Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. cml Opublikowano 10 Marca 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) Dodawanie receptur w kilku miejscach tj w beersmith gdzie się ją tworzy a potem przepisywanie jej na forum (vide zapiski piwowarskie) było zawsze problematyczne. We współpracy z elroyem i kolegą DawPi z serwisu ipslink.pl stworzyliśmy nową funkcjonalność na piwo.org, która polega na automatycznym przetwarzaniu pliku z recepturą z beersmith-a a następnie umieszczaniu jej w treści posta. Wystarczy wyeksportować recepturę z beersmith (prawoklik na recepturze -> export selected) do pliku z rozszerzeniem .bsmx a następnie podłączyć go do posta poprzez "Dodaj pliki". Przykład użycia pluginu Edytowane 21 Marca 2015 przez cml dżazder, Undeath, leszcz007 i 10 innych 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Rewelacja! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 To się nazywa postęp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Hmm wstawiłem w swoim wątku: http://www.piwo.org/topic/5480-browar-czarny-rys/?p=338860 Ale nie pobrało OG, objet. i dobrego czasu gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Poproszę to samo w wiadomościach pw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Z tego co zauważyłem, objętość brana jest z pola "zmierzona wielkość warki", może masz tam 0 wpisane? Czas gotowania rzeczywiście podaje zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Tak się domyślam że parametry są ze zmierzonych parametrów ale końcowe Blg podaje się raczej na samym końcu a nie na dzień dobry. Czas gotowania mam 90 min a nie 60. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Też właśnie chciałem to napisać, że powinny być brane parametry zakładane, a otrzymane można wpisać w uwagach, lub po prostu w treści posta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Wielkie dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 powinny być brane parametry zakładane e no lepiej chyba zmierzone, a najlepiej jedne i drugie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) oczywiście poprawimy zgodnie z sugestiami prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski EDIT: jeśli znajdziecie jakieś błędy prośba o linkowanie albo podłączanie Waszych plików bsmx - wtedy szybciej dotrę do tych parametrów o których mowa Edytowane 10 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 W sumie idealnie by było gdyby dało się to ułożyć w formie "Brew Step", tak jest najczytelniej. Poza tym fajna fukcjonalość, już kiedyś się nad tym zastanawiałem jak to obejść żeby dwa razy tego samego nie klepać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Wypas! Przy najbliższej okazji przetestuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 (edytowane) można też odwrócić kolejność tj wstawić najpierw treść bsmx a potem treść posta tak, żeby to bardziej przypominało zapiski Tak, tak będzie lepiej, będzie można zapisać edytowane rzeczy na końcu receptury, prośba o podanie jakich parametrów oczekujecie w Waszych zapiskach - oraz na które zwracacie największą uwagę, a których jeszcze nie widać w treści posta Choćby woda do wysładzania. Edytowane 10 Marca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 (edytowane) Brew Step tzn? ps. najbliższe poprawki są przewidziane na 16 mar Edytowane 11 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 O taki Brew Step. bsxtmp_2.pdf Czyli ułożenie, najpierw zakładane parametry podstawowe, później składniki do zacierania, schemat zacieranie, wysładzanie, schemat chmielenia, na końcu parametry zmierzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 ot co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 To by było dobre. Oczywiście mowa o stylu w jakim Wihura to zaproponował. Może to by mnie przekonało do ponownego zamieszczania receptur, bo tak to mi się po prostu nie chce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Dam radę tak to ułożyć. Ale widzę już, że niektóre parametry nie są wprost. Poproszę to samo w wiadomościach pw Da się zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 12 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 Da się zrobić Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną rzecz wymagającą poprawki. Chciałem dodać recepturę, gdzie podczas chmielenia sypie się porcje typu 4 czy 7 g. Tam gdzie miałem 4 g zaokrągliło mi do 0, natomiast powyżej 5 g - do 10 g. deadpony2.bsmx 019 Dead Pony Pale Ale Clone American Pale Ale Parametry: Początkowe blg: 10.2* (OG 1.0397) Końcowe blg: 2.1* (FG 1.0078) Alkohol objętościowo: 4.2% Objętość: 27l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 3.9kg Pilzneński - Optima (3.5 EBC, 90.7%) 0.3kg Karmelowy 40-60 - Optima (60 EBC, 7%) 0.1kg Karmelowy 100-150 - Optima (130 EBC, 2.3%) 0g Citra 12AA (6.2IBU) granulat - Pierwsza brzeczka 60min 10g Simcoe 13AA (12.2IBU) granulat - Gotowanie 60min 10g Simcoe 13AA (7.8IBU) granulat - Gotowanie 30min 10g Citra 12AA (5.7IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (4.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Citra 12AA (2.3IBU) granulat - Gotowanie 10min 10g Simcoe 13AA (2.1IBU) granulat - Gotowanie 10min 50g Citra 12AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 50g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 20g Simcoe 13AA (0IBU) granulat - Na zimno / cicha 5 dni 5g Irish Moss - Gotowanie 10 minut Gozdawa US West Coast USWC 2014-06-11 Zacieranie: Mash In (Infuzja 15min) 68°C 60min Dodano 13l wody 74°C Mash Out (Podgrzewanie 10min) 76°C 10min Notatki: Brzeczka przednia: 8,5 l, OG = 1,081 (19,2 °Blg) Wysładzanie: 19 l wody w temperaturze 78 - 79 °C Do gotowania: 27,5 l brzeczki, OG = 1,039 (9,72 °Blg) Wydajność zacierania = 81,6% Po gotowaniu otrzymałem ok. 23,5 l brzeczki OG = 1,045 (11,15 °Blg) Schłodzone do temp. 19 °C, temperatura otoczenia również 19 °C. Dolałem 3,5 litra wody aby uzyskać gęstość 9,76 °Blg Edytowane 19 Marca 2015 przez szejk cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) mam nadzieję, że teraz wygląda to czytelniej plugin jest narazie zorientowany na recepturę - nie na brewsteps zawsze można pobrać bsmx wrzucić sobie do beersmitha i wygenerować brewsteps w następnej kolejności przewiduję obsługę brewtarget - jeśli będzie zapotrzebowanie oraz poprzednich wersji beersmitha tj 1.x - prośba o zgłaszanie zapotrzebowania w tym wątku @Mariusz_CH na tym etapie plugin nie obsługuje wiadomości prywatnych Edytowane 19 Marca 2015 przez cml szejk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 A da radę przy parametrach wstawić też rzeczywistą wydajność oprócz zakładanej? Do tego widzę że coś nie tak z początkowym Blg (za wysokie). Czy to może wina przeliczania ze skali SG? W ogóle chyba byłoby lepiej, gdyby parametry pokazywało zakładane, bo znów - celuję w tym przypadku w wyższe Blg i mniej alkoholu. Fajnie rozwiązane z tą objętością, jeszcze lepiej z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 (edytowane) problem jest taki, że nie ma czegoś takiego jak zakładane blg pewnie wynika to z ekstraktywności przy zakładanej wydajności Edytowane 19 Marca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Czyli nie idzie wyciągnąć tych wartości, które są przy suwakach w zakładce Projekt receptury? Szkoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się