Marciu11 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam Dziś piłem piwo Żywe z browaru Amber. Prawdę mówiąc zasmakowało mi to piwo, ma stanowczo odmienny smak od typowych Pilsów sklepowych. Może próbował je ktoś sklonować i ma jakieś doświadczenia w tej materii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 To piwo było przebojem jakieś 10 lat temu... Taki mocny lager, słabo chmielony. Każde piwo, które zrobisz sam będzie miało smak stanowczo odmienny od sklepowych pilsów (czytaj koncernowych lagerów). A jak go nie zepsujesz , to nawet będzie smakować Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy. Odpuść sobie i zrób coś fajniejszego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Lager jest dość trudnym piwem do zrobienia w domu, a efekty końcowe nie warte nakładów pracy. Całkowicie sie nie zgodzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Pozwolę sobie także nie zgodzić się z opinią Krzyśka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Mam wrażenie, że był już wątek o tym samym piwie. Wyszukiwarka milczy - ktos pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 No to fajnie, że się nie pozgadzaliście ale z którą częścią? Czy z całością? I czemu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leepa79 Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Myślę, że kolegom chodzi o to, że każdy szanujący się piwowar powinien mieć w piwniczce Porządnego Domowego Pilsa Pracy tyle co w górniakach, a efekty końcowe jednak 'warte'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2015 Nie każdy piwowar ma możliwość zrobienia Porządnego Domowego Pilsa, a jako szanujący się piwowar nie chcę robić Badziewnego Domowego Pilsa, dlatego zostaję przy górniakach Trochę ten temat zboczył na złe kręgi (do czego sam się przyłożyłem).@@Marciu11, jesteś w stanie zdefiniować co Ci w tym piwie smakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Hehe Jak zawsze ile wypowiedzi tyle zdań No ale to jest chyba kwintesencja i to o co chodzi w wymianie zdań Grunt aby te dyskusje prowadzić ze smakiem i wzajemnym poszanowaniu... Być może i piwo było hitem x lat temu. Ja piłem go po raz pierwszy kilka dni temu i mi bardzo zasmakowało. Mimo że większość koncerniaków można powiedzieć że to to samo, to jednak każde ma w sobie coś innego, Nie mówię, że są to szczyty wyrafinowanego smaku, bo sam musiał bym siebie wyśmiać Ale nie mogę też powiedzieć, że każde piwo domowe to szczyt smaku... Ot po prostu każde piwo jest inne i każdy ma jakiś swój smak... Jedni walą tony chmielu i mówią to jest to, drugim smakuje słodowość i zero goryczki. A trzeci znowu nałogowo pije VIPa z Biedrony I też wybiera to a nie inne... Ot gusta i smaki... Praktycznie ciężko powiedzieć co mi w nim zasmakowało. Na pewno jego słodkość (słodowość) i taka inna nuta smakowa, od typowych. Mimo własnych piw zacieranych na słodko, nie uzyskiwałem takiego słodkiego smaku. Mam jeszcze na tyle małe doświadczenie w słodach, żeby zidentyfikować co jest odpowiedzialne za ten smak, a nawet w którą stronę w doświadczeniach podążać. Nie jest to oczywiście jedyne piwo, jakie chciał bym pić do końca świata Ale na pewno jego smak mi się spodobał i chciał bym umieć w tę stronę się kierować. Swoją drogą jak takowy temat był i komuś się przypomniał jakiś link będę wdzięczny za zapodanie. Mi wyszukiwarka nic nie podpowiedziała stąd ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%) camilos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Zacieranie na słodko tego Ci raczej nie da. Może spróbuj sporego udziału monachijskiego (np. 30%) Zgodziłbym się co do sporego udziału monachijskiego, tyle, że dla mnie "spory" to tak 50-60%, a reszta wiedeński. Zacieranie dekokcyjne, słabo nachmielone, fermentowane w niskiej temperaturze dobrymi drożdżami (dużą ilością) i powinno być coś podobnego. amator lagera 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 21 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 Pozostały Plizneńskim Czy lepiej Pale Ale? Tak jak Krzysiek mówi. Użyj wiedeńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Niestety Żywe teraz ciągnie skarpeciochą jak złoto - bardzo lubiłem kiedyś to piwko. Jeżeli chcesz coś zbliżonego i masz warunki, to zrób Lagera Wiedeńskiego. Ja jestem bardzo zadowolony z efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Dzięki Przyjże się recepturze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się