Jump to content

Recommended Posts

Kraj pochodzenia: USA
Odmiana: uniwersalna
Średnia zawartość alfakwasów: 14-16%
Krótki opis: Amerykański chmiel o mocnym aromacie owoców cytrusowych, owoców tropikalnych - papaja, jabłka, zielonego pieprzu, jagód. Ze względu na wysoką zawartość alfakwasów może być stosowany także do chmielenie na goryczkę. Chmiel ten wcześniej występował pod nazwą HBC366. 

 

Charakterystyka po angielsku: http://hopunion.com/Equinox/

 

 

Z swojej strony dodam, że chmiel faktycznie jest  mocno aromatyczny, już nie wielkie jego ilości czuć w piwie. Zbiór 2014 pachnie bardziej papają i jabłkiem, niż cytrusami, ale dla mnie jest to przyjemny aromat, nie jest mdły i multiwitaminowy jak w przypadku Mosaic. Zrobiłem w sumie jedno piwo na nim do tej pory, ale na pewno wrócę do niego bo to ciekawa propozycja.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. :) 

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. :)

 

Pieprz też jest, ale u mnie nie był tak dominujący, ale użyłem go w mieszance. Generalnie bardziej właśnie ta papaja u mnie dominowała, no właśnie i trzeba dodać, że generalnie chmiel przykrywa inne aromaty.

Link to comment
Share on other sites

Piłem kilka piw na equinoxie, jednak jeśli chodzi o SH to nie podeszły mi za bardzo, single hopy kojarzyły mi się z dość mdłym smakiem kojarzącym mi się z niedojrzałą papają, jaką można dostać w naszych marketach.

Natomiast w mieszankach ten chmiel dla mnie daje bardzo fajne efekty, jakiś tydzień temu butelkowałem APA na mieszance Equinoxa z Galaxy oraz małym dodatkiem citry i chinooka i jeśli chodzi o smaki i aromaty podczas butelkowania to byłem bardzo zadowolony, na pierwszym planie papaja, ale już taka słodka, dojrzała i odrobinę cytrusów. Na ocenę gotowego piwa poczekam jeszcze jakiś tydzień lub dwa.

Być może moje negatywne odczucia w SH są spowodowane niezbyt przyjemnym skojarzeniem z niedojrzałą papają.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Zrobiłem eksperymentalne APA, gdzie dominujący był ten chmiel (Equinox 50g, pozostałe to: Belma 20g, Cascade 20g - whirpool i na zimno, a na gorycz poszedł Magnum 60g)

i muszę przyznać, że jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony świeżością smaku i aromatu.

Są właśnie cytrusy i trochę takiej przyprawowej pikanterii (może właśnie ten opisywany zielony pieprz?), ale bez klimatów kwiatowo - owocowych, które są czasami trochę mdłe (dla mnie).

Eksperyment się udał! (Belma i Cascade dodały pełni smaku).
 

Link to comment
Share on other sites

no właśnie w tym zestawie nie.

 

dodam, że mój zasyp był jasny (1,5 kg pilzneńskiego, 2,5 kg pale ale i tylko 0,2 kg karmelu "30")

Edited by Syndi
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 2 years later...

Nie wiem dlaczego aromaty ziół (pieprzu ziołowego) są podawane na samym końcu.

Zrobiłem NEIPA z przepisu Doroty gdzie 1/3 chmielu to właśnie Ekuanot i pierwsze co się rzuca w kubki smakowe to właśnie zioła. A może to dlatego, że jest to jedyna kontra dla aromatów owocowych.

Link to comment
Share on other sites

Dlatego, że co roku są inne warunki pogodowe/atmosferyczne gdzie chmiel rośnie/kwitnie/dojrzewają szyszki, więc kolejność profilu aromatów owoców cytrusowych, owoców tropikalnych, kwiatów i ziół możesz sobie zmieniać co roku ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.