Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Kraj pochodzenia: USAOdmiana: uniwersalnaŚrednia zawartość alfakwasów: 14-16%Krótki opis: Amerykański chmiel o mocnym aromacie owoców cytrusowych, owoców tropikalnych - papaja, jabłka, zielonego pieprzu, jagód. Ze względu na wysoką zawartość alfakwasów może być stosowany także do chmielenie na goryczkę. Chmiel ten wcześniej występował pod nazwą HBC366. Charakterystyka po angielsku: http://hopunion.com/Equinox/ Z swojej strony dodam, że chmiel faktycznie jest mocno aromatyczny, już nie wielkie jego ilości czuć w piwie. Zbiór 2014 pachnie bardziej papają i jabłkiem, niż cytrusami, ale dla mnie jest to przyjemny aromat, nie jest mdły i multiwitaminowy jak w przypadku Mosaic. Zrobiłem w sumie jedno piwo na nim do tej pory, ale na pewno wrócę do niego bo to ciekawa propozycja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zrobiłem SH na Equinox'ie. Zdecydowanie pieprz ziołowy w smaku i aromacie. Dopiero gdzieś na drugim planie majaczą cytrusy. Bardzo specyficzna odmiana chmielu. Niekurzy mogą się zdziwić. Pieprz też jest, ale u mnie nie był tak dominujący, ale użyłem go w mieszance. Generalnie bardziej właśnie ta papaja u mnie dominowała, no właśnie i trzeba dodać, że generalnie chmiel przykrywa inne aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Piłem kilka piw na equinoxie, jednak jeśli chodzi o SH to nie podeszły mi za bardzo, single hopy kojarzyły mi się z dość mdłym smakiem kojarzącym mi się z niedojrzałą papają, jaką można dostać w naszych marketach. Natomiast w mieszankach ten chmiel dla mnie daje bardzo fajne efekty, jakiś tydzień temu butelkowałem APA na mieszance Equinoxa z Galaxy oraz małym dodatkiem citry i chinooka i jeśli chodzi o smaki i aromaty podczas butelkowania to byłem bardzo zadowolony, na pierwszym planie papaja, ale już taka słodka, dojrzała i odrobinę cytrusów. Na ocenę gotowego piwa poczekam jeszcze jakiś tydzień lub dwa. Być może moje negatywne odczucia w SH są spowodowane niezbyt przyjemnym skojarzeniem z niedojrzałą papają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Generalnie na SH średnio się nadaje IMO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 w ostatniej AIPA zmieszałem z Sorachi Ace. Japończyk zagłusił go swoim bardzo charakterystycznym aromatem kokosu, białych owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zrobiłem eksperymentalne APA, gdzie dominujący był ten chmiel (Equinox 50g, pozostałe to: Belma 20g, Cascade 20g - whirpool i na zimno, a na gorycz poszedł Magnum 60g) i muszę przyznać, że jestem baaardzo pozytywnie zaskoczony świeżością smaku i aromatu. Są właśnie cytrusy i trochę takiej przyprawowej pikanterii (może właśnie ten opisywany zielony pieprz?), ale bez klimatów kwiatowo - owocowych, które są czasami trochę mdłe (dla mnie). Eksperyment się udał! (Belma i Cascade dodały pełni smaku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 A nie czujecie nafty? Tylko mi się tak kojarzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Syndi Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) no właśnie w tym zestawie nie. dodam, że mój zasyp był jasny (1,5 kg pilzneńskiego, 2,5 kg pale ale i tylko 0,2 kg karmelu "30") Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Syndi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Może cascade zamaskował, ale equinox tak w moim odczuciu daje naftą. No chyba że zbiór 2014 taki był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Z TB 2016 dosyć kiepski, do tego gorycz (tak piołunowa) przechodzi po chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Nie wiem dlaczego aromaty ziół (pieprzu ziołowego) są podawane na samym końcu. Zrobiłem NEIPA z przepisu Doroty gdzie 1/3 chmielu to właśnie Ekuanot i pierwsze co się rzuca w kubki smakowe to właśnie zioła. A może to dlatego, że jest to jedyna kontra dla aromatów owocowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Dlatego, że co roku są inne warunki pogodowe/atmosferyczne gdzie chmiel rośnie/kwitnie/dojrzewają szyszki, więc kolejność profilu aromatów owoców cytrusowych, owoców tropikalnych, kwiatów i ziół możesz sobie zmieniać co roku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się