Marian7 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Cześć, W ramach rozbudowy domowego browaru chciałbym zainwestować w płytowy wymiennik ciepła. Ale nigdzie w necie nie mogę znaleźć dokładnej instrukcji, jak to działa i co muszę jeszcze do niego dokupić. Czy ktoś używa i mógłby podzielić się doświadczeniem? Jak to się podłącza i jak dokładnie działa? Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontrabas Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ja nie ma doświadczeń i przeglądałem wczoraj galerię i widziałem u kogoś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Zamierzasz kupić coś co nie wiesz jak działa? Wpisz w google - plate heat exchanger. Znajdziesz mnóstwo animacji, które świetnie obrazują zasade działania. To co musisz jeszcze dokupić zależy w dużej mierze od tego w jaki sposób chcesz z tego korzystać. Ja np. używam wymiennika w najbardziej banalny sposób tzn. brzeczka po gotowaniu grawitacyjnie spływa przez wymiennik do fermentora. W drugim obiegu (oczywiście przeciwprądowo) płynie medium chłodzące tutaj wiadomo zimna woda z sieci. W takiej sytuacji wystarczyło dokupić przyłącza - nierdzewne śrubunki na brzeczkę i przyłącza ogrodowe na wodę. Odsyłam do moich zapisków: http://www.piwo.org/topic/16320-browar-na-grubie-zapiski-pawlah/page__st__20#entry331855 Z innych znanych mi użytkowników forum z wymiennika korzysta jeszcze Vettis. Edited February 22, 2015 by PawelH Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 Zamierzam kupić, bo słyszałem, że jest dużo sprawniejszy od zwykłej chłodnicy. Natomiast zanim kupię, chcę poznać zasadę działania, dlatego pytam. Dzięki, poczytam to, co podesłałeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Zamierzam kupić, bo słyszałem, że jest dużo sprawniejszy od zwykłej chłodnicy. czytaj, czytaj i przemyśl temat. Ja słyszałem, że BMW lepsze od traktora, ale chyba nie do orki Jak każde rozwiązanie wymiennik ma swoje niewątpliwe zalety, ale ma tez kilka niedogodności (przynajmniej dla mnie) i nie koniecznie u każdego musi się sprawdzić. anteks 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kontrabas Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ile kosztuje taki wymiennik? Zainteresowałeś mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 (edited) Najmniejszy wymiennik kosztuje 299 zł i podobno chłodzi 20 litrów w około 15 minut do 20 stopni. Dr2, moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody. Jakie według Ciebie są niedogodności? Jakieś problemy z dezynfekcją czy coś innego? Pzdr Edited February 22, 2015 by Marian7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DoktorPio Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Powiedzcie jak jest z myciem dezynfekcją tego wymiennika ? Trzeba wziąć pod uwagę że jakieś drobinki ze słodu i chmielu mogą zastać w wymienniku a to jak wiadomo może być siedliskiem różnych grzybów i bakterii ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody. 1. co to za chłodnica? 2. niby skąd taka oszczędność wody? Z brzeczki musisz usunąć określoną ilość energii (ciepła) więc jeśli używasz w tym celu tego samego medium (woda) to jak byś tego nie robił zużyjesz podobną ilość. Oczywiście pomijam skrajne przypadki, totalnie poronionych konstrukcji wymiennika (chłodnicy). Jakie według Ciebie są niedogodności? No właśnie dezynfekcja i czyszczenie wnętrza to wg mnie problem, ale co kto lubi. IMO, przy standardowych warkach chłodnica z "karbowanki" nierdzewnej jest dobrym rozwiązaniem. Wymiennik ma rację bytu przy większych wybiciach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) No najlepiej w obiegu puścić za pomocą pompy na 30-50 minut roztwór NaOH 2%. Potem płukanie wodą i tak samo jakimś środkiem dezynfekującym. Tak by było fachowo. W domu przychodzi mi na myśl jedynie puszczenie NaOH grawitacyjnie, ale nie wiem czy to we wszystkich zakamarkach wymyje brud. (Obstawiam, że nie) Koszt wody w domowym browarze to jest pikuś. 1000 litrów kosztuje ~7 zł. Nawet jak 200 litrów wody zużyjecie na chłodzenie to praktycznie żaden koszt, poza tym wymiennik płytowy wcale nie zmniejszy tak bardzo zużycia wody.. Według mnie wymiennik płytowy w domu, do warek 20-50l to przerost formy nad treścią. Za 200 zł to już można taką chłodnicę z karbowanej rurki stalowej skonstruować, że chłodzenie naprawdę będzie wydajne. Edited February 22, 2015 by Biniu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marian7 Posted February 22, 2015 Author Share Posted February 22, 2015 moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody. 1. co to za chłodnica? Chłodnica zanurzeniowa robiona z rurki miedzianej 8mm na wzór takich, które można kupić w sklepach dla piwowarów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 robiona z rurki miedzianej 8mm używam podobnej tylko rurka ma większe fi i nie narzekam. Inni, których znam też używają podobnych rozwiązań z niezłymi efektami. Może pomyśl nad tym jaki przepływ ustawić dla wody żeby chłodzenie było optymalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
05paw Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Ja od początku używam wymiennika ciepła i jestem zadowolony bo naprawdę szybko i sprawnie idzie chłodzenie, są jednak minusy. Jak wcześniej pisali koledzy mycie i dezynfekcja. Ja załatwiam to tak że po chłodzeniu podłączam do kranu i przepłukuję wodą, przed użyciem zalewam PBW na pół godziny, przepłukuję i zalewam StarSanem który zostaje tam do momentu użycia. Polecam zastanowić się nad jakimiś szybko-złączkami do wężyków bo to bardzo ułatwia użytkowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Zerknij na filmik (u mnie znajomy) Jake. Zapytaj Go, używa i jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tdzip Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 No najlepiej w obiegu puścić za pomocą pompy na 30-50 minut roztwór NaOH 2%. Potem płukanie wodą i tak samo jakimś środkiem dezynfekującym. Tak by było fachowo. W domu przychodzi mi na myśl jedynie puszczenie NaOH grawitacyjnie, ale nie wiem czy to we wszystkich zakamarkach wymyje brud. (Obstawiam, że nie) Koszt wody w domowym browarze to jest pikuś. 1000 litrów kosztuje ~7 zł. Nawet jak 200 litrów wody zużyjecie na chłodzenie to praktycznie żaden koszt, poza tym wymiennik płytowy wcale nie zmniejszy tak bardzo zużycia wody.. Według mnie wymiennik płytowy w domu, do warek 20-50l to przerost formy nad treścią. Za 200 zł to już można taką chłodnicę z karbowanej rurki stalowej skonstruować, że chłodzenie naprawdę będzie wydajne. Pomyślmy też czasem o ochronie środowiska i oszczędności wody, nie patrzmy tylko przez pryzmat kosztów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
watson Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) 1000 litrów kosztuje ~7 zł. Chciałbym płacić tyle za wodę u mnie wychodzi ~15 zł Edited February 22, 2015 by watson Link to comment Share on other sites More sharing options...
tdzip Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 U mnie 4zł, nie sztuka wylać 1000l tylko zrobić to samo bardziej efektywnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 A do jakiej temp. takim wymiennikiem grawitacyjnie można schłodzić brzeczkę? Oczywiście mowa o jednkokrotnym spuście warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Zależy od wielkości wymiennika, Therminatorem spokojnie do 12 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Zależy od wielkości wymiennika, Therminatorem spokojnie do 12 stopni Zawsze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 (edited) Kurde, chyba mi się chłodnica z karbowanki zepsuła. Ostatnio lagera schłodziłem do 5 stopni... P.S Czego w tego typu wątkach nikt nie porównuje temp. czynnika chłodzącego, co jakby ma największe znaczenie? Edited February 22, 2015 by Mariusz_CH Link to comment Share on other sites More sharing options...
janusz Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Zależy od wielkości wymiennika, Therminatorem spokojnie do 12 stopni Zawsze? czy bardziej da się schłodzić nie sprawdzałem... temperaturę jaką chcemy uzyskać regulujemy przepływem wody do chłodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 OK, ale czy zawsze osiąga się taką temperaturę? Czy brzeczkę chłodzi się po dekantacji z nad chmielin, czy w trakcie tej dekantacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelH Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 Kurde, chyba mi się chłodnica z karbowanki zepsuła. Ostatnio lagera schłodziłem do 5 stopni... P.S Czego w tego typu wątkach nikt nie porównuje temp. czynnika chłodzącego, co jakby ma największe znaczenie? Jaką temperaturę miała woda, ktorą chłodziłeś? Wymiennikiem schłodzisz brzeczkę do 1stC wyżej niż woda, ktorą chłodzisz. Bez wnikania w szczegóły... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted February 22, 2015 Share Posted February 22, 2015 "Jaką temperaturę miała woda, którą chłodziłeś?" Aaaa, wreszcie padło to pytanie, hehehe. Tylko nie do mnie, Ci którzy się tak wykłócają wiecznie co lepsze - powinni wyniki interpretować poprzez wzięcie pod uwagę temp wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now