udarr Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Rozumiem, że forum ma ambiwalentny stosunek do tego Pana. Po prostu oglądałem wideo z 3 różnych warzeń, rozlewów itd i wszędzie pewne kwestie się różnią dlatego wspomniałem, że Kopyr robi właśnie tak i pytam co lepsze, co Wy o tym sądzicie, gdybym brał za wyznacznik wszystko co mówi Kopyr to temat by nie powstał a na pewno by nie urósł do takiego rozmiaru. Chociaż generalnie bardziej przypadają mi do gustu metody z kanału Browar Domowy. Edytowane 24 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Jak chmielę na zimno to przelewam, teraz będę dodawał kawę do piwa to też przeleję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) Coder jest dużo większym autorytetem niż Kopyr, jeśli chodzi o piwowarstwo domowe. Poczytaj co on napisał o przelewaniu "na cichą": http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-14.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-15.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-16.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-17.pdf W skrócie - uważa że brak przelewania może tylko pomóc piwu. Edytowane 24 Lutego 2015 przez bart3q Sławek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 (edytowane) No, artykuły dały do myślenia. Skoro nie takie straszne te drożdże na dnie to chyba spróbuję bo niczego nie boję się bardziej niż infekcji. Tylko przy założeniu, że będę rozlewał od razu z fermentora, do którego były zadane drożdże sprawa się komplikuje o tyle, że nie będzie można przefiltrować młodego piwa w celu pozbycia się chmielu dodanego na zimno za pomocą pończochy założonej na koniec wężyka. W takim razie chmielić na zimno w woreczku? Drugi problem to brak możliwości skorzystania z syropu wlanego na dno pojemnika do rozlewu. Czy syrop można wlać do fermentora z góry i delikatnie przemieszać? Tylko wtedy to wszystko trochę traci sens bo jednak chodzi też o unikanie napowietrzania... No to może jednak darować tą cichą ale zostawić przelanie młodego piwa do pojemnika, z którego będę rozlewać? Od razu oddzielą się chmieliny, ewentualne drożdże i wykorzysta się syrop. Tylko to znowu wbrew założeniom bo raz, że kolejne ryzyko infekcji dwa, że napowietrzanie... Aha - autor wspomina że dekantacja na cichą jest wskazana dla piw z dalszą obróbką, czyli np. chmieleniem na zimno. To już wszystko pomieszane Edytowane 24 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Czas przestać myśleć, czas działać. Geronimo! MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Uwarz wreszcie to piwo , bo lato Cię zastanie Piwa nie przelewaj na cichą , tylko wrzuć normalnie chmiel po fermentacji do wiadra, odczekaj kilka dni i zlej do pojemnika z którego będziesz rozlewał. Uprzednio wlej do wiadra z którego będziesz butelkował do syrop cukrowy do refermentacji , na wylot wężyka załóż rajstopę , zostawiając "woreczek" w którym będzie się zbierał chmiel. Zabutelkuj , zakapsluj , poczekaj 2 tygodnie i ciesz się piwem. Tu się pracuje ręcami a nie książkami i youtuberami. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 24 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Dokladnie tak jak pepek pisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Uwarz wreszcie to piwo , bo lato Cię zastanie No właśnie. Odpowiedzi na wszystkie pytania z tematem związane już dawno padły. Doszło do absurdu w formie pytań- Jak lać syrop? Jak unikać napowietrzania? Itp. Mam wrażenie, że udarr zrobił sobie prywatną Piaskownicę w dziale Receptury. Kończ waść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Jak sobie pomyślę ile ja błędów narobiłem przy pierwszej warce z ekstraktów, ile narobiłem przy pierwszej warce z zacieraniem, ile błędów zrobię przy kolejnej, a młody stażem ze mnie piwowar, to pewnie niektórym tutaj z forum włos by się zjeżył na głowie. Ale dzięki temu organoleptycznie stwierdziłem, że z moim piwem jest coś nie tak, szukałem rozwiązań w internecie i dzięki temu się uczyłem. Nie były to jakieś rażące błędy, żadnej infekcji i żadnych granatów (całe szczęście!), po prostu smak odbiegał od oczekiwanego. Warto się uczyć na błędach, wiedza teoretyczna to tylko część sukcesu, trzeba jeszcze się nauczyć to stosować, a jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Nie da się ukryć, że całe to teoretyzowanie jest o kant d... rozbić jak nie zaczniesz warzyć i nie zobaczysz jak to wygląda. Nie przez przypadek na wiele pytań dostajesz po kilka różnych odpowiedzi. U różnych ludzi sprawdzają się różne rozwiązania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Uwarz wreszcie to piwo , bo lato Cię zastanie No właśnie. Odpowiedzi na wszystkie pytania z tematem związane już dawno padły. Doszło do absurdu w formie pytań- Jak lać syrop? Jak unikać napowietrzania? Itp. Mam wrażenie, że udarr zrobił sobie prywatną Piaskownicę w dziale Receptury. Kończ waść. Rzeczywiście trochę rozszerzyłem temat ale pewne zagadnienia trudno mi sensownie rozdzielić pomiędzy piaskownicę (tam też mam temat) a recepturę dlatego tak to wygląda. W każdym razie już nie będę zaśmiecać tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek W Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Warz n, nie kombinuj - ja od pomysłu - a może by tak uwarzyć... Po tygodniu miałem już piwo pięknie fermentujące - a co błędów przy tym... Ale już teraz mniej więcej wszystko jest ok - nawet z wydajnością w końcu doszedłem do ładu . Warz nie myśl tyle, bo myśliwym zostaniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) No przecież będę warzyć ale dopiero w piątek mam czas na taką grubą akcję ewentualnie jutro wieczorem jeśli tylko przez noc udałoby się schłodzić tak by w piątek rano zadać drożdże Jutro jeszcze zrobię filtr z oplotu i wszystko jest oprócz butelek ale na to jeszcze będzie trochę czasu. A temat miał na celu m.in. wyeliminowanie potencjalnych (głupich) błędów początkującego co myślę, że się uda w dużej mierze. W kwestii receptury postanowiłem dodać do tych 6kg pale ale 1kg płatków pszenicznych dla piany, słód powinien chyba przykryć tą pszenicę a piana oblepiająca szkło i zostająca na dnie będzie dla mnie dużą satysfakcją. Dobra wiadomość jest taka, że udało mi się stworzyć pomieszczenie ze stałą temperaturą ~16 stopni więc ideał na pierwsze dni fermentacji myślę, potem mogę podnieść do 18-19 aby dofermentowało. Edytowane 25 Lutego 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 W kwestii receptury postanowiłem dodać do tych 6kg pale ale 1kg płatków pszenicznych dla piany ... i zasmażka Nie wiem co jeszcze kombinujesz, ale proszę odpuść już bo dobrego to nie prowadzi (pod żadnym względem ) Wiesz, że lepsze jest wrogiem dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 25 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Czemu to kiepski pomysł? W recepturze AIPA stworzonej przez Dagome jest 10% zasypu słodu pszenicznego. No u mnie wychodzi to trochę więcej ale mogę ewentualnie dodać mniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To Ci wyjdzie mocne ipa:D Jest taka zasada, stosowana (hehehehe) w IT, KISS, keep it simple stiupid. Zrób bez pszenicy, jak będzie marna piana to następnym razem dodasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 A temat miał na celu m.in. wyeliminowanie potencjalnych (głupich) błędów początkującego co myślę, że się uda w dużej mierze. A ja, że niekoniecznie. Im więcej komplikujesz sprawę tym większa szansa że coś pójdzie nie tak. Na pierwszą warkę staraj się ogarnąć sprzęt. I pilnuj czystości, bo ta pszenica ci nie pomoże jak piwo będzie wychodziło z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Czemu to kiepski pomysł? W recepturze AIPA stworzonej przez Dagome jest 10% zasypu słodu pszenicznego. Tak rozwijasz temat, że już sam zapomniałeś po co go założyłeś. Miało to być AIPA wzorcowe, o ile się nie mylę, a nie jakiekolwiek. Receptur na wzorcowe padło tu już kilka. No chyba, że masz zamiar podprogowo udowodnić, że AIPA to styl bez stylu. Że obojętnie jak, byle dużo chmielu. Wtedy nawet bym Cię poparł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 W kwestii receptury postanowiłem dodać do tych 6kg pale ale 1kg płatków pszenicznych dla piany Czemu to kiepski pomysł? W recepturze AIPA stworzonej przez Dagome jest 10% zasypu słodu pszenicznego. No u mnie wychodzi to trochę więcej ale mogę ewentualnie dodać mniej? Słyszałeś kiedyś, że "lepsze jest wrogiem dobrego"? Uważasz, że bez tego dodatku nie będziesz mieć piany? Nie kombinuj - narobisz sobie problemów, bo już 6kg słodów to sporo do operowania (mnie najlepiej się "macha garem" jak mam zasyp do 5kg). Płatki dodatkowo trzeba kleikować (chyba, że są błyskawiczne). Mogą też pojawić się problemy z filtracją (taki duży zasyp na sraczwężyku + jeszcze płatki pszeniczne) i wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów, a wszyscy będziemy pisać w temacie "Wzorcowe AIPA - co zrobiłem źle?". Dorzuć jeszcze z kilo ziemniaków - przecież też mają dużo skrobi do przerobienia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Piana będzie dobra, piwa mocno chmielone zazwyczaj mają dobrą pianę, żywice chmielowe stabilizują pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Rozumiem, dzięki za merytoryczne odpowiedzi. Zostawię jak było na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Haha, a jutro wielki dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Jednak zacząłem dzisiaj wieczorem, myślałem, że szybciej pójdzie a dopiero kończę wysładzanie ale wszystko idzie sprawnie. Za niedługo powinienem się dowiedzieć ile uzyskałem blg i litrów z tego 6kg słodu. Czy ktoś chociaż orientacyjnie potrafi powiedzieć ile będzie się chłodził gar na balkonie przy 2-4stC z ~80 do 20? Bo nie wiem czy wstawać w nocy i się przejmować czy zostawić do tej 6-7 rano bez obawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Zostaw, jak spadnie do 12-15 to też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Rano jeszcze ciepłe może być A jak wrzucisz do zimniejszego to też nic się nie stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się