Undeath Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Kraj pochodzenia: USAOdmiana: uniwersalnaŚrednia zawartość alfakwasów: 14-16%Krótki opis: Amerykański chmiel o mocnym aromacie owoców cytrusowych, owoców tropikalnych - papaja, jabłka, zielonego pieprzu, jagód. Ze względu na wysoką zawartość alfakwasów może być stosowany także do chmielenie na goryczkę. Chmiel ten wcześniej występował pod nazwą HBC366. Charakterystyka po angielsku: http://hopunion.com/Equinox/ Z swojej strony dodam, że chmiel faktycznie jest mocno aromatyczny, już nie wielkie jego ilości czuć w piwie. Zbiór 2014 pachnie bardziej papają i jabłkiem, niż cytrusami, ale dla mnie jest to przyjemny aromat, nie jest mdły i multiwitaminowy jak w przypadku Mosaic. Zrobiłem w sumie jedno piwo na nim do tej pory, ale na pewno wrócę do niego bo to ciekawa propozycja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted June 9, 2015 Author Share Posted June 9, 2015 Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. Pieprz też jest, ale u mnie nie był tak dominujący, ale użyłem go w mieszance. Generalnie bardziej właśnie ta papaja u mnie dominowała, no właśnie i trzeba dodać, że generalnie chmiel przykrywa inne aromaty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Piłem kilka piw na equinoxie, jednak jeśli chodzi o SH to nie podeszły mi za bardzo, single hopy kojarzyły mi się z dość mdłym smakiem kojarzącym mi się z niedojrzałą papają, jaką można dostać w naszych marketach. Natomiast w mieszankach ten chmiel dla mnie daje bardzo fajne efekty, jakiś tydzień temu butelkowałem APA na mieszance Equinoxa z Galaxy oraz małym dodatkiem citry i chinooka i jeśli chodzi o smaki i aromaty podczas butelkowania to byłem bardzo zadowolony, na pierwszym planie papaja, ale już taka słodka, dojrzała i odrobinę cytrusów. Na ocenę gotowego piwa poczekam jeszcze jakiś tydzień lub dwa. Być może moje negatywne odczucia w SH są spowodowane niezbyt przyjemnym skojarzeniem z niedojrzałą papają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 Generalnie na SH średnio się nadaje IMO. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hopek Posted June 9, 2015 Share Posted June 9, 2015 w ostatniej AIPA zmieszałem z Sorachi Ace. Japończyk zagłusił go swoim bardzo charakterystycznym aromatem kokosu, białych owoców. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Zrobiłem eksperymentalne APA, gdzie dominujący był ten chmiel (Equinox 50g, pozostałe to: Belma 20g, Cascade 20g - whirpool i na zimno, a na gorycz poszedł Magnum 60g) i muszę przyznać, że jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony świeżością smaku i aromatu. Są właśnie cytrusy i trochę takiej przyprawowej pikanterii (może właśnie ten opisywany zielony pieprz?), ale bez klimatów kwiatowo - owocowych, które są czasami trochę mdłe (dla mnie). Eksperyment się udał! (Belma i Cascade dodały pełni smaku). Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 A nie czujecie nafty? Tylko mi się tak kojarzy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syndi Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 (edited) no właśnie w tym zestawie nie. dodam, że mój zasyp był jasny (1,5 kg pilzneńskiego, 2,5 kg pale ale i tylko 0,2 kg karmelu "30") Edited April 17, 2016 by Syndi Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted April 17, 2016 Share Posted April 17, 2016 Może cascade zamaskował, ale equinox tak w moim odczuciu daje naftą. No chyba że zbiór 2014 taki był? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 22, 2018 Share Posted January 22, 2018 Z TB 2016 dosyć kiepski, do tego gorycz (tak piołunowa) przechodzi po chmieleniu na zimno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ads Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Nie wiem dlaczego aromaty ziół (pieprzu ziołowego) są podawane na samym końcu. Zrobiłem NEIPA z przepisu Doroty gdzie 1/3 chmielu to właśnie Ekuanot i pierwsze co się rzuca w kubki smakowe to właśnie zioła. A może to dlatego, że jest to jedyna kontra dla aromatów owocowych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joosto Posted November 20, 2020 Share Posted November 20, 2020 Dlatego, że co roku są inne warunki pogodowe/atmosferyczne gdzie chmiel rośnie/kwitnie/dojrzewają szyszki, więc kolejność profilu aromatów owoców cytrusowych, owoców tropikalnych, kwiatów i ziół możesz sobie zmieniać co roku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now