tdzip Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 mam pewien problem, dopiero zaczynam zabawę z piwami dolnej fermentacji kupiłem jedno opakowanie s-23, dopiero teraz wyczytałem, że trzeba ich 2 opakowania na 20l. czy będzie źle jak dam tylko jedno opakowanie? opcjonalnie mam jeszcze gozdawę german lager, da się to jakoś połączyć bez straty dla piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A masz możliwość zrobienia małego startera? To by było najlepsze rozwiązanie... Z drugiej strony jak zrobisz lekkie piwo do 12 blg jedna paczka powinna wystartować, ale wtedy musisz szykować się na długi lag i o wiele dłuższą fermentację, (do tego ewentualne wady diacetyl lub siarka) - nie będąc jeszcze świadomy na początku swojej przygody z piwowarstwem tak zrobiłem przy dolniakach i nic złego się nie stało Ale fakt teraz na 100% bujnąłbym starter. Mieszanie szczepów nie ma sensu (chyba że to te same szczepy). Moim zdaniem najlepszym wyjściem z tego jest to co napisałem na początku porządny starter dla drożdży i żadna brzeczka im nie straszna będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 I właśnie w tym jest problem bo będzie pewnie z 16,5 Blg, a startera nie mam możliwości zrobić (brak ekstraktu słodowego) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A słód masz? Ja czasem biorę 200-300 gram pilzneńskiego zacieram w garnku małym przez godzinkę filtruję to do 2-3 litrów później gotuję przez 30 minut filtruję z osadów i robię z tego starter... Na domowe potrzeby wystarcza, a na przyszłość odzyskaj sobie z chmielin trochę brzeczki popakuj w 1 litrowe pety i zamroź, będziesz miał na takie właśnie sytuacje. Nie wiem co ci innego doradzić Domów szybko drugą saszetkę z sklepu (ale piwo pośle ci ekspresem) i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Ja zrobiłem Rauchbocka 17,5 BLG na paczce suchych drożdży W-34/70 bez żadnego przygotowania. Piwo bardzo dobre, bez jakichkolwiek wad. Ale może miałem po prostu szczęście. Zawsze bardzo dobrze napowietrzam brzeczkę przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tdzip Opublikowano 20 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie chcę ryzykować 2 miesięczną fermentacją na jednaj paczce, a szkoda też zmieniać plany na weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) a szkoda też zmieniać plany na weekend. no cóż, nikt za Ciebie nic nie zdecyduje bo dobrą radę już dostałeś. Sam więc musisz oszacować ryzyko i jego skutki. BTW szkoda to jest "jak krowa w studnię..." Edytowane 20 Lutego 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Nie chcę ryzykować 2 miesięczną fermentacją na jednaj paczce, a szkoda też zmieniać plany na weekend. Jakiś czas temu miałem bardzo podobny problem (od postu Zgody), poradzono mi zrobić najpierw małe piwo. Teraz każdorazowo planuję najpierw mniejsze, potem na gęstwę nalewam większe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A słód masz? Ja czasem biorę 200-300 gram pilzneńskiego zacieram w garnku małym przez godzinkę filtruję to do 2-3 litrów później gotuję przez 30 minut filtruję z osadów i robię z tego starter... Na domowe potrzeby wystarcza, a na przyszłość odzyskaj sobie z chmielin trochę brzeczki popakuj w 1 litrowe pety i zamroź, będziesz miał na takie właśnie sytuacje. Nie wiem co ci innego doradzić Domów szybko drugą saszetkę z sklepu (ale piwo pośle ci ekspresem) i tyle. Czym filtrujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 Przez gazę, tetrę albo kawałek prześcieradła Kładę na durszlak i lecę filtrację, fakt że brzeczka wychodzi bardzo mętna ale można przepuścić kilkakrotnie ją przez złoże, a resztę zbić przy gotowaniu i dekantacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 No i więcej gęstwy się później ma ze startera:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 a szkoda też zmieniać plany na weekend. no cóż, nikt za Ciebie nic nie zdecyduje bo dobrą radę już dostałeś. Sam więc musisz oszacować ryzyko i jego skutki. BTW szkoda to jest "jak krowa w studnię..." Czy jest problem wykonać za dwa tygodnie piwo z tematu a jutro jak koledzy radzą lżejsze startowe? Potem nastąpią pytania 'rurka nie bulga' itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się