amap Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 czy ktoś mógłby mnie oświecić w temacie pasteryzacji i nagazowania? chciałbym zatrzymać dany smak, więc wydaje się że pasteryzacja mogłaby pomóc (nie wiem czy nie zaszkodzi aromatowi) jak jednak nagazować dane piwo? wstrzyknąć świeżą gęstwę? ktoś? coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Z tego co czytałem (nie mam dużego doświadczenia, a pasteryzacji piwa nigdy nie robiłem ) pasteryzacja w warunkach domowych była by ciężka. Dodawanie gęstwy tutaj nie ma sensu- w pasteryzacji chodzi o to by pozbyć się żywych drożdży (w tej temperaturze giną). Co do nagazowania to nie uda się później nagazować tego piwa w butelce (chyba, że w kegu- sztucznie). Po za tym jak ty chciał byś pasteryzować? Wkładać butelki do wrzątku? Wydaje mi się, że jedyną opcją jest pasteryzacja w przepływie nagazowanego już piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 można po fermentacji przelać do gara i podgrzać do 70 stopni, przetrzymać 20 min, wystudzić i zlewając do butelek dodać odrobinę gęstwy, tak myślę bo praktyki żadnej ni mam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Też nie mam, żadnej praktyki lecz to raczej nie ma sensu. Celem fermentacji jest pozbycie się drożdży, które chcesz później dodać... Może wypowie się ktoś w tej kwestii z doświadczeniem w pasteryzacji? Czy takie podgrzanie piwa nie spowodują pogorszenia smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Hmmm, zawsze mi się wydawało, że celem fermentacji jest uzyskanie alkoholu i co2, ale może się nie znam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 mi się wydawało, że celem fermentacji jest uzyskanie alkoholu i co2 aluzję rozumiem jednak myślę, że te produkty nie są celem, a skutkiem, ale to pewnie zależy od punktu widzenia/siedzenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Nagazowane w kegu do butelek i wtedy pasteryzacja, inaczej jak w butelkach ciężko by było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Celem fermentacji jest pozbycie się drożdży, które chcesz później dodać. Powinno być "celem pasteryzacji", I dokładnie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Przepraszam za pomyłkę Oczywiście miało być pasteryzacji, a nie fermentacji (tak jest jak pisze się z telefonu w pośpiechu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 A taki sposob - zabutelkowanie zywego jeszcze piwa ,czekasz az piwo sie naturalnie gazuje a nastepnie wsadzasz butelki do garnka i trzymasz je na sztorc np ok g30-40 min zanurzone w wodzie o temp ok 70-80 stopni. Tez powinny wyginac pod wplywem temperatury ale juz w zamknietej butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Wszystko ok dopóki nie zaczną butelki strzelać przy tym podgrzaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) 70-80 to stanowczo za wysoka temp i za długo, wystarczy 62 st i 20min Edytowane 11 Czerwca 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) A co z rozszerzalność cieplną gazu i cieczy? Nie wiem czy butelki to wytrzymają... Browary mikrofiltrują i pasteryzują piwo w przepływie. Dla mnie w browarze domowym to ogólnie jest bez sensu... Piwo bez drożdży też się zmienia układa itp. Smaku nie da się zatrzymać bo będzie się zmieniał z czasem to często nie kwestia drożdży, a utlenienie i promieniu UV, równocześnie potrzebna byłaby ci komora próżniowa i ciemnia Dodatkowo wydaje mi się, że taka obróbka termiczna piwa (podgrzanie gotowego produktu) może wpływać też znacząco na piwo. Edytowane 11 Czerwca 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Pasteryzuje się piwo niefiltrowane w Minibrowarach przecież, kwestia dobrania nagazowania, czasu i temp pasteryzacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Na rynku sa tez dostepne pasteryzatory ale jak rozumiem zwykly garnek z woda tez moze spelnic taka role: http://weck.com.pl/detal,27,0,36.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szybowiak Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jeżeli chodzi o pasteryzację i nagazowanie to można to zrobić tak.Po rozlaniu piwa do butelek z dodatkiem glukozy ,lub cukru czekamy aż piwo się nagazuje.Nastawiamy gar z wodą i wkładamy butelki z piwem,ale przedtem upuszczamy z każdej butelki gaz.Ja tego nie zrobiłem to w czasie pasteryzacji strzelały kapsle i piwo wyciekło.A robiłem piwo bezalkoholowe.Ja delikatnie podważałem kapsel,a potem kapslownicą go dociskałem.Wkładamy butelki do gara i w temp.65 stopni trzymamy 20 do 25 min.Ja trzymałem 20 min.I wszystko było okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Może to dlatego że jest rano, ale nie rozumiem skąd w takim razie piwo było nagazowane i jak kontrolowałeś poziom nasycenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martinez200 Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 Piwo w browarach np w puszkach pasteryzują też w tunelu pasteryzującym(po nalaniu) ale rzeczywiście także przepływowo przed rozlewem. Ostatnio byłem na targach drinktec w monachium i rozmawiałem na temat pasteryzacji. I pasteryzacja przepływowa jest lepsza bo można dostosować dokładnie parametry mniejsze ryzyko jakichś za dużych temperatur i przypaleń i przebarwień itp. Ale wtedy zostaje gazowanie sprzętem a nie fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2017 13 godzin temu, Martinez200 napisał: Piwo w browarach np w puszkach pasteryzują też w tunelu pasteryzującym(po nalaniu) ale rzeczywiście także przepływowo przed rozlewem. Ostatnio byłem na targach drinktec w monachium i rozmawiałem na temat pasteryzacji. I pasteryzacja przepływowa jest lepsza bo można dostosować dokładnie parametry mniejsze ryzyko jakichś za dużych temperatur i przypaleń i przebarwień itp. Ale wtedy zostaje gazowanie sprzętem a nie fermentacją. Przypalenia przy pasteryzacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 A taki sposob - zabutelkowanie zywego jeszcze piwa ,czekasz az piwo sie naturalnie gazuje a nastepnie wsadzasz butelki do garnka i trzymasz je na sztorc np ok g30-40 min zanurzone w wodzie o temp ok 70-80 stopni.Tez powinny wyginac pod wplywem temperatury ale juz w zamknietej butli.Z tego co wiem browar Nepomucen pasteryzuje swoje piwa w ten sposób. Niedługo mają odwiedzić lokalny multitap,dopytam chłopaków w tym temacie i dam znać.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2017 1 godzinę temu, Thorgall napisał: Z tego co wiem browar Nepomucen pasteryzuje swoje piwa w ten sposób. Niedługo mają odwiedzić lokalny multitap,dopytam chłopaków w tym temacie i dam znać. Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Prawie wszystkie tak robią Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2019 WLekko odkopię, bo zrobilem sobie problem. W sobote rozlewalem lagera, do 15. butelek z zamknkeciem patentowym i 15. kapslowanych. Surowiec do refernentacji - roztwór glukozy, dawkowany strzykawką. Nagazowanie 2.5vol. No i strzeliłem babola i wiem, ze 5 butelek z zamknieciem patentowym dostało podwójna porcję glukozy. Tylko nie wiem, które Kapslowane są "pewne". Butelki poszly w sobote wieczorem do pomieszczenia o temp 17C Co zrobic z patentowanymi ? Przerwwć nagazowywanie pasteryzacją ? Jeśli tak, to kiedy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 (edytowane) upuszczać gaz co kilka dni/tydzień Edytowane 16 Lipca 2019 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 16 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2019 Z wszystkich butelek ? To wygazuję te 10, ktore miały dobrą ilośc surowca do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się