flood Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 (edytowane) Wrzucę jutro - nie mam czym chwilowo pstryknąć. Ale wzbogaciłem opis pzdr flood Edytowane 17 Maja 2011 przez flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 17 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2011 Wystarczy elastyczny wężyk, który wejdzie na króciec 6mm (i dociśniesz opaską), a po stronie reduktora rozciągnie się na 8. Mam tak w migomacie. Z wężem piwnym problemu nie będzie, bo jeżeli stosujesz silikonowe, to skubane można rozciągać prawie dwukrotnie. Kupujesz silikon 5mm i spokojnie go naciągniesz i po stronie kega i po stronie kranu- a na środku dalej będzie miał "niezbędne" 5mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hvar_anka Opublikowano 18 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2011 weza wysokocisnieniowego i weza do piwa. A jakie ciśnienie masz tam zamiar stosować? Bo do typowych 1-2 barów (a nawet 4 przy technice "strzałowej") wystarczy nawet zwykły igelit. Jeżeli ktoś chce profesjonalny sprzęt kupić w jednym miejscu to polecam kontakt z Wesołym. Nie, no wiecej jak 4 to na pewno nie. Pewnie nawet nie wiecej jak 3 (przy strzalach). Ale, wiesz, ja baba jestem i te techniczne sprawy jeszcze nie do konca lapie, czytam, czytam, a potem kupuje to co radza kupic. Dzieki za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wczoraj złożyłem mój system do kega pepsi - na razie tylko tak na próbę, ale za tydzień zlewam do niego moje pierwsze piwo. Mam dwa środki do dezynfekcji - iodophor z BA i OXY z biedronki. Co lepiej użyć waszym zdaniem? Bo rozumiem, że obydwa są skuteczne. Który jest prostszy do dezynfekcji kega i całej instalacji? Używałem raz iodophoru i bardzo się pienił ( w beczkach 5 litrów ), stąd moje zawahanie. A może warto czyścić obydwoma środkami ? Jak myślicie? Będę wdzięczny za poradę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 ja bym tych dwóch nie mieszał i użył OXI. Póki nie miałem ClO2 używałem OXI i problemów nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 ja bym tych dwóch nie mieszał i użył OXI. Póki nie miałem ClO2 używałem OXI i problemów nie było Nie Jak masz, to użyj iodophoru, to najlepszy środek do stali nierdzewnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wystarczy płukać beczkę z iodophorem? Czy muszę ją całą wypełnić wodą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Wystarczy płukać beczkę z iodophorem? Czy muszę ją całą wypełnić wodą? Wystarczy płukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Z czasem postaraj się przejść na clo2, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Myślałem o tym ale przeraża mnie to rozrabianie roztworu roboczego itd... nie warzę zbyt często i nie wiem czy to ma sens. Do tego trza wydać na raz kilkadziesiąt złotych a mój studencki budżet szuka oszczędności gdzie się da Kupowanie wybielacza do fermentorów przerzucam na innych członków rodziny - a w polo nie poproszę o kupno clo2 . Ale faktycznie kupowanie iodophoru też kosztuję więc jak się skończy, przyjdzie pewnie najwyższy czas na clo2. Do tego iodophor, który otrzymałem z BA w niczym nie przypomina tego ze zdjęcia na stronie. Zamiast gustownej butelki odkręcanej z instrukcją dostałem pobrudzony pojemnik wyglądający jak te do chmielu z których kiedyś korzystał TB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Zernij tutaj http://www.piwo.org/forum/t1380-Srodki-dezynfekujace--jodofor-i-jodopowidon-.html Sprawdź czy przypadkiem nie używasz zbyt dużo jodoforu. Ja używam z powodzeniem jodopowidonu do dezynfekcji od trzech lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 slotish weż dwa piwka i przejdź się w okolice basenów krytych , pogadaj oni leją tam beczkami rozrobiony clo2 więc parę litrów ,to dla nich pestka a chętnie się napiją dobrego piwka bedziesz miał z bani środki do dezynfekcji , według mnie jest to chyba najtańszy środek do dezynfekcji i bardzo skuteczny , jeśli nie dasz rady napisz coś się wymyśli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Podchloryn sodu, 5l za 36zł, dostepne w POCHu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 slotish weż dwa piwka i przejdź się w okolice basenów krytych , pogadaj oni leją tam beczkami rozrobiony clo2 więc parę litrów ,to dla nich pestka a chętnie się napiją dobrego piwka bedziesz miał z bani środki do dezynfekcji , według mnie jest to chyba najtańszy środek do dezynfekcji i bardzo skuteczny , jeśli nie dasz rady napisz coś się wymyśli Na 99% basenów korzystają z podchlorynu, a nie clo2. Jest dobry do dezynfekcji po kwasach i np. czyszczeniu wiader po śledziach. Zabija skutecznie zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 slotish weż dwa piwka i przejdź się w okolice basenów krytych ' date=' pogadaj oni leją tam beczkami rozrobiony clo2 więc parę litrów ,to dla nich pestka a chętnie się napiją dobrego piwka bedziesz miał z bani środki do dezynfekcji , według mnie jest to chyba najtańszy środek do dezynfekcji i bardzo skuteczny , jeśli nie dasz rady napisz coś się wymyśli[/quote'] Na 99% basenów korzystają z podchlorynu, a nie clo2. Jest dobry do dezynfekcji po kwasach i np. czyszczeniu wiader po śledziach. Zabija skutecznie zapach. wątpię żeby którykolwiek z basenów stosował clo2, w basenac używają podchlorynu i to jeszcze jakoś stabilizowanego coby za szybko nie wyparował a nam chodzi o co innego:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Hej.. Dwie sprawy poruszę: 1. w odpowiedzi na post: nigdy nie byłem zwolennikiem stosowania takiej chemii, ale obecnie zamirzam wznowić działalność i mam w planie wszystko porządnie zdezynfekować (stało bardzo długo) i w końcu nie wiem, czy można czy nie ?i czy taki Kret będzie ok ? na opakowaniu jest napisane, że zawier jakiś "aktywator aluminiowy" ?. Stosować, czy kupić coś takiego o podobnym składzie bez wynalazków. Zacząłem używać najtańszego cuda z tesco, którego skład wygląda tak: - SODIUM HYDROXIDE, - SODIUM CHLORIDE, - UREA, - MINERAL OIL, Aluminium tam nie widzę i (o ile prawdę piszą) wydaje się względnie bezpieczny.. Tu macie szczegółowe wykazy i instrukcje: http://www.tesco.pl/tesco-value/chemia/granulki-do-udrozniania-tvl-500-g--53.html 2. teraz pytanie Spotkałem w tym temacie wypowiedź, że jeśli komuś zależy na czasie, to powinien stosować nagazowanie sztuczne zamiast refermentacji w beczce przy pomocy dodanego cukru.. Nasuwa mi się pytanie - czy piwo w beczce może być spożywane szybciej po rozlewie, niż piwo w butelkach ?? W końcu refermentacja (nagazowanie) w butelkach trwa znacznie krócej niż zalecane czasy leżakowania... skąd więc pomysł, że sztuczne nagazowanie przyspieszy możliwość spożycia ?? Pytanie 'przy okazji' - czy dodatek cukru przy rozlewie do beczki ma jakieś inne zalety poza 'oszczędnością' gazu ?? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Piwo z beczki przy nagazowaniu sztucznym możesz rozlewać po ok. 3 dniach od rozlewu. To jest przewaga nad butelką jednak gazowanie sztuczne nie przyśpiesza dojrzewania. Tak czy siak trzeba czekać (ale nie musisz) parę tygodni zgodnie ze sztuką. Jeśli chodzi o dodatek cukru to więcej zalet niż to o czym wspomniałeś nie widzę, wręcz przeciwnie: większy osad, więcej fuzli, większy sztuczny procent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 (edytowane) wracając do tematu piwa znalazłem - nie ukradłem ani nie kupiłem od złodzieja co prawda dałem spawaczowi TIG 20 zł bez paragonu/faktury ale to już jego sprawa. Zawór kupiłem też bez paragonu na złomie sprawdza się rewelacyjnie ps keg ma 10 l i jest rewelacyjny na ogniska i inne imprezy napełnianie z kega po pepsi przez zawór górny lub refermentacja lub sztuczne nagazowanie Edytowane 12 Czerwca 2011 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2011 Gratulacje znalezienia. To jest doskonaly keg na Real Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Wszedłem ostatnio, na targu staroci, w posiadanie identycznego kega jak bnp i mam do Was pytanie (wójek google nie pomógł i nie pomoże jak się nie wie czego szukać ): Czy ktoś z Was się orientuje jakie z zawory mogą do takiego keg'a pasować? chodzi o to, że nie podoba mi się pomysł wspawania tam zaworów na stałe... z góry dzięki za podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 bnp jest na browar.biz lub wal do niego na maila. Fajny keg !! Bomba. Ile dałeś na starociach za takie cudo ?? (jeśli można zapytać, chcę wiedzieć ile można za to dać gdyby przypadkiem się trafił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Do tych kegów stosuje się coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 dziś po pracy wrzucę fotkę mojego rozwiązania w podobnej beczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wassyl Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 @coelian - do bnp na bank będę pisał, ale on wspawał tam zawory a ja wolę wkręcane Kega dorwałem w Krakowie na targu staroci za 25 pln @drako? jesteś pewien tych zaworów? ja w moim fass'ie mam wewnętrzny gwint w któryś coś się wkręca (chyba). Jak takie zawory się montuje? - po południu wrzucę zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2011 Z tego co kojarzę, to ten kran się wciska a potem kręci tą ryflowaną nakrętką, co powoduje rozparcie tej czerwonej uszczelki i uszczelnie połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się