęczmienia Weyermann ? 0,5 kg Płatki jęczmienne błyskawiczne ? 0,8 kg Zacieranie: Płatki skleikowane w 10l wody doprowadzone do wrzenia W sumie 24l wody zacierania. 67°C ? 60 min 76°C ? 10 min Wysładzanie: 21 l wody 76°C Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 50g Challenger 30 min ? 30g Fuggles Drożdże: Wyeast 1084 Irish Ale Deszczownica zdała egzamin wzorowo, teraz czas na mieszadło i większy gar do chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Post 1000 chciałem kliknąć sobie w swoim wątku A tak przy okazji, ześrutowałem dzisiaj słód na jutrzejsze warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 WARKA 99 Marcowe 12,5 °Blg 28l Skład: Słody: Słód monachijski Weyermann - 3,2 kg Słód pilzneński Weyermann - 2 kg Słód wiedeński Weyermann - 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carahell - 0,2 kg Słód karmelowy monach. Caramunich typ I ? 0,1 kg Słód zakwaszający Weyermann - 0,1 kg Zacieranie: 24 wody zacierania - 55°C - 10 min - 63°C - 40 min - 72°C - 20 min - 76°C ? 10min Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min ? 40g Hallertauer Tradition 20 min ? 20g Hallertauer Hersbrucker Drożdże: Wyeast ACTIVATOR 2308 Munich Lager 125 ml Inne: Mech Irlandzki ? 7g ? 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 16 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2011 Widzę, że poważny jubileusz nadszedł. Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Mam pytanie w kwestii zakładania zaworów czerpalnych do garnków z emalii. Nie ma problemów przy wierceniu otworu pod zawór z odpryskiwaniem emalii?? Czy wydaje Ci się, że lepiej będzie najpierw nawiercić/naciąć garnek i wtedy szlifować otwór do odpowiedniej wielkości. Mam małą szlifierkę wysokoobrotową (dremelkę) z wymiennymi końcówkami. Myślisz, że to dobry pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Mam pytanie w kwestii zakładania zaworów czerpalnych do garnków z emalii. Nie ma problemów przy wierceniu otworu pod zawór z odpryskiwaniem emalii?? Czy wydaje Ci się, że lepiej będzie najpierw nawiercić/naciąć garnek i wtedy szlifować otwór do odpowiedniej wielkości. Mam małą szlifierkę wysokoobrotową (dremelkę) z wymiennymi końcówkami. Myślisz, że to dobry pomysł? Najpierw trzeba wyciąć warstwę emalii, wykrawaczem do otworów w glazurze albo szlifierką Dremel z końcówką do szkła, najlepiej zrób próbę na starym garnku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Cześć, Ja wierciłem na 2 razy, najpierw wiertłem 8mm, a potem docelowym. Jak masz nowe/ostre wiertła nie ma problemów, potem tylko zadziory lekko opiłować pilnikiem i jest ok. Nie odpryskuje tak bardzo emalia. Potem tylko duża podkładka od zewnątrz i silikon do 300C, a od wewnątrz podkładka miedziana i dokręcić. Pamiętać trzeba, tylko żeby tak położyć silikon, aby nie miała brzeczka potem kontaktu z nim. Ja nie rozwiercałem bardzo dziury, tylko tak aby kran mi się wkręcił do garnka. Tak jak do fermentatorów plastikowych kraniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 OK, dzięki, będę próbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Warka jubileuszowa, tak więc musiało być coś specjalnego Drożdże czekały już od lipca na tą okazję. WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann 3,2 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann 0,15 kg Pszenica 2,5 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 45°C - 15 min 55°C - 15 min 65°C - 40 min 72°C - 15 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą o temp 88°C do uzyskania 35l brzeczki. Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 100g 3 letni Lubelski Drożdże: Burzliwa S33 Cicha Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend 50 ml Edytowane 19 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka jubileuszowa, tak więc musiało być coś specjalnego Drożdże czekały już od lipca na tą okazję. Gratuluję!! W moim tempie warzenia jeszcze się trochę naczekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 WARKA 97 Düsseldorf Altbier 11,5 °Blg przelana wczoraj na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni, teraz widzę 88. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni, teraz widzę 88. Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni, teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Warka jubileuszowa, tak więc musiało być coś specjalnego Drożdże czekały już od lipca na tą okazję. WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l Skład: Słody: Słód pilzneński Weyermann ? 3,2 kg Słód pszeniczny jasny Weyermann ? 0,15 kg Pszenica ? 2,5 kg Zacieranie: 22l wody zacierania 45°C - 15 min 55°C - 15 min 65°C - 40 min 72°C - 15 min 76°C - 5 min Wysładzanie: Wodą o temp 88°C do uzyskania 35l brzeczki. Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 100g 3 letni Lubelski Drożdże: Burzliwa ? S33 Cicha ? Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend 50 ml Odpowiednie piwo na konkretną rocznicę. Życzę samych udanych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 18 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni' date=' teraz widzę 88.[/quote'] Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni, teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach A rzeczywiście, pomyliłem Cię z kimś innym. Skrupulatnie prowadzisz dziennik na forum, nie dziw się, że go czytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 18 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2011 (edytowane) Kiedyś wysładzałeś wodą o temperaturze 60 stopni' date=' teraz widzę 88.[/quote'] Kiedyś wysładzałem wodą o temp. 78 stopni' date=' teraz wysładzam wodą już długi czas o temp. 76 stopni, a do Lambica wysładzałem wodą o temp. 88 stopni I w ogóle chłodziłem nawet wolno, czyli ogólnie rzecz ujmując robiłem to czego nie powinno się robić przy normalnych piwach [/quote'] A rzeczywiście, pomyliłem Cię z kimś innym. Skrupulatnie prowadzisz dziennik na forum, nie dziw się, że go czytam. Fajnie, że ktoś go czyta Sam często korzystam ze swoich wpisów, często mi się to przydaje, wiadomo co gdzie kiedy przelane, zabutelkowane, albo której warki już nie powtarzać Tak sobie zdałem sprawę, że mam 6 pełnych fermentatorów. Czas przystopować i coś zacząć butelkować, bo zostały tylko beczki Edytowane 18 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 22 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2011 WARKA 97 Düsseldorf Altbier 11,5 °Blg rozlana do 2 kegów 2g/1l. Zapowiada się obiecująco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 WARKA 95 English Barleywine 21°Blg rozlana. Zeszła po 19 dniach burzliwej i 24 dniach cichej do 4,5°Blg. Rozlałem do 26x0,5l 4g/1l i resztę do kega 2x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 23 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2011 WARKA 98 Dry Stout II 11,5°Blg 28l przelana na cichą, zeszło do 3°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 26 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2011 (edytowane) WARKA 100 Lambic/Kriek 12°Blg 28l przelana na cichą. Na S-33 zeszło do 3,5°Blg, zadałem Wyeast 3278 Belgian Lambic Blend Edit: Po Świętach jak uda mi się dostać płatki dębowe, to zadam do balona. Edytowane 26 Grudnia 2011 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się