Patryk.B Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Po 6 dniach burzliwej postanowiłem zlać piwo na 14 dniową cichą i po otworzeniu wieka buchnęło mocnym kwasem. Dodatkowo brzeczka coś dziwnie mętna. Czy to co pływa na powierzchni to zakażenie czy po prostu reszta drożdży? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 IMHO, piękna infekcja ... drożdżowa Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 IMHO, piękna infekcja ... drożdżowa Kibel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jeśli pytasz względem tego co tam pływa to ... zdecydowanie nie. (na temat zapachu się nie wypowiadam bo każdy swoje doznania inaczej opisuje więc nic z tego wywnioskować się nie da) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 IMHO, piękna infekcja ... drożdżowa Kibel? Wszystko w porządku, to drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jak napisał infekcja to aż mi się włos zjeżył na głowie. Mogę zlewać na cichą czy niech jeszcze stoi na burzliwej.? Cukromierz pokazuje 6 BLG ale w planie 14 dni cichej. BLG początkowe 14 (na temat zapachu się nie wypowiadam bo każdy swoje doznania inaczej opisuje więc nic z tego wywnioskować się nie da) Nie ma w sumie tragedii wąchałem drugi raz i jest ok. Spróbowałem i w smaku nic złego nie czuć poza tym że w smaku wyczuwam chyba słód monachijski bo ma dość specyficzny smak, to w sumie moja pierwsza warka z monachijskim i ma zupełnie inny smak jak to co do tej pory robiłem. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mogę zlewać na cichą czy niech jeszcze stoi na burzliwej.? Cukromierz pokazuje 6 BLG ale w planie 14 dni cichej. BLG początkowe 14 Zmierz BLG za 2 - 3 dni, jak dalej będzie 6 to zlewaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak dla mnie to trochę niskie odfermentowanie jak na razie. Piszesz, że piwo mętne, może jeszcze trwa fermentacja. Poczekaj jeszcze, powinno zejść niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zostawiłem jeszcze na trochę. Niech postoi do poniedziałku i ponownie zbadam BLG i ewentualnie dopiero zleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 (edytowane) Bać się?! Edytowane 2 Marca 2015 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Jak masz jakąś drożdżofobię, to jak najbardziej tak. Natomiast jak nie masz takiej choroby a BLG nie spada to wystaw do chłodniejszego pomieszczenia, drożdże opadną na dno a Ty zlejesz piwko co będzie nad nimi i postawisz na Cichą ot co. MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Bój się drożdży... Jednej babie w Jeleniej Górze takie nogę odgryzły. jerzdna i MichalW 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Bać się?! Pewnie, tylko zobacz ile grzybów saccharomyces cerevisiae pływa na powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Bać się?! Czego? Co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 @yoshko, na cichą przelewaj i śpij spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Zaraz pójdę spać a piwo już dawno na cichej. PS: Taki skutek mogło wykonać zadanie zbyt dużej ilości gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Na pewno nie, wygląda że drożdże jeszcze nie do końca porzuciły swoją robotę. Jak dla mnie coś takiego się zdarzy to przed zlaniem na cichą wystawiam fermentor do chłodniejszego miejsca - działa prawie zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Miałem coś podobnego tylko tak jakby, fenolem podjeżdżało. Spsikałem piro fermentator (które rzekomo jest nieszkodliwe) i zapach przeszedł i piwo za 14-cie dni do spróbowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Jak dla mnie coś takiego się zdarzy to przed zlaniem na cichą wystawiam fermentor do chłodniejszego miejsca - działa prawie zawsze. A jak drożdże jeszcze pracują to też obniżasz temperaturę po to żeby opadły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Zaraz pójdę spać a piwo już dawno na cichej. PS: Taki skutek mogło wykonać zadanie zbyt dużej ilości gęstwy? To przelej na drugą cichą ba ta pierwsza cicha to była druga burzliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 3 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 Pisząc "już dawno na cichej" miałem na myśli godzinę wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkc Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Po 6 dniach burzliwej postanowiłem zlać piwo na 14 dniową cichą i po otworzeniu wieka buchnęło mocnym kwasem. Dodatkowo brzeczka coś dziwnie mętna. Czy to co pływa na powierzchni to zakażenie czy po prostu reszta drożdży? 1IMG_6218.jpg Wielkie sorki za archeologię. W mojej ostatniej brzeczce też było coś takiego dokładnie. Fermentowała długo bo 4 tygodnie bez przelania (czynniki niezależne). Potem dałem już do butelek z nadzieją, że to może nie infekcja. Niestety po 4 tygodniach widzę w butelkach rodzaj "łupieżu" który nie opadł - po części jest na powierzchni, po części wędruje. Czy u kolegi też takie zjawisko wystąpiło? Czy piwo w końcu było pijalne? Dodam, że był to mój pierwszy eksperyment z chmieleniem na zimno i miałem jeszcze nadzieję, że to kawałki granulatu chmieli wydostały się z utopionej pończochy... pozdr Matizz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Po 6 dniach burzliwej postanowiłem zlać piwo na 14 dniową cichą i po otworzeniu wieka buchnęło mocnym kwasem. Dodatkowo brzeczka coś dziwnie mętna. Czy to co pływa na powierzchni to zakażenie czy po prostu reszta drożdży? 1IMG_6218.jpg Wielkie sorki za archeologię. W mojej ostatniej brzeczce też było coś takiego dokładnie. Fermentowała długo bo 4 tygodnie bez przelania (czynniki niezależne). Potem dałem już do butelek z nadzieją, że to może nie infekcja. Niestety po 4 tygodniach widzę w butelkach rodzaj "łupieżu" który nie opadł - po części jest na powierzchni, po części wędruje. Czy u kolegi też takie zjawisko wystąpiło? Czy piwo w końcu było pijalne? Dodam, że był to mój pierwszy eksperyment z chmieleniem na zimno i miałem jeszcze nadzieję, że to kawałki granulatu chmieli wydostały się z utopionej pończochy... pozdr To nie jest infekcja tylko resztki drożdży, które mogłeś zlać do butelek. A takie kulki pływające w piwie to resztki też lupuliny oblepionej drożdżami czasem pływają po fermentacji sobie luźno w piwie. Nie przejmować się tym z czasem same opadną i nie będą powodować gushingu. A piwo jak gdzieś indziej nie popsułeś powinno smakować normalnie. Edytowane 17 Marca 2016 przez Undeath darkc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 30 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Dokladnie, po cichej przy zlewaniu w butelki piwo bylo czyste i bez tego ostrego zapachu, w smaku tez nie bylo czuc nic niepokojacego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Nie wszystko co pięknie wyglada na zdjęciu da się rzeczywiscie zdiagnozować. Miałem podobnie jak na fotce w 1-szym poście (moja fotka w "podpietym" o infekcjach na str. 103). Okazało się przy zlewaniu, że piwo straciło gorycz, ma smak zepsutego soku gejfrutowego, a drożdże (czy co to było) mają kolor biały i konsystnencję luźną z grudkami. Poszło do kibla. Prawdopodobna przyczyna infekcji (po długim rachunku sumienia) - moje lekkie przeziębienie (kichałem) - przez co infekcja z powietrza podczas napowietrzania brzeczki. Nadmieniam, że moja metoda napowietrzania do przelewanie zimnej brzeczki z gara do fermentora za pomocą węża z wysokości 0,5 - 1 m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się