admiro Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 (edytowane) Witajcie, od dzisiaj dubluję zapiski piwowarskie z browar.biz Warka no 12 Rozpoczęcie sezonu Admiro arkusz: STYL Weizenbock DATA WARZENIA 10.10.2009 BRZECZKA NASTAWNA 25 L ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 16,5 BLG SUROWCE Słody - suma zasypu 6,1 KG Pilzneński 2,2 KG Monachijski 0,5 KG Karmelowy jasny 0,2 KG Karmelowy ciemny 0,2 KG Pszeniczny 2,8 KG Karapils 0,2 KG Chmiele Marynka (granulat) 25 G Drożdże Wb-06 ZACIERANIE Przerwa ferulikowa 44°C 15 MIN Przerwa białkowa 50-52°C 10 MIN Przerwa maltozowa 62-65°C 30 MIN Przerwa dekstynująca 72°C 30 MIN Mash-out 78°C TAK CZAS GOTOWANIA 70 MIN CHMIELENIE Marynka (granulat) 1/1 70 MIN FAKTYCZNY EKSTRAKT 15,72 Blg FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 25,5 L WYDAJNOŚĆ 69,94 % 8 godzin wrr modyfikacja nowej kuchenki będzie konieczna :rolleyes: EDIT: No może teraz lepiej Edytowane 11 Października 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Dodatek 3 Z tym dodatkiem 3 to lepiej uważać. Dodasz za dużo i piwo będzie strasznie dodatkowe ++ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Dodatek 3 Z tym dodatkiem 3 to lepiej uważać. Dodasz za dużo i piwo będzie strasznie dodatkowe ++ Nieczytelny ten arkusz, muszę poprawić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 (edytowane) Naliczyłem 12,1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów. Edytowane 11 Października 2009 przez wena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 No i pora na Warkę No 13, nie była pechowa - ale za to przewrotna, zrobiłem marcowe w październiku i wypiję w marcu Marcowe DATA WARZENIA 11.10.2009 BRZECZKA NASTAWNA 25 L ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 14 BLG SUROWCE Słody 5,56 KG Pilzneński 4,00 KG Monachijski 1,50 KG Carared 0,04 KG Barwiący 0,02 KG Chmiele Marynka (granulat) 30 G Lubelski (granulat) 5 G Drożdże S-23 1/2 saszetki (pierwszy raz dzielę, mam nadzieję, że ruszy) ZACIERANIE Przerwa maltozowa 62-65°C 30 MIN Przerwa dekstrynująca 72°C 30 MIN Mash-out 78°C TAK CZAS GOTOWANIA 70 MIN CHMIELENIE Marynka (granulat) 7/8 70 MIN Marynka (granulat) 1/8 10 MIN Lubelski (granulat) 1/1 10 MIN FAKTYCZNY EKSTRAKT 14 Blg FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 25 L WYDAJNOŚĆ 66,53 % Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Naliczyłem 12,1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów. Kurde, całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto. Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Naliczyłem 12' date='1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów.[/quote']Kurde, całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto. Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności To Twój autorski arkusz? Może warto go, jeżeli oczywiście chcesz, przekazać szerszej publiczności ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Naliczyłem 12' date='1 kg słodu. Trochę dużo jak na 25 litrów.[/quote']Kurde' date=' całkiem jednak nieczytelne to wyszło, w arkuszu kalkulacyjnym ładnie wygląda ale wklejać bezpośrednio nie warto. Rubryka słody to suma wag wszystkich słodów - używana do wyliczania wydajności[/quote'] To Twój autorski arkusz? Może warto go, jeżeli oczywiście chcesz, przekazać szerszej publiczności ? Jak się komuś przyda to oczywiście: http://www.speedyshare.com/267692189.html, wersja ods i xls. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 Drożdże S-23 1/2 saszetki (pierwszy raz dzielę, mam nadzieję, że ruszy) Jak to kiedyś napisał Kopyr "na naszym etapie, nierobienie startera to lamerstwo". Co ci szkodzi dzień wcześniej poświęcić pół godziny na przygotowanie słabej brzeczki i rozmnożenie drożdży. 14 blg to już trochę jest. Zajrzyj do tego tematu http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=27430#p27430 a tam znajdziesz.... Frementacja ma największy wpływ na jakość uzyskanego piwa. Odpowiednia ilość drożdży, zdrowych i w dobrej kondycji. Odpowiednie napowietrzenie. Zadbanie o właściwy skład brzeczki (n.p. aminokwasy). Właściwy szczep drożdży. Unikanie infekcji, szczególnie tych niewielkich. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 17 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 NAZWA SAPA STYL Pale Ale DATA WARZENIA 17.10.2009 BRZECZKA NASTAWNA 25 L ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 12 BLG SUROWCE Słody 5 KG Pale Ale Weyermann 4,75 KG Carared 0,25 KG Surowce niesłodowe Jęczmień niesłodowany 0,1 KG Chmiele Sybilla (granulat) 45 G Perle (granulat) 33 G Drożdże Drożdże US-05 (2/3 saszetki) ZACIERANIE Przerwa kompromisowa 67,5°C 90 MIN Mash-out 78°C k..... CZAS GOTOWANIA 70 MIN CHMIELENIE Sybilla (granulat) 70 MIN Perle (granulat) ? 70 MIN Perle (granulat) ? 10 MIN FAKTYCZNY EKSTRAKT 12,3 Blg FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 24 L WYDAJNOŚĆ 61,97% Zapomiałem o mash-out na koniec zacierania , przy wysładzaniu zastanawiałem się dlaczego tak tragicznie wolno idzie ale zorientowałem się już na sam koniec warzenia. Wydajność coś słaba, liczę do faktycznej brzeczki nastawnej ale już po oddzieleniu chmielu (czyli fizycznie z fermentatora). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2009 (edytowane) Warki no 12 i 14 zostały dzisiaj zabutelkowane z glukozą: Weizenbock Fermentacja burzliwa 10 dni w 15°C Fermentacja cicha 18 dni w 15°C FG 3,5 Blg Glukoza: 155 g SA Pale Ale Fermentacja burzliwa 8 dni w 15°C Fermentacja cicha 13 dni w 15°C FG 2,5 Blg Glukoza: 109 g Glukozę dodawałem po rozpuszczeniu we wrzątku do zdezynfekowanego fermentatora, następnie przelewałem do niego warkę z cichej i rozlew dod butelek. Edytowane 6 Listopada 2009 przez admiro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Nazwa: Stout Słodka Porażka (Milk Stout) Styl: Sweet Stout Wielkość warki: 27,00 L OG: 13,82 Plato Kolor: 62,3 EBC IBU: 27,1 IBU Składniki 4,50 kg Pale Ale (5,9 EBC) 0,40 kg Caraaroma (350,0 EBC) 0,20 kg Biscuit Malt (50,0 EBC) 0,19 kg Carafa III (1400,0 EBC) 0,06 kg Barwiący Strzegom (1400,0 EBC) 30,00 gm Marynka [7,60 %] (60 min) 10,00 gm Lublin [5,00 %] (15 min) 0,75 kg Laktoza (0,0 EBC) SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04) Zacieranie 120 min Kompromisowa 68,0 C Porażki: kuchenka znowu dostała przebicia, mieszadło się zepsuło, znowu zapomniałem o mash-out, dopiero przy gotowaniu doczytałem, że gęstość liczymy razem z laktozą i musiałem dodać 4l wody. W związku z powyższym na 100% wyjdzie pyszne piwo, i oczywiście wystawię w Żywcu, a co! Robię RIMSa z automatyką, to postanowione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Nazwa: Porter Bałtycki Styl: Porter Bałtycki Wielkość warki: 20,00 L OG: 19,70 Plato Kolor: 50,0 EBC IBU: 30,7 IBU Składniki 4,00 kg Wiedeński 2,90 kg Monachijski 0,40 kg Karmelowy Jasny Strzegom 0,10 kg Carafa Special III 0,03 kg Karmelowy ciemny Strzegom 30,00 gm Marynka (60 min) 10,00 gm Lublin (10 min) Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206) Starter* Zacieranie 15 min Białkowa (Reszty) 56,0 C 20 min Maltozowa 64,0 C 60 min Dekstrynowa 72,0 C 5 min Mash Out 75,6 C *Starter 1,2L ilość drożdży trudna do ustalenia. Namnażałem drożdże na mieszadle magnetycznym w 1,2L brzeczki z suchego ekstraktu 12 Blg. Po 36h drożdże zostały podzielone na 7 równych części, z czego 2 zostały uzupełnione brzeczką 10 Blg do 1,2L i dalej namnażane 36h na starter Pierwszy raz użyłem drożdży płynnych, pierwszy raz wykonywałem starter, pierwszy raz na mieszadle - mam nadzieję, że ruszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 Porter ładnie fermentuje, czyli metoda z drożdżami się sprawdziła. Końcowe efekty oczywiście będą wiadome na koniec fermentacji. A fermentuje sobie w 12°C tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 7 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2009 A ten koźlak nieśmiało wyglądający zza fermentatora na zdjęciu już wędruje z kufla do brzucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 19 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Stout Słodka Porażka FG 7 Blg... Trzymałem go na burzliwej w 20 oC 14 dni, do 7 Blg odfermentował w ok 4 dni, dalej zero spadku. W związku z tym wiem jedno - nie wiem jak stosować i liczyć laktozę, wyszło na to, że nie odfermentowała wcale. Obliczenia BeerSmith nie sprawdziły się zupełnie (w/g nich powinno odfermentować do 3,7 wliczając laktozę, z drugiej strony BeerSmith liczy częściowe jej odfermentowanie). Laktoza z BA. Co ciekawe młode piwo w smaku nie jest słodkie :confused: Potrzymam je 2 tyg na cichej i w butelki z glukozą. Poter Bałtycki Po 14 dniach odfermentowal do 6 Blg, dam mu jeszcze tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 19 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2009 Laktoza nie fermentuje w ogóle, i nie jest szczególnie słodka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Nazwa: Ein Ox ist kein Stier, ein Seidel ist kein Bier Styl: Strong Scotish Ale (Wee heavy) Wielkość warki: 21,00 L OG: 21,3 Blg Kolor: 36,7 EBC IBU: 23,9 IBU Składniki: 7,10 kg Pale Ale (5,9 EBC) 0,20 kg Caraaroma (350,0 EBC) 0,20 kg Melanoiden Malt (70,0 EBC) 0,05 kg Carafa III (1400,0 EBC) 0,05 kg W?dzony (17,7 EBC) 25,00 gm Challenger (60 min) 10,00 gm Fuggles (10 min) drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) starter 1,5L 24h (ilość drożdży 500/1500 ml namnażanych na m.m. 48h drożdży, 1000ml w słoiczkach do lodówki) Zacieranie: 120 min Kompromisowa 67,5 C 5 min Mash Out 75,6 C Woda/Słód = 3/1 Zamrożono po zagotowaniu 1 L rezerwy na następny starter ALE. Wydajność względem zasypu: 64% Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 80% Ostatnio każda warka wychodzi mi z taką wydajnością wiec uznaję to za mój standard. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Porter Bałtycki przelany na cichą fermentację po 21 dniach burzliwej i 24h przerwy diacetylowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 Szkockie Ale 21 Blg zakończone w sobotę o g. 15, w niedzielę o g. 12 zrobiłem zdjęcie. Drożdże wyglądają jakby od kilku godzin pracowały w najlepsze. Drożdże zostały wcześniej namnożone i do fermentatora trafiła tylko ich część. Wnioski: - warto robić startery a nie stresować drożdże (już mi 3 dzień nie fermentuje itp) - zostawiać i mrozić co najmniej litr brzeczki z warki na startery - warto skonstruować za parę zł mieszadło magnetyczne, działa rewelacyjnie (przez 48h drożdże są tak intensywnie napowietrzane, że się cały czas mnożą nie myśląc o fermentacji) - mieszadło pozwała rozmnożyć drożdże ze zminimalizowanym ryzyku infekcji i zostawić sobie w lodówce na następne warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 czy starter mozna zrobic z cieplej wody z cukrem/miodem na kilka godzin przed fermentacją? czy jakies cuda sa potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2009 czy starter mozna zrobic z cieplej wody z cukrem/miodem na kilka godzin przed fermentacją? czy jakies cuda sa potrzebne? Starter robię z zamrożonej brzeczki z poprzedniej warki pasującej stylem (ale do ale, ciemne do ciemnego itd). Można zrobić go też z suchego lub płynnego ekstraktu słodowego celując w 10°Blg (suchego 100g na 1l). Cukier odpada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 OK, a mozesz mi powiedziec dlaczego? np. mam S-04, robie starter wlewajac do kufla 0,5 wode ok 20st C. + łyżka miodu. Zostawiam na 2h, potem jak juz mi urosną, zadaje do brzeczki. Czy zamiast tego mam dodawac prosto do brzeczki (na razie nie bede robil starterow z zamrozonej brzeczki)? Czy jest inny, lepszy i szybszy sposób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 OK, a mozesz mi powiedziec dlaczego? np. mam S-04, robie starter wlewajac do kufla 0,5 wode ok 20st C. + łyżka miodu. Zostawiam na 2h, potem jak juz mi urosną, zadaje do brzeczki. Czy zamiast tego mam dodawac prosto do brzeczki (na razie nie bede robil starterow z zamrozonej brzeczki)? Czy jest inny, lepszy i szybszy sposób? Cukier odpada, drożdże zapominają jak fermentować maltozę. http://www.piwo.org/forum/p29723-07-11-2009-20-53-28.html#p29723 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsb Opublikowano 2 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Dzięki, niewiele jednak rozumiem i dalej nie wiem dlaczego, spytam na ogolnym forum wsparcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się