Zbyszek T Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam, (może trochę za późno) Gdyby ktoś (z okolicy Wrocławia) się chciał podzielić sztobrami/sadzonkami chmielu, to byłbym bardzo zainteresowany. W zamian mogę się podzielić fajnymi sadzonkami winorośli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Klops Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Dołączę się do prośby, jeżeli ktoś ma na zbyciu sadzonki chmielu w Krakowie to chętnie kupię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Proponuję wysłać kilka maili do instytucji/firm które zajmują się chmielem. Ja od jednej z nich dostałem 8 sztorbów (4 różne polskie gatunki) za darmo. Nie chce pisać skąd dokładnie, bo wypadałoby się ich najpierw zapytać o zgodę na taką publikację. W moim przypadku druga instytucja/firma odpowiedziała pozytywnie na maila. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans Klops Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 A jak tam w Krakowie? Są na zbyciu jakieś sadzonki/karpy/sztobry chmielu? Możliwa wymiana j/w lub zakup. Chętnie odbiór osobisty i odmiany, które dobrze czują się w miejscowych warunkach. Zapraszam do mnie po Cascade jak trochę podrośnie i da się zrobić sadzonki. Niestety, jak już kiedyś pisałem, nie mam do tego ręki, więc służę po prostu pędami wedle uznania. O, jak fajnie! Czyli dasz znać, jak już nadejdzie "ten dzień"? Życzysz sobie dostać w rewanżu ukorzenioną winorośl, której zupełnie nie przeszkadza "ogrodnik bez ręki"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) oddam a najchętniej wymienię na inne odmiany, dwie dorodne rośliny marynki. tylko trzeba się spieszyć bo jak wyrośnie na dwa metry to kicha Mieszkam w woj opolskim Edytowane 6 Maja 2015 przez girgi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Może ktoś w Warszawie lub okolicach ma do oddania jakieś sztobry? Na razie ma Sybillę a nie chcę żeby była samotna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzycho_gd Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Po ogławianiu pozostały mi sztorby (sybilla i Marynka), które jak widać ładnie się przyjęły, jeżeli ktoś z Trójmiasta lub Kaszub jest chętny to mogę się podzielić -odbiór tylko osobisty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raku20 Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) Ma ktoś może sybillę i jungę? Moje zakupione chyba się nie przyjeły. Plus jakieś chmiele amerykańskie. Edytowane 13 Maja 2015 przez raku20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipman Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 To jest raczej trudny temat. Gdyby ktoś miał Amerykańce to też chętnie nabędę drogą kupna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 http://www.eickelmann.de/Hopfen-Shop/Aroma-Hopfen/ ipman 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Planuję założenie przydomowego chmielnika, czy mógłby sie ktoś podzielić sadzonkami/sztobrami amerykańskich chmieli (Kraków i okolice, ewentualnie przesyłka). Niestety nigdzie nie mogę znaleźć miejsca gdzie można by je kupić... Pomożecie ? Mam Citrę. Reflektujesz? Ale teraz to już za późno, dopiero w przyszłym sezonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ipman Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Faktycznie, zauważyłem ze cieżko w Polsce znaleźć firmę która oferowała by coś oprócz polskich chmieli. Orientujecie sie w czym tkwi problem i dlaczego nie ma ich w sprzedaży? Prawa patentowe? Bardzo ciekawi mnie ten temat Raczej brak popytu na takie rzeczy... Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madbart Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 ja chętnie przygarnąłbym sadzonkę/sadzonki od kogoś z Warszawy lub okolic Elroy, podarowałbyś kilka pędów na Riverwashu? Powinienem dać radę przetransportować (chyba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2015 @@madbart - jasne, nie wiem, czy Ci przeżyją, ale spróbować warto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Raczej brak popytu na takie rzeczy... Nie opłaca się sklepom sprowadzić kilku korzonków dla kilku geeków piwnych, bo na tym nie zarobią i tyle moim zdaniem, gra nie warta świeczki. Tylko niektóre odmiany są opatentowane i nie dostaniesz ich, ale część da radę kupić. Nie dawno jeden z kolegów wysiewał z nasion amerykańskie odmiany, ale efektów nie opisał dokładnych. Moim zdaniem nie ma co też się bawić w te chmiele, bo nie będą one takie same jak w klimacie amerykańskim i wiele osób może się poczuć zawiedzionym z tego powodu. Po za tym ostatnio reaktywuje się Polskie stare odmiany chmielu i słyszałem, że chcą podjąć pracę nad nowymi krzyżówkami ich, więc może coś u nas ciekawego wyjdzie. Tam oj tam oj w pierwszym roku ukorzeniały się, drugi rok bez efektu, roślina buja tyle że nie daje żadnych kwiatów - ani męskich, ani żeńskich. Jak w kolejnym roku nic nie wydadzą - eksperyment zostawiam jako nieudany, ale jakbym nie sprawdził to byśmy nadal dyskutowali w granicach teorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madbart Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 @@madbart - jasne, nie wiem, czy Ci przeżyją, ale spróbować warto po odbiorze zaniosę do hotelu/mieszkania i do wody. powinny przetrwać. co z tym dalej? do wody i poczekać aż puści korzenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kastuog Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 A moze w okolicach gdanska jakas dobra dusza sie znajdzie i podzieli sie lub odsprzeda sadzonke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kerni Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Jeśli ktoś jest zainteresowany z Pomorskiego (Bytów) będę mógł się podzielić Marynką, Lubelskim i Sybillą. Dużo tego nie będzie ale po 3 latach w ziemi powinno być co podzielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Bardzo chętnie przygarnę w tym sezonie jakieś sztoberki chmielu. Interesuje mnie głownie Ameryka, ale coś fajnego z naszego podwórka też wchodzi w grę. Jeśli ktoś coś wie, posiada to proszę piszcie. Przesyłka jeśli komuś nie sprawia kłopotu też może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 3 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 W planach likwidacja 2-4 karp Marynki Mogę oddać w dobre ręce Może jakaś Sybilla ale nie obiecuję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Poszukuje sadzonek z Łódzkiego, Marynka, Lubelski, Perle, Sybilla lub inne odmiany, ktoś posiada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi