dzejkej Opublikowano 27 Maja Udostępnij Opublikowano 27 Maja 12 minut temu, wizi napisał(a): coś zabiera i coś oddaje. Pewnie sód. Dokładnie. Mam taki zmiękczacz na całą instalację. Polimerowa żywica "wychwytuje" Mg i Ca i w zamian oddaje Na. Okresowa automatyczna regeneracja z użyciem NaCl przywraca skuteczność procesu. W dzbanku działa chyba tylko do wyczerpania możliwości złoża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Maja Udostępnij Opublikowano 27 Maja 10 godzin temu, dzejkej napisał(a): W dzbanku działa chyba tylko do wyczerpania możliwości złoża. Dokładnie. Stąd coraz twardsza woda wraz z ilością przerobionych litrów. Cytat z Wiki: Na (sód) - 0-150 ppm. Mało istotny dla piwowarów, jednakże w wysokich stężeniach działa wyokrąglająco, słodząco, a w jeszcze wyższych daje słone posmaki. Lepiej jak jest go niewiele. Sam czasami solę wodę do zacierania, ale tylko wtedy gdy nie mogę przedobrzyć z chlorkiem wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Maja Udostępnij Opublikowano 27 Maja W dniu 22.05.2024 o 14:43, gen.Jomini napisał(a): Ale koszt zbadania twardości, i zawartości chlorków i siarczanów to 150zł - jak dla mnie nie ma tragedii. Ja za niewiele więcej kupiłem najtańszy zestaw do RO i teraz na starcie mam wodę z kilkoma ppm. Wodę odpadową magazynuję w zbiorniku na deszczówkę, więc nic się nie marnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gen.Jomini Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja W dniu 27.05.2024 o 21:14, fotohobby napisał(a): Ja za niewiele więcej kupiłem najtańszy zestaw do RO Co to jest RO? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja 44 minuty temu, gen.Jomini napisał(a): RO Reverse Osmosis - odwrócona osmoza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 29 Maja Udostępnij Opublikowano 29 Maja 1 godzinę temu, gen.Jomini napisał(a): Co to jest RO? https://allegro.pl/oferta/filtr-odwroconej-osmozy-do-akwarium-akvaro-ro3-gpd-150-15642884218 Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Maja Udostępnij Opublikowano 31 Maja W ofercie CP pojawiły sie drożdże suszone WLP 860 (Augustiner) Cena oczywiście kosmos: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/white-labs-wlp860-dry-munich-helles-lager-yeast-11-g ale jeśli ktoś ma obawę przed płynnymi, a planuje cała serię słodowych lagerów, to dobra propozycja. Oczywiście, przy zakupie 1 paczki koniecznie pierwsza warka max 8l, jak swego rodzaju starter zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi