FurioSan Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Musiałbyś zobaczyć ile ja tego miałem, a jaki zapach się roznosił na mieszkaniu.Dobry chłopak był i mało pil ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Doszla dostawa chmielu! Zapasy na rok zrobione! IMG_20160418_165853.jpg Ile tego masz w sumie? ja ostatnio też konfekcjonowałem chmiel i pakowałem próżniowo. Wygląda imponująco czasami sie zastanawiam, czy ja jeszcze mogę się określać mianem browaru domowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wajcha Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Na zdjęciu są niecałe 3 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 No tez nad tym sie zastanawiałem i w sumie trochę racji jest. Produkcja jak dla 10 osob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 (edytowane) We wtorek 19.04.2016 powstała warka #52 praktycznie powielona warka nr 51 z malutkimi zmianami: Chmielenie tylko na goryczke 20ibu Finalnie wyszlo 10,5 blg stąd przy rozlewie doleje troszke wody. Ponownie drozdze M10. Dodalem tez 20g pozywki za namowa Piotra (pepek) by wyeliminować siarke przy fermentacji i jak na dzisiaj 4 dzien i jest dobrze. Mam nadzieje ze dodatek pozywki zapobiegnie tez wlekącej się fermentacji (nawet przy niskich blg) oraz nie będzie wznowionej fermentacji po 2 tyg burzliwej, tak jak w poprzednich warkach... Pokusilem sie na wyzsza temp przy fermentacji i po schlodzeniu do 20C (tutaj musze sie pochwalić i udalo sie schlodzic chlodnica zanurzeniowa 100l w 50min) i zadaniu drozdzy zostawiłem fermentory w temp 20C, skokowo bylo 24C, teraz jest 21C, zobaczymy czy opis producenta nie klamie... No i bym zapomnial, drozdze ogornie sa fajne, daja bardzo przyjemny kwaskowy finisz. Edytowane 23 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 (edytowane) Panowie może pomożecie... Miałem ostatnio problem z filtracja na FD, i nie wiem w czym problem, bo już próbowałem różnej grubości srutu i dalej to samo, non stop leci mi metna brzeczka z drobinkami slodu, niezależnie jako długo spuszczam i zawracam filtrat... Z reguły czekam jakies 10 min by zloze sie ułożyło, moze powinienem dluzej odczekac? Chociaż zawsze wydawalo mi sie ze przy fd nie trzeba... Moze powinienem wyciagnac mieszadlo ramowe? Filtrat pompuje pompa iwaki, mam zamontowane kranik (na koncu za pompa) zmniejszajacy przeplyw. Edytowane 26 Kwietnia 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 5 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2016 (edytowane) 05.05.2016r #53 APA v16 Styl: American Light Ale 9 Blg 100 litrów Zasyp: 93% - Pale Ale MEP - 12 kg 7% - Karmelowy 30 - 1 kg Zacieranie: 67C | 120min 72C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Pierwszy raz chmieliłem zacier, dodałem 100g cascade na 140 min zacierania 60 min - nic 30 min - Waimea 17% - 30g Hop Stand 15 min w 70C - Waimea 17% 50g Po gotowaniu wyszło około 100 litrów 9BLG Fermentacja: Drożdże na odmianę US-05 dwie paczki, (porównam z M10 bo będę na świeżo z odczuciami) mocno napowietrzę bo trochę ich mało zadałem. Fermentacja w temp pokojowej (20C). Drożdże zadałem w 19,5C i schłodziłem do 17C po czym zostawiam niech sobie urośnie ile chce. Dalej mam problemy z wysładzaniem na FD... EDIT: Skokowo po 3 dniach było 24C w fermentorach, poźniej opadało stopniowo do 20C, nie zauważyłem negatywnych oznak podwyższonej temperatury. Edytowane 16 Maja 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 9 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Drożdże M10 pomimo pożywki wznowiły fermentację (po jej wizualnym ustaniu) w warce #51. Nie wiem o co chodzi ale te drożdże chyba tak maja... 4-5 dni schodzą z 10BLG do 3, później 2 tyg spokoju i po około 18-20 dniach zaczynaja dalej fermentować. Na szczęście jestem bardzo zadowolony z próbki zlanej podczas przelewania na cichą, skokowa temp (24C) fermentacji nie dała jak na razie negatywnych skutków i piwo jest naprawdę smaczne. Wydaje mi się że przy wyższej temp finisz jak by był mniej kwaskowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 10 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 (edytowane) 16.05.2016r #54 APA v16 Styl: American Light Ale 10 Blg 100 litrów Zasyp: 93% - Pale Ale MEP - 12 kg 7% - Karmelowy 30 - 1 kg Zacieranie: Sprawdziłem PH zacieru po około 15 min zacierania i wyszło że ph wynosi 4 Pierwszy raz użyłem gipsu piwowarskiego w ilości 2 łyżeczek, nie wiem czy będzie na plus bo nie znam składu wody. Liczę że wyczuję w smaku czy to był odpowiedni dodatek czy też nie 67C | 50min 72C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Chmielenie brzeczki przedniej - 15g Chinook 12% 60 min - nic 10 min - Citra 2015 - 30g Hop Stand 30 min w 75C - Citra 2015r - 70g Po gotowaniu wyszło około 100 litrów 10BLG WYdajnośc mi podskoczyła, fajnie Pierwszy raz FD spisało się tak jak należy, wysładzałem od razu gdy temp osiągnęła 78C i dośc szybko bo jakoś 35 min na 40l wody do wysładzania. Nie zauważyłem takiej ilości młuta jak przy wcześniejszych warkach, było go dosłownie "kapka". Fermentacja: Drożdże US-05 gęstwa z warki #53 12h po zadaniu drożdzy mocna fermentacja. Pobudka o 6 rano - wystrzelona pokrywa fermentowa. 24h - 21C Dzień 2 - 22C Edytowane 18 Maja 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Warka #52 której fermentacja strasznie sie wlecze... warka #53 która idzie jutro w kegi oraz warka #54 na burzliwej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Warka #52 której fermentacja strasznie sie wlecze... warka #53 która idzie jutro w kegi oraz warka #54 na burzliwej IMG_20160518_214435.jpg Eeeee...czy to wszystko jest pełne?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Warka #52 której fermentacja strasznie sie wlecze... warka #53 która idzie jutro w kegi oraz warka #54 na burzliwej IMG_20160518_214435.jpg Eeeee...czy to wszystko jest pełne?! hehe napisał, że to 3 warki. Skoro robi po 100 litrów, to wychodzi, że chyba 12 wiader jest pełnych ;-) ROBI WRAŻENIE Raz miałem w piwnicy 4 pełne wiadra i myślałem, że to za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 (edytowane) Warka #52 której fermentacja strasznie sie wlecze... warka #53 która idzie jutro w kegi oraz warka #54 na burzliwej IMG_20160518_214435.jpg Eeeee...czy to wszystko jest pełne?! Pełne pełne. Zapasy na lato Mam 12 kegów po pepsi więc wejdzie jak znalazł. Edytowane 19 Maja 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Mam 12 kegów po pepsi więc wejdzie jak znalazł. 12 kegów tego samego piwa? Nie znudzi się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Musisz otworzyć strefę kibica euro2016. nie ma wyjścia profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 19 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2016 Mam 12 kegów po pepsi więc wejdzie jak znalazł.12 kegów tego samego piwa? Nie znudzi się? Jakoś najbardziej smakuje mi lekka apa i o dziwo nie nudzi sie wiec spoko. Poza tym te piwa wypijaja 4 osoby to wychodzi tak jak bym mial dla siebie 20l z kazdej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 3 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Barley Wine - po około 8 miesiącach w kegu postanowiłem go spróbować. Jest słodycz i to mocna, ale to dobrze prztynajmniej kilkadziesiat butelek piwa ma leżeć kilkanaście lat na otwarcie... Goryczka mocna kontruje słodycz. Lekkie utlenienie czuć, ale na razie w przyjemnym tonie. Dzisiaj miał powstać szampan z dzikiego bzu wersja 2016 ale niestety wczoraj mocno padał deszcz i dzisiaj wszystko mokre... Później oczywiście wykorzystam dzikie drożdże do jakiegoś piwka, poprzednia wersja Pale Ale na dzikich drożdzach spod bzu byla ciekawa, w tym roku na pewno będzie powtórka. Edytowane 3 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) 06.06.2016r #55 IPA Styl: American IPA 12 Blg 80 litrów Zasyp: 72% - Pale Ale MEP - 8,70 kg 19% - Pszeniczny MEP - 2,30 kg 8% - Cukier - 1kg 1% - Carafa II Special - 0,20 kg Zacieranie: 67C | 60min 72C | 15min 78C | mash out Chmielenie: Chmieliłem XXl brzeczki o ekstrakcie ??blg 60 min - Chinook (12%) 90g 20 min - Amarillo 30g 5 min - Amarillo 70g Hop stand 20 min w 75C - 100g Amarillo Po gotowaniu wyszło około 80 litrów 12BLG Fermentacja: Drozdże M10 70g sucharów. Fermentacja w 19C Edytowane 7 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 AIPA 12 blg? Z carafą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 (edytowane) W ramy stylu się nie łapię, ale jeśli chodzi o BLG, nie wchodza mi piwa powyżej 13*plato... jakoś tak się przyzwyczaiłem do lekkich piw że teraz taka IPA 15blg to dla mnie naprawde mocne piwo... Za mocne. Carafa dla przyciemnienia koloru, moczona w zimnej wodzie dodana do wysładzania (nie miałem niczego innego z wysokim EBC) Edytowane 6 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 6 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 15 blg za mocne? To co masz zamiar zrobić z całą baterią mocarzy, który posiadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2016 W planach mam jeszcze kilka innych mocnych... mocarze są pyszne ale w zimie, przy kominku to tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 14 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 (edytowane) Przed wczoraj powstała tegoroczna wersja szampana z bzu! 25l wody (kranówki) duuużo kwiatów bzu (jakoś 1/4 fermentatora) 1,5 kg cukru 3 cytryny pokrojone w plasterki PS: korci mnie by spróbować SH IPA na Amarillo z 2015r! Edytowane 14 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2016 (edytowane) Warka #52 zakegowana! Po 2 miesiącach i jednym dniu... Drożdże M10 są naprawdę irytujące... Nie pomaga zwiększona ilość drożdży, nie pomaga pozywka, nie pomaga wyższa temp fermentacji, zawsze ale to zawsze jak z zegarkiem w ręku po dwóch tygodniach wznawia się fermentacja i wlecze się nawet do 2 miesięcy jak w tym przypadku a to przecież bardzo lekkie piwo 10blg... Drożdże fermentowaly wysoko od 20C do skokowo 24C i dały w smaku b przyjemny migdał, nie wykluczam też że to z infekcji ale po tych 2 miesiącach na powierzchni piwa nic niepokojącego się nie wytworzyła więc myślę że to jednak nie to i mam nadzieję że to zasługa drozdzy... Edytowane 20 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 29 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2016 (edytowane) 29.06.2016r #57 Harcerskie 3 Styl: Harcerskie 7 Blg 26 litrów Zasyp: 50% - Żytni - 1,50 kg 20% - Pszeniczny MEP - 0,60 kg 20% - Pilznenski MEP- 0,60kg 10% - Karmelowy 30 - 0,30 kg Zacieranie: Bez wysładzania, zacieranie w 40l wody. 67C | 50min 72C | 20min 78C | mash out Chmielenie: Chmieliłem 35l brzeczki o ekstrakcie ~6blg 30 min - Amarillo 2015 - 10g 10 min - Amarillo'15 i Citra'15 po 10g 5 min - Amarillo'15 i Citra'15 po 10g Hop stand 25 min w 75C - Amarillo'15 i Citra'15 po 75g Po gotowaniu wyszło 26 litrów 7BLG Fermentacja: Drożdże FM 52 bez startera zadane prosto z fiolki, bardzo świeże. Schłodzone do 15C, fermentacja w 17C Edytowane 29 Czerwca 2016 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się