Bogi Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Jak będzie tak jak piszesz to forum zmieni się w to co dzieje się właśnie z wino.org Trwa testowanie, bądź cierpliwy, wiele, a nawet bardzo wiele się zmieni. A wino.org zdycha bo tam to dopiero jest burdel z moderacją, która się kłóci między sobą. I tam strach zakładać nowy temat, u nas od tego mamy kołyskę. Też nad tym pracujemy, aktualnie na nowych, testowanych forach, kłótni nie ma, więc jest sukces. A tematu nigdy strach zakładać, masz coś fajnego dawaj. Nie jestem natomiast zdania, że piwo.org nie przedstawia wiedzy zaawansowanej i trzeba uciekać się do literatury, albo co gorsza migrować zagranicę-tak, jakby tam odkryli świętego Graal'a; milion razy wchodziłem na te różne fora zagramaniczne i wcale ani tam wiedzy, ani doświadczenia, poza tym na piwo.org zawiązują się znajomości, rodzą się wymiany i z tego czerpiemy największą frajdę (sama idea depozytu). Do literatury zaś można sięgać, po to żeby się dokształcać, bo tego nigdy za wiele, ale skupiwszy się na samej literaturze, gdzie jednak prym wiedzie teoria, to nie jest kontakt z praktyką i z żywym człowiekiem. I teraz rzeczywiście, tu jest pies pogrzebany, że literatury polskiej w temacie piwowarstwa brak, zwłaszcza literatury współczesnej, a nie każdy musi znać parę języków, więc automatycznie jest odcięty od światowych pozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) To może forum obciąć tylko do działu kołyski? Podstawy oraz średnio zaawansowaną wiedzę można zdobyć za darmo z forum, można dzięku temu robić dobre piwa. Jeśli chce się coś więcej, trzeba to samemu zdobyć. Ciężko wymagać od forumowiczów tego, że nie dzielą się na każde zawołanie/pytanie zaawansowaną wiedzą. Jeśli ktoś taką posiada to nie z forów tylko właśnie z literatury (studia, wykłady) + długie godziny warzenia, własnego testowania, porównania, analizowania. Po takiej cieżkiej pracy można tu i ówdzie odpowiedzieć ale czasem nie sposób zawrzeć sensownej krótkiej odpowiedzi bo temat jest często bardziej szeroki niż się pytającemu wydaje a klepania posta typu "epopja" jest już wymagające czasowo. Od czasu do czasu pojawiają się posty choćby wogosza, codera, dori, czy dagome (jest też sporo arch postów na browar.biz - choćby czesa) i widać że płynie z nich ogromna wiedza poparta ogromnym doświadczeniem. To zdobywa się latami. Dlatego jeśli ktoś szuka zaawansowanej wiedzy niech sam na nią zapracuje. Tak będzie zresztą szybciej. Edytowane 18 Lutego 2015 przez WiHuRa cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dagome Opublikowano 19 Lutego 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Zaawansowana wiedza to tworzenie niuansów w smaku piwa, jego głębokości, warstwowości, bogactwa. Wygładzanie smaku, doskonalenie szczegółów, pilnowanie balansu i finiszu. Problem z zaawansowaną wiedzą jest taki, że jej zastosowanie wymaga opanowania podstaw. Inaczej to nie działa. Taką podstawą jest dobrze przeprowadzona, czysta fermentacja - czyli coś, z czym większość piwowarów ma ogromny problem. W sytuacji, w której piwo jest przefermentowane kiepsko, rozwodzenie się nad tym, czy np. goryczka po FWH jest lepsza, albo czy Iunga jest lepsza od Magnum, czy dać Simcoe, czy jednak Citrę - nie ma większego znaczenia. Percepcja aromaty, smaku, goryczki w znacznej mierze zależy od fermentacji. Jeżeli np. piwo jest alkoholowe - goryczka zawsze będzie ostra, aromat mniej intensywny, smak płytszy. Jeżeli swoją IPA utlenicie, aromat zawsze będzie mniej intensywny i mniej świeży - i to nie jest kwestia tego, że Amarillo jest lepsze od Centennial. Jeżeli po chmieleniu na zimno piwo pozostaje bardzo mętne, goryczka zawsze będzie łodygowa, ściągać i zalegać. I to nie jest kwestia tego że FWH jest lepsze, bo akurat tak się komuś trafiło, że w poprzednim piwie z FWH goryczka była trochę lepsza. To takie przykłady. Co chcę przez to powiedzieć? To, że na sporą część takich pytań zaawansowany piwowar nie będzie chciał odpowiedzieć nie dlatego, że pilnuje jak cerber swojej drogocennej wiedzy, ale dlatego że to nie ma większego znaczenia. Najpierw dobrze odfermentuj piwo. Użyj dobrej wody i świeżych surowców. Nie dopuść do zakażenia i właściwie refermentuj. I na pewno będzie Ci smakować nie zależnie od receptury! A to, czy będzie trochę słodsze, czy nie, bardziej palone, czy nie, czy bardziej żywiczne, czy cytrusowe - na tym etapie to nie ma żadnego znaczenia. Na tym etapie to kwestia gustu. Sławek, MichalW, hopek i 6 innych 9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) Koniecznie trzeba zrobić coś, żeby skłonić, zachęcić.. zmusić(?) nowych forumowiczów do rozpoczynania zabawy w warzenie od wizyty w WIKI. Masa nowych zadaje pytania, które świadczą o tym, że ani przez moment nie próbowali się dokształcić. Od razu zakładają nowe tematy, nawet przez chwilę nie starają się sprawdzić, czy odpowiedzi na ich pytania już nie padły. Tu jest problem, głównie z tego powodu bałagan się robi. Padł chyba kiedyś pomysł, żeby nowo rejestrujący się nie miał prawa do zadawania pytań, przez tydzień załóżmy. Jest to jakieś rozwiązanie. Rejestruje się, chce zadać pytanie, a nie może. Co robi? Jest zmuszony do znalezienia odpowiedzi samemu. Edytowane 19 Lutego 2015 przez Jacenty adamsky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgadzam się że jakoś trzeba nakłonić (bo zmusić się nie da) ludzi do przejrzenia WIKI. Może informacja wielkimi czerwonymi literami tuż po rejestracji, że odpowiedź na 99% pytań nowicjuszy tam jest. Może lepsze wyeksponowanie tego działu. Może w mailu potwierdzającym rejestrację wyeksponowany tekst, że odpowiedzi na typowe pytania zostały opracowane i link do WIKI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Szkolenie e-learningowe, po zakończeniu egzamin i wtedy możesz kozystać z forum BuDeX 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 A jakiś pomysł na rozwiązanie moim zdaniem upierdliwych tematów typu "Moja pierwsza warka proszę o pomoc w recepturze na AIPA"? Sporo ludzi teraz nie mając praktycznie żadnego doświadczenia (ba! pierwsza warka przed nim!) zakłada nowy temat by dopracować swoją pierwszą recepturę pierwszej warki! Przecież to jaki absurd. Ja tego nie pamiętam, bo na forum jest od 10 miesięcy, ale przecież to że FAH był kiedyś najpopularniejszą recepturą o czymś świadczy, prawda? Jeden słód, dwa chmiele, podstawowe drożdże i prosty schemat zacierania. To jest przedszkole, który każdy początkujący powinien przejść z wielu powodów!!! Na AIPA, RISa itd. przyjdzie pora! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Ciekawe jak zmieni się Wasze zdanie gdy dojdzie (oby nie) do tego, że na forum będą np 2-3 nowe posty dziennie. Po co wtedy będziecie tu zaglądać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 A jakiś pomysł na rozwiązanie moim zdaniem upierdliwych tematów typu "Moja pierwsza warka proszę o pomoc w recepturze na AIPA"? Sporo ludzi teraz nie mając praktycznie żadnego doświadczenia (ba! pierwsza warka przed nim!) zakłada nowy temat by dopracować swoją pierwszą recepturę pierwszej warki! Przecież to jaki absurd. Ja tego nie pamiętam, bo na forum jest od 10 miesięcy, ale przecież to że FAH był kiedyś najpopularniejszą recepturą o czymś świadczy, prawda? Jeden słód, dwa chmiele, podstawowe drożdże i prosty schemat zacierania. To jest przedszkole, który każdy początkujący powinien przejść z wielu powodów!!! Na AIPA, RISa itd. przyjdzie pora! No tu już ociupinkę przesadzasz. Nikt nie będzie narzucał innym co mają warzyć. Problem można rozwiązać integrując receptury na poszczególne style w ramach jednego wątku jak zaproponowano w pierwszym poście tego wątku. Wtedy nie ma mnożeniu wątków o AIPA, tylko jeden który może być kopalnią pomysłów na recepturę. Ciekawe jak zmieni się Wasze zdanie gdy dojdzie (oby nie) do tego, że na forum będą np 2-3 nowe posty dziennie.Po co wtedy będziecie tu zaglądać? Chyba lepiej mniej postów, ale sensownych i rzeczowych niż w kółko przerabiać bulkadełko i zakończenie fermentacji. Na serio cię bawi czytanie codziennie o tym samym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Po co wtedy będziecie tu zaglądać? A myślisz, że teraz wszystkich fascynuje odsiewane "plew od ziarna"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Szkolenie e-learningowe, po zakończeniu egzamin i wtedy możesz kozystać z forum A kiedy będzie można korzystać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgadzam się że jakoś trzeba nakłonić (bo zmusić się nie da) ludzi do przejrzenia WIKI. Stare dobre czasy kiedy żeby założyć konto na polishtrackerze trzeba było poprawnie przejść test złożony z kilku losowo wybranych pytań ze znajomości faq, regulaminu etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 (edytowane) ...Chyba lepiej mniej postów, ale sensownych i rzeczowych niż w kółko przerabiać bulkadełko i zakończenie fermentacji. Na serio cię bawi czytanie codziennie o tym samym? Nie, nie bawi ale o tym niżej....A myślisz, że teraz wszystkich fascynuje odsiewane "plew od ziarna"? Oczywiście oboje macie rację ale zapewne młodzi najczęściej czytają właśnie "takie" posty.Ja klikam na nowa zawartość i wybieram co mnie interesuje, no chyba że sam czegoś szukam to szperam. Później klikam Oznacz forum jako przeczytane i znów czysta karta Edytowane 19 Lutego 2015 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Ja klikam na nowa zawartość i wybieram co mnie interesuje, no widzisz i tu już są różnice, ja czytam każdy nowy post (przynajmniej przeglądam). Posty "śmieciowe" są więc dużym problemem. Nie narzekam z tego powodu jednak to nie znaczy, że problemem to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Szkolenie e-learningowe, po zakończeniu egzamin i wtedy możesz kozystać z forum A kiedy będzie można korzystać? Nigdy przy pisaniu nie połknąłeś literki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się