Undeath Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Mączniak rzekomy Podstawowy grzyb atakujący chmiel. Niestety ja też się gada dorobiłem, z tego co widziałem albo oprysk albo źle wyczyszczona karpa, w przyszłym roku to poprawię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Czym pryskacie tego gada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Też mi chyba franca siadła na Marynce... ale delikatniej. Da się to tępić jakoś doraźnie, czy już "po ptokach"? Edytowane 27 Lipca 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Co to mogło tak obgryźć liść i jak się tego pozbyć? Trochę liści tak wygląda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2015 Czasem mi "ręki" opadają. 5 sec szukania w googl'u Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Witam mam mini uprawę odmiany magnum, rośliny mają już ok 4 m i w różnych częściach rośliny pojawiły się boczne odrosty(pędy) tworząc mały busz, czy to normalne i czy należy je usuwać ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Generalnie na bocznych pędach pojawiają się kwiaty a w późniejszej perspektywie szyszki, jedynie te boczne pędy położone niżej mogą nie dać owoców, ale co do ich wyrywania czy odcinania nie jestem pewien czy się powinno, w końcu zaczynam zakładać swój chmielnik dopiero od zeszłego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br.an.tr Opublikowano 30 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Moim zdaniem (nie jestem specem w uprawie chmielu) to już jest za późno na usuwanie pędów. Poczytaj tego pdf co kolega profik umieścił może odpowiedź znajdziesz na swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Moim zdaniem (nie jestem specem w uprawie chmielu) to już jest za późno na usuwanie pędów. Nie ma co uogólniać - u mnie rośliny puszczają nowe liście/pędy na niskiej wysokości - i te skutecznie usuwam, aby roślina wysilała się w kwiaty/owoce, które już się na górze pojawiły. Wydaje mi się to logiczne, choć pierwszy rok mam chmiel Natomiast tych górnych chyba faktycznie nie ma co ruszać, bo na nich będą kwiaty/szyszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 31 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) U mnie też zaatakował mączniak, spryskałem Amistarem 250, zobaczymy czy pomoże Wiadomo, działanie zapobiegawcze ale może da też radę na już zaatakowanej roślinie. W przyszłym roku będzie trzeba pomyśleć o zapobieganiu, tym bardziej że wala się takich środków u mnie pełno. Edytowane 31 Lipca 2015 przez Arielos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Czasem mi "ręki" opadają. 5 sec szukania w googl'u Mi nie opadają, bo trudno mi dopasować objaw ze zdjęcia do którejś choroby/ któregoś szkodnika opisanego w tym opracowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) No coś się u mnie zaczyna dziać od jakiegoś czasu Cascade pięknie kwitnie, zapowiada się super Iunga i Sybilla mają już szyszki, na Marynce również się zawiązują - tylko Lubelski coś leniwy, póki co nawet nie kwitnie. PS. Sorry za słabą jakoś zdjęć, ale robiłem z ziemi na zoomie z telefonu Konstrukcja na dobre 4 metry, ciężko skakać po tym Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 U mnie coraz więcej szyszek widać. Najlepiej poszedł Lubelski, może dlatego, że rośnie blisko kompostu. Ma bardzo dużo kwiatków/szyszek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
puszka Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 U mnie też coś dopadło jeden chmiel. Po przyjeździe z wakacji 4 dni temu pomyślałem że to po prostu z braku wody lecz czytając wasze posty wiem że to zaraza. Liście zaczynają żółknąć od dolnych partii i sukcesywnie choroba idzie ku górze. Na górze mam sporo szyszek do których jeszcze nie doszła choroba. Czy mogę je już zbierać i suszyć?? Dziś niestety na innym krzaczku liść na samym dole również zaatakowany. Po czym poznać że szyszki są już zdatne do zbiorów?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam czy ktoś na jesień ewentualnie na wiosnę przyszłego roku miałby na zbyciu (do sprzedania,oddania, wymiany) sztobry amerykańskich chmieli ? Ewentualnie nowe odmiany polskich chmieli ? Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Czasem mi "ręki" opadają. 5 sec szukania w googl'u to po co tu siedzisz jak sobie wszystko wygooglujesz? Pomagajmy sobie, google to wyszukiwarka a tu piszemy z ludzmi. Pozdrawiam... a tu sa linki do mojego wypasionego przedziorka http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e67bae153e50aab.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e67bae153e50aab.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Co to mogło tak obgryźć liść i jak się tego pozbyć? Trochę liści tak wygląda... to co te ci liście podgryza to przylatuje i odlatuje, nie dorwiesz gada... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Pomagajmy sobie, google to wyszukiwarka a tu piszemy z ludzmi. abstrahując od tematu, do gadania to tu masz chat i TS, a profik wskazał i rozwiązanie i metodę więc racz to uszanować i docenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Mi nie opadają, bo trudno mi dopasować objaw ze zdjęcia do którejś choroby/ któregoś szkodnika opisanego w tym opracowaniu. ze zacytuje..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Moja Marynka - sezon drugi. Rośnie u teściowej - więc siłą rzeczy lekko nie ma. Szyszek sporo - zbiory się zapowiadają niezłe PS. Wybaczcie jakość zdjęć PS2 . w nawiązaniu do powyższych dywagacji - to co że liście coś wpierdziela, że się odbarwiają - nie panikować i czekać na plon Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez FurioSan profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Jak nic widać, że u teściowej balkon jest do remontu Oby to nie przez ten chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Jest! Wprawne oko wszystko wypacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 U mnie niestety przez urlop i upały dwa chmiele uschły na wiór, ale mógł się przyczynić do tego też mączniak rzekomy mimo oprysku. Liście poschły i odpadły, na czubki kwiatostan zaczyna też dopadać, co ciekawe Marynkę i Hallertau Tradition nie ruszone. Iunga w doniczce też całkiem padła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 U mnie najlepiej daję rady Hercules i Lubelski , Hillertauer tradition leciutko coś tam przyżółkło na dole . Za to Marynka 50% żółta , przy czym nawodnienie i naświetlenie mają identyczne , też byli dwa razy pryskane . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkodyl Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Hej, Złapałem lekkie kompleksy patrząc na szyszki kolegi FurioSan moja Sybilla zaczyna mieć pierwsze małe szyszunie. Być może jest to spowodowane przez późny czas wysadzania karp i fakt, że to ich pierwszy sezon. Magnum i Perle pomimo paniki, że mączniak zaatakował kwitną także dobra nasza. Byle by zdąrzyły . Z chmielarskim pozdrowieniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi