Kilimandzaro Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Czołem. Potrzebuję ze 2 lub 3 proste style (mile widziane odnośniki do receptur) które najłatwiej uwarzyć na początku przygody z warzeniem. Oczywiście tylko górna fermentacja, a najlepiej coś jasnego i pijalnego. Myślałem, że to będzie proste zadanie, ale sam gustuję w amerykańcach, pszeniczniakach oraz wędzonkach i nie warzyłem w sumie nic co mógłbym polecić laikowi (szczególnie po przygodach z witbierem jako drugą warką bo do tej pory stoją butelki pełne i nikt nie chce wypić). Osobiście wpadł mi do głowy Kolsch, Belgian Blonde albo jakiś Hefe-Weizen pół na pół pszenica i pilzneński (tylko czy filtracja nie będzie problematyczna?). Jak macie jakieś pomysły (albo gotowe receptury) to będę bardzo wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Smashe jeden słód i jeden chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Z Twojego wpisu wynika, że coś już uwarzyłeś. Oprócz tego witbiera coś jeszcze? Może zastanów się dlaczego tak ciężko schodzi? Witbier to chyba nie jest najlepszy wybór na pierwsze warki... Podobnie z Kolschem, którego chcesz zrobić. Klucz do uwarzenia dobrego Kolscha to drożdże (German Ale 1007 lub 2565) i fermentacja w dolnych granicach (powiedzmy 16°C). Lagerowanie przez 1-2 miesiące też nie zaszkodzi. Oczywiście możesz zrobić Kolscha na sucharach powiedzmy S-33 ale to już nie będzie to... Gdybyś jednak się zdecydował to polecam płynne wymienione wcześniej, a na nich możesz później zrobić Grodziskie. Czyli delikatna wędzonka, która też z tego co piszesz jest w Twoim guście... Jak już amerykańce to możesz zrobić American Pale Ale na US05. Receptur nieskończona ilość... Co byś jednak nie wybrał, to i tak musisz się trzymać pewnych zasad, które będą decydowały, że piwo będzie smaczne... Zastanów się nad błędami zrobionymi przy już wykonanych warkach. Edytowane 21 Maja 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Dry Stout, chyba najprostszy styl. Wrzucasz wszystkie słody od początku, zacierasz w 68 C. Najlepsza twarda woda, bez konieczności modyfikacji. Potem tylko pilnować fermentacji w okolicach 20 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Dry Stout, chyba najprostszy styl. Wrzucasz wszystkie słody od początku, zacierasz w 68 C. Najlepsza twarda woda, bez konieczności modyfikacji. Potem tylko pilnować fermentacji w okolicach 20 C. Kolega szuka "jasnego i pijalnego" a Ty mu polecasz Dry Stout... Ufff.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Ja polecam Golden Ale albo zasyp/chmielenie jak na pilsa na US-05 w niskiej temperaturze, albo jak nie tolerują w ogóle goryczki to zasyp jak na Munich Helles, warunki jak poprzednio. Kolsch, Belgian Blonde albo jakiś Hefe-Weizen to nie są proste style Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Ja sam jako swoje pierwsze piwo robiłem Hefe-Weizena pilzneński z pszenicznym pół na pół i bym polecił to piwo na sam początek. Główny powód - w zasadzie po 2 tygodniach możesz pić piwo, a na początku to wydaje mi się, że każdy chce jak najszybciej wypić swój "wynalazek" . Jak będziesz miał dwie skrzynki piwa w zapasie to łatwiej wtedy czekać na te co dłużej muszą fermentować i leżakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Prosty American Wheat i prosty American Pale Ale skoro piszesz ze takie lubisz. To sa bardzo proste style o ile nie celujesz w "rzucajacy na kolana aromat chmielu" . Drozdze US-05 sa bardzo przewidywalne - jezeli temp otoczenia bedzie stabilna 17-19 st C i zostawisz piwo na 2 tyg w spokoju to masz gotowe dobre piwo. APA wychodzi bardzo dobre nawet z ekstraktu bruntal i chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Dry Stout, chyba najprostszy styl. Wrzucasz wszystkie słody od początku, zacierasz w 68 C. Najlepsza twarda woda, bez konieczności modyfikacji. Potem tylko pilnować fermentacji w okolicach 20 C. Kolega szuka "jasnego i pijalnego" a Ty mu polecasz Dry Stout... Ufff.... Pytał o najłatwiejsze W sumie Bitter też by się nadał. Edytowane 21 Maja 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Wybaczcie, źle się wyraziłem. Jestem już po 14 warkach i wiem co się czym je. Poszukuję czegoś dla znajomego, który chce uwarzyć z zacieraniem swoje pierwsze piwo. Tylko jest to człowiek preferujący dobrego lagera nad aromatycznym APA. Dlatego pytam o coś lekkiego, pijalnego i jasnego. Ułożę mu potem recepturę na warkę 12-13L tylko nie wiem w jaki styl celować. Bitter pewnie by mu posmakował. Może coś takiego? :2,6kg Pale Ale0,2kg Pszeniczncy0.2kg buscuit Chmielone EKG i FuggleFermentis S-04 pół saszetki Zacieranie 66 stopni 70'Albo jeszcze wpadł mi do głowy Polish Ale-3kg pilzneński-Iunga na goryczkę -Lubelski na aromat-S-04 pół saszetkiZacieranie 66 stopni 70'Czy to będzie proste na pierwszy raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Jak ktoś woli lagera od ale to po co brać się za warzenie? Lagerów ma od groma w każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilimandzaro Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Amorph uważasz, że lager dostępny w "każdym" sklepie jest dobry? Nie powiedziałem, że lubi tylko lagera. Powiedziałem, że woli dobrego lagera od APA. Jeden lubi portery, a gardzi AIPA inny odwrotnie. Nie znaczy to chyba, że domowe warzenie jest tylko dla tych kochających "nową falę", nie? Edytowane 21 Maja 2015 przez Kilimandzaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Jak ktoś woli lagera od ale to po co brać się za warzenie? Lagerów ma od groma w każdym sklepie. Tjaaa, warzę właśnie dlatego, że lubię dobrego lagerka i pilsika a nie to coś co jest w sklepach dostępne. Edytka: a weź kup słodu Pale ale bo przy błędach w chmieleniu nie będziesz miał DMS-u, Zatrzyj 65-68 °C , nachmiel FWH jakimś uniwersalnym chmielem tak z 20-25 IBU i przefermentuj jakimiś mocno sedymentacyjnymi drożdżami np Danstar Nottingham czy Safale S-04. bez zbytniego przejmowania sie temperaturą fermentacji. Tydzień burzliwej i tydzień cichej i w butelki. Po dwóch tygodniach do picia, po miesiącu dobre, po dwóch miesiącach bardzo dobre. I to tyle, proste, i nie mylić prostoty z prostactwem No i będzie to typowy "bezstylowiec" nazwę sam możesz wymyślić. Edytowane 21 Maja 2015 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Ale to nie tylko nowa fala. Mi chodzi raczej o ograniczenia technologiczne. Trudno zeby ktos kto woli lagery od ale zaczynal przygode z piwowarstwem w czerwcu... Co do "dobrego" lagera... W kazdym sklepie dostanie poprawnego, bez wad i np w calosci ze slodow lagera (Żywiec, Tyskie Klasyczne). Nie twierdze ze sa dobre ale jak ktos mi powie ze Grolsch, Heineken czy inny 2 razy drozszy wynalazek jest warty swojej ceny to uznam to za zwykle snobowanie. Placenie za piwo 7pln czy wiecej ma sens jesli to piwo oferuje nam cos wiecej od tego za 2pln. Edit: Zresztą mamy wolność i każdy kupuje i warzy to co chce i nikomu swojego zdania nie narzucam na sile :-). Co do prostych stylow dla pasjonata lagerow to moze zwykle polskie ale? Na pilznenskim, polskich chmielach i US-05 w temp 15-16'C? Edytowane 21 Maja 2015 przez amorph Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Wstawiłem twoje dane do algorytmu i wychodzi mi Bitter jako najlepsze rozwiązanie. Styl dość odporny na błędy początkującego. Tanie składniki więc w razie totalnej klapy mała strata. Bez perfumy. Nie wiem czy znasz ten blog: http://perfectpint.blogspot.com/ Facet warzy głównie bittery. Ja na 12 litrów zrobił bym tak: 3 kg Pale Ale 300 g Karmelowego 50 g Brytyjskiego chmielu S - 04 Edytowane 21 Maja 2015 przez Rafał Pałka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 pierwsza propozycja druga propozycja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Stout i altbier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 polskie ale fermentowane w dolnych zakresach temperatur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Wstawiłem twoje dane do algorytmu i wychodzi mi Bitter jako najlepsze rozwiązanie. Styl dość odporny na błędy początkującego. Tanie składniki więc w razie totalnej klapy mała strata. Bez perfumy. Nie wiem czy znasz ten blog: http://perfectpint.blogspot.com/ Facet warzy głównie bittery. Ja na 12 litrów zrobił bym tak: 3 kg Pale Ale 300 g Karmelowego 50 g Brytyjskiego chmielu S - 04 Czy to jest "BEST ANSWER" czy Best Shet? To przy wydajności 80% http://screenshooter.net/100530057/tpgdaiu a to przy 50% http://screenshooter.net/100530057/loyntkn W tym wypadku to nie bitter a mega super hiper imperial Bitter Edytowane 21 Maja 2015 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Skoro nie da się edytować to graficznie post który chciałem napisać http://screenshooter.net/100530057/vwauaqc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Bitter najprostszym stylem dla laika. Naprawdę? Ciężko o dobrze zrobionego bittera z polskich browarów rzemieślniczych, który by dorównywał sztandarowym przykładom z wysp, a Wy go polecacie laikowi. Jakiegoś tam przeciętnego bittera to może i łatwo zrobić, ale moim zdaniem wbrew pozorom jest to dosyć trudny styl. Ja bym polecił APA lub coś w tym stylu, tona amerykańskiego chmielu, który przykryje ewentualne wady. Dry Stout byłby też bardzo dobrym wyborem, ale autor chce piwo jasne. Od biedy hefe-weizen, jeśli kogoś satysfakcjonuje efekt jaki dają w tym przypadku suche drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Bitter najprostszym stylem dla laika. Naprawdę? Ciężko o dobrze zrobionego bittera z polskich browarów rzemieślniczych, który by dorównywał sztandarowym przykładom z wysp, a Wy go polecacie laikowi. Jakiegoś tam przeciętnego bittera to może i łatwo zrobić, ale moim zdaniem wbrew pozorom jest to dosyć trudny styl. No z tą APĄ to troszkę ci poniosło Podobnie jak Bitterem, ciężko zrobić dobre APA. Samo dowalenie chmielu nie wystarczy. Wręcz zaryzykuję stwierdzenie, że IPA to jeden z trudniejszych styli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 IPA to jeden z trudniejszych styli Haha, dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Zrobić wypijalne IPA jest łatwo, jak ze wszystkim. Kwestia jest raczej w doborze drożdży - takich żeby dużo wybaczały, ale z jasnym piwem i tak będzie się trzeba spiąć, tu wady są jak na dłoni. Jasne piwo proponuję kupić sobie w sklepie, a ugotować w domu raczej stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 IPA to jeden z trudniejszych styli Haha, dobre. A potrafisz uzasadnić swoją "wypowiedź" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się