Wiktor Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 to jeśli 50 zeta to nadal za dużo zadzwoń do faceta z tamtej aukcji, może Ci pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2011 twittowi bardziej chyba chodziło o zawór wkręcany w kega. o to właśnie chodzi.... chyba że tak ,a nie lepiej kupić jakiegoś kega "na części"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 (edytowane) Znalazłem na necie kegi 5,2, 10,4, 15,5 i 20,5 litra. Niestety ceny odstraszają. 80 euro za pięciolitrową beczułkę ?? :o http://www.brauen.de/katalog/bierbrau-zubehoer/kegs-bierfaesser/eco-junior-keg pdf z danymi: http://www.schaefer-container-systems.de/uploads/media/ECO-KEG-Broschuere.pdf Kegi 20, 30 i 50 litrów: http://www.brauen.de/katalog/bierbrau-zubehoer/kegs-bierfaesser/sudex-keg-der-klassiker Stronka producenta z tymi kegami w ofercie. Edytowane 18 Kwietnia 2011 przez coelian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Ładne te kegi. 5 litrowe to trochę małe, ale 10 to byłyby super. Zostaję przy 19 litrowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Witajcie Piszę w tym wątku aby nie zaśmiecać forum nowym tematem. Dzisiaj po południu stałem się posiadaczem kega, węży piwnych oraz kranu. Beczka nie jest pierwszej nowości ( w sumie nie ma czemu się dziwić skoro kosztowała tylko 70 złoty ) ale z większości zabrudzeń poradził sobie ludwik. Nie wiem jak wymyć zanieczyszczenia najprawdopodobniej ze smaru które znajdują się wewnątrz tych zaworów na które nachodzą szybkozłączki... W czym je wymoczyć, żeby puściły zabrudzenia ze smaru? Czy zwyczajny detergent wystarczy? Piszę to jako kompletny laik w dziedzinie techniki :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 idziesz do Biedronki kupujesz 2 rzeczy OXY (wybielacz w granulacie) oraz mleczko do czyszczenia i masz kega jak nówka. OXY to zasadowy utleniacz, tak więc usuwa wszelakie tłuszcze oraz smary, mleczko też jest zasadowe, dodatkowo ziemia okrzemkowa usunie mechanicznie nawet syf z porów powierzchni. OXY będziesz miał jeszcze do czyszczenia i dezynfekcji fermentatorów oraz kega pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Gość na tej aukcji pisze że te kegi 5L są z nierdzewki, czy może to ktoś potwierdzić, ma ktoś takie? Równie dobrze może to być ocynk lub powłoka aluminiowa. Powierzchnia jest za bardzo chropowata jak na nierdzewkę ale czort go wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 To nie jest nierdzewka, a opis został zaczerpnięty stąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Gość na tej aukcji pisze że te kegi 5L są z nierdzewki, czy może to ktoś potwierdzić, ma ktoś takie? Równie dobrze może to być ocynk lub powłoka aluminiowa. Powierzchnia jest za bardzo chropowata jak na nierdzewkę ale czort go wie. Daj sobie z nimi spokój, szkoda kasy, a i tak zardzewieją, koło nierdzewki nawet nie stały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Te beczki to tylko ładnie wyglądają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 ... koło nierdzewki nawet nie stały Tak też myślałem. Jeszcze gościa na alledrogo można zrozumieć bo się chłop może nie znać ale biowin? Świadoma ściema albo ignorancja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 ... koło nierdzewki nawet nie stały Tak też myślałem. Jeszcze gościa na alledrogo można zrozumieć bo się chłop może nie znać ale biowin? Świadoma ściema albo ignorancja. Kiedyś też kupiłem kilka takich kegów, pasowała mi pojemność, ale okazało się że to niewypał i nie są używane tak często jak to było zakładane. lepiej zainwestować w corneliusy, niekoniecznie w schładzarkę, bo można przecież takiego kega schłodzić w lodówce lub zimnej piwnicy, a do wyszynku wystarczy mała butla z co2 i wąż zakończony kranem piwnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Mam problemy z nagazowaniem piwa w kegu. Zaczynam dopiero zabawę z kegami po Pepsi i przyznam się, że moje piwo się za bardzo pieni. Pamiętam, że już była tutaj na ten temat dyskusja, jeśli ktoś może mi podać stosowny link będę wdzięczny. Chodziłoby mi o praktyczne porady - jakie ciśnienie ustawić na reduktorze ustawiałem 3 bary - ile razy i jak często począsać kegiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Mam problemy z nagazowaniem piwa w kegu. Zaczynam dopiero zabawę z kegami po Pepsi i przyznam się, że moje piwo się za bardzo pieni. Pamiętam, że już była tutaj na ten temat dyskusja, jeśli ktoś może mi podać stosowny link będę wdzięczny. Chodziłoby mi o praktyczne porady- jakie ciśnienie ustawić na reduktorze ustawiałem 3 bary - ile razy i jak często począsać kegiem Chodzi o nagazowanie czy wyszynk ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Chodzi o właściwe nagazowanie nasycenie piwa CO2. W moim przypadku do szklanki leci sama piana i nalewanie długo trwa a piwo i tak nie jest prawidłowo nagazowane. Dodam, że nie dawałem cukru do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 Ja swoje refermentuje , dajesz przez schładzarkę ? Jakim ciśnieniem wypychasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Schładzarki nie posiadam planuje zakupić lodówkę. Ciśnienie w kegu trzymałem 3 bary a teraz mam 2 bary Edytowane 11 Maja 2011 przez apolloks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 11 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2011 (edytowane) Schładzarki nie posiadam planuje zakupić lodówkę. Ciśnienie w kegu trzymałem 3 bary a teraz mam 2 bary Może masz za słabo schłodzonego tego kega. Ja w tym sezonie sypię 60g cukru/keg i po podłączeniu gazu pokazuje mi 2-2,5 bara i tyle mam ustawione na reduktorze, ponieważ zawór bezpieczeństwa puszcza przy 3 barach i więcej jak 2,5 nie daję.Piwo nalewam na dwa razy, nagazowanie jest na poziomie niskim do średniego, ale mi tak pasuje, piana jest podobna jak ta u Konicka czyli jak śmietana Dodam, że piwo jest schłodzone schładzarką do ok 8°C Edytowane 11 Maja 2011 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 dzięki:) ja mam w lodówce 6°C i ciśnienie ustawiam 0,9-1,1 bara, piwo jest dobrze nagazowane, zimne i człowiek zawsze ma ochotę na jeszcze jedno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand79 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Schładzarki nie posiadam planuje zakupić lodówkę. Ciśnienie w kegu trzymałem 3 bary a teraz mam 2 bary Daj 3 bary, keg w pozycji horyzontalnej z wężem od gazu u góry i turlaj go w przód i tył przez kwadrans. Potem odepnij gaz i zostaw go do następnego dnia. Na drugi dzień spuść ciśnienie zaworkiem na kegu, skręć reduktor do 1,2-1,4 bara i podepnij gaz. UWAGA! Jeśli podepniesz niższe ciśnienie bez wcześniejszego zwolnienia zaworka na kegu, lub zaczniesz je regulować w dół na podpiętym kegu to będziesz mieć wąż i złączkę gazu do płukania, w skrajnym przypadku uszkodzisz reduktor (piwo może ci się cofnąć w stronę butli CO2)! Przy takim postępowaniu powinno ci mniej pienić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Schładzarki nie posiadam planuje zakupić lodówkę. Ciśnienie w kegu trzymałem 3 bary a teraz mam 2 bary Daj 3 bary' date=' keg w pozycji horyzontalnej z wężem od gazu u góry i turlaj go w przód i tył przez kwadrans. Potem odepnij gaz i zostaw go do następnego dnia. Na drugi dzień spuść ciśnienie zaworkiem na kegu, skręć reduktor do 1,2-1,4 bara i podepnij gaz. [b']UWAGA! Jeśli podepniesz niższe ciśnienie bez wcześniejszego zwolnienia zaworka na kegu, lub zaczniesz je regulować w dół na podpiętym kegu to będziesz mieć wąż i złączkę gazu do płukania, w skrajnym przypadku uszkodzisz reduktor (piwo może ci się cofnąć w stronę butli CO2)![/b] Przy takim postępowaniu powinno ci mniej pienić... Jak może Ci się piwo cofnąć do reduktora? Przecież piwa leje się mniej (poniżej rurki od gazu) i nic nie ucieka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Jak może Ci się piwo cofnąć do reduktora? Przecież piwa leje się mniej (poniżej rurki od gazu) i nic nie ucieka. A jednak może . Jak masz w kegu większe ciśnienie jak ustawione na zegarze. Nie wiem dlaczego bo rurka jest poniżej lustra piwa. A jednak tak mi się tez zrobiło. Oczywiście przy pełnym kegu. ( A może za dużo było nalane ? bo jest to nielogiczne) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Mi się raz udało pomylić złączki to miałem podobną sytuację, ale jeśli masz mniej piwa cudów nie ma by piwo powiększyło swą objętość z powodu większego ciśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Mi się raz udało pomylić złączki to miałem podobną sytuację, ale jeśli masz mniej piwa cudów nie ma by piwo powiększyło swą objętość z powodu większego ciśnienia. No i tak właśnie musiało być że za dużo piwa było nalane w kegu. Albo wstrząśnięte że była piana. Ale tak jak piszesz cudów niema.(ale się zdarzają ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Mi się raz udało pomylić złączki to miałem podobną sytuację, ale jeśli masz mniej piwa cudów nie ma by piwo powiększyło swą objętość z powodu większego ciśnienia. Weź 2L Coca Colę wstrząśnij ją i odkręć. Przecież lustro cieczy jest poniżej szyjki butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się