markus383 Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Witajcie. Chciałbym zapytać, czy poniższy zestaw wystarczy na zrobienie piwa z brewkitu? Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Kapslownica Greta Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.) Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu Garnek do gotowania - 9L - mam Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam Brewkit - Gozdawa Cukier 1kg? Co jeszcze dokupilibyście? Pewnie znajdzie się jeszcze kilka rzeczy niezbędnych. Pozdrawiam. Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walter Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Witaj, Potrzebujesz jeszcze: Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. Kapsle. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło Piro na robactwo? "Dlapoco" piro i skąd to robactwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walter Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu. nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło Piro na robactwo? "Dlapoco" piro i skąd to robactwo? Kalam sie. O dezynfekcje chodzi rzecz jasna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Kapslownice zmień na Eternę i jak koledzy radzili coś do dezynfekcji sprzętu np. pirosiarczan potasu lub nadwęglan sodu ew. jakiś Desprej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2015 Potrzebujesz jeszcze pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C i odrobiny cierpliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Na ten zestaw niepotrzebne. Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Dziękuję za odpowiedzi Tak sobie siedzę i myślę czy rzeczywiście ten drugi pojemnik fermentacyjny będzie teraz niezbędny? Na razie bede robił piwko z brewkita a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku. Jak to jest w końcu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Z rurką fermentacja burzliwa, po burzliwej dekantujesz do f. z kranikiem i rozlew do butelek. Ja pomijałem cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku nie wierz w napisy Tam piszą wszystko żeby towar sprzedać Edytowane 20 Lutego 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 jest napisane o jednym pojemniku Papier wszystko przyjmie. Jak nie chcesz przelewać piwa szklanką to zaopatrz się w rurkę igielitową i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) To będzie tak: Pojemnik fermentacyjny z kranikiem Pojemnik fermentacyjny z rurką Kapslownica Eterna Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.) Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu Garnek do gotowania - 9L - mam Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam Brewkit - Gozdawa Cukier 1kg Kapsle 100szt. Pirosiarczyn potasu Termometr(jak wystarczy funduszy - bedzie na pozniej ) Lejek do butelkowania, bo na razie nie wyrobie się w kosztach - mam A pomieszczenia mam z różnymi temperaturami - pokoje na piętrze ~ 21-26°C nawet - parter ~ 23°C - piwnica ~ 10-15°C Czytałem, że po zabutelkowaniu najpierw ze dwa dni w ciepłym, czyli na piętrze, a później na resztę czasu do piwnicy, ale czy w 10°C nie będzie zbyt zimno? Zdąży nagazować się? Jeszcze jedno przypomniało mi się. Czy Stouta z brewkitu można długo leżakować? Czy jeśli leżałbym z rok to będzie lepszy niż np. leżakowany cztery miesiące? Pozdrawiam Edytowane 20 Lutego 2015 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 to fermentuj w piwnicy. Pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia aby piwo dofermentowało. Po rozlewie refermentacja 2 tygodnie w mieszkaniu i przenieś potem do piwnicy. Po brewkicie nie spodziewałbym się spektakularnych efektów po roku od butelkowania. Tak długo leżakuje się piwa mocne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel332 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować Na ten zestaw niepotrzebne. Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji. Jeżeli wsypie drożdże do pojemnika fermentatora to masz rację , ale gdyby chciał je uwodnić to trzeba by dopilnować tęperatury. Poza tym przy pomiarze blg się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Lejek do nalewania w butelki to kiepski pomysł - napowietrzysz piwo niepotrzebnie. Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu. Edytowane 20 Lutego 2015 przez mariucha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu. sam wężyk też może być, ale na pewno nie lejek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 Ok, wężyk też zakupię. Dziękuję za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 A czytałaś moje przemyślenia? Temat podpięty w piaskownicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Witajcie ponownie Na urodziny dostałem od narzeczonej między innymi ekstrakt niechmielony Gozdawy Jasny. Chciałem z tego zrobić jakieś piwko(10L), ale nie wiem jak dobrać chmiele, aby wyszło coś pachnącego mocno owocami. Piłem kiedyś Żywiec APA i był świetny(wiem, że słabo to brzmi ). Chciałbym zrobić cos podobnego, ale może bardziej aromatycznego. Ekstrakt rozpuściłbym w 6-7L wody w garnku, zagotował chmiele i w fermentorze dopełnił do 10L. Tylko nie wiem czym, jaką ilością i kiedy chmielić Proszę doświadczonych o pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam. Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się