Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Cześć! Pojawiam się i znikam więc sorry za pewną nieobecność na forum, ale natłok spraw nie pozwala mi na częste siedzenie na internecie o warzeniu nie wspominając. Czerwiec był intensywnym miesiącem - przylot do Kanady naszych Mam - mojej i mej Narzeczonej, potem nasz ślub Czas więc spędzaliśmy w rodzinnym gronie. W najbliższą sobotę planuję uwarzyć swoją drugą warkę, a w sumie to warkę nr. 001, jako że pierwsza to był totalny eksperyment więc nazwałem ją #000 Tak więc moje kolejne piwo będzie to SMASH IPA na chmielu Simcoe, słodzie 2-Row Pale, drożdżach US-05. Planuję zrobić to tak: 1. Zacier 22L, 7kg 2-Row Pale malt: 60min w 66°C, 10min mashout w 78°C następnie sparge z 12L wody podgrzanej do temp. 78°C 2. Gotowanie 90min: - wsypuję 300g dekstrozy i doprowadzam do wrzenia (od tego momentu liczę 90min), - 60' 30g na goryczkę (35 IBU), - 15' 45g na smak (26 IBU ale myślę czy nie sypnąć 60g i mieć 35 IBU czyli razem da mi to 70 IBU - górna granica stylu), - whirlpool w trakcie którego wsypię 60g chmielu gdy temp. osiągnie 85°C, - gdy temperatura spadnie do 75°C wyłączę chłodzenie i zrobię hopstand na 60min. - chłodzenie do 17-18°C, przelanie do fermentora i zadanie 1 saszetki nawodnionych wodą o temp. 17-18°C drożdży US-05. Planuję dać piwu 2 tyg na burzliwej. Zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Jeżeli miałbym robić DH to sypałbym 90g po zlaniu na cichą i zostawiłbym to na 5-7dni max. Jakieś sugestie? Edytowane 22 Lipca 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Najpierw gratulacje! Jedyna wątpliwość jaką mam jest ilość drożdży i gęstość początkowa. Qbrew na szybko wyliczył mi BLG=18,5 - nie wiem czy jedna saszetka wystarczy do przefermentowania. Dokupiłbym drugą paczkę suchych, albo puścił najpierw jakieś piwo 8-10 BLG i użył gęstwy. Edytowane 22 Lipca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Brewtarget wyliczyło mi OG 1.070. Mam dwie saszetki w razie czego. Oraz dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Po kij Ci ta dekstroza ? Edytowane 22 Lipca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Olać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 A nie wiem czy olać. Kwesita co chciałeś osiągnać tym dodatkiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Nieco więcej słodkości, no i wiadomo, trochę alk podbić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Ta dekstroza to chyba zwykły cukier prosty ? Drożdże go przerobią więc słodkości raczej nie doda. Co do słodowości (a nie słodkości) to przy tym OG i słodzie pale ale będzie jej, moim zdaniem, wystaraczająco. Edytowane 22 Lipca 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Ok wywalam. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 22 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Jeśli chodzi o simcoe na SH to fajny chmiel,robiłem . Będzie kocio-porzeczkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Kocio? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A jak tam wyszedł eksperyment z pierwszą warką? Słodkość możesz zrobić zacieraniem. Wystarczy podnieść temperturę do 67-68 stopni, ale moim zdaniem w 66 jest ok. Ja bym wyrzucił chmiel z 15 minuty albo przeniósł go na 5-0 jeśli planujesz hopstand. Ewentualnie daj więcej na hopstand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Czytałem że Simcoe najfajniej pracuje na 15min do końca, dlatego zdecydowałem się na ten step. Pozostanę przy tym i zobaczymy. A whirlpool/hopstand robię swoją drogą, może dam nieco więcej chmielu tam W moim eksperymencie Double IPA czyli pierwszej warce ever, właśnie pominąłem chmielenie na smak i aromat (zrobiłem goryczkę i whirlpool/hopstand, a na cichej dryhopping) i nie byłem zadowolony z pełni smaku. Brakowało mi smaku w piwie. Aromaty wyszły genialne (mango, nieco żywiczki), goryczka wystarczająco mocna, ale nie zalegająca, a smak był jakby płytki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Nie będzie kuwety. Spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 23 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Postanowiłem "nieco" zmniejszyć tę warkę z docelowych 20L do 10L i dzięki temu za 2tyg zrobię kolejnego SMASHa, tym razem z innym chmielem (całą resztę pozostawię bez zmian). Przy pomocy BrewTarget zrobiłem nową recepturę na 10L, tak by wszystkie współczynniki (OG, FG, IBU, etc) były identyczne z 20L pierwowzorem. Całość prezentuje się następująco: 10L OG 1.063 FG 1.016 6.1% alk 70 IBU 3.5kg Pale 2-row zacierany w 12L wody 60min w 66st, mashout w 78st C. Sparge 4L wody o temp. 78st C. Gotowanie 90min. 60' - 20g goryczka, 36 IBU 15' - 37g smak, 33 IBU whirlpool - 35g wsypane na 85st C hopstand od 75st C przez 60min Fermentacja jedną (?) saszetką US-05 przez 2tyg lub więcej. Cicha i chmielenie na zimno myślę, że 50g na 5-7 dni wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) Fermentacja jedną (?) saszetką US-05 Mr Malty mówi, że możesz wykorzystać nawet połowę paczki. Edytowane 24 Lipca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 3.5g pale ale żeby otrzymać 10L 1.063? Jaką przyjąłeś wydajność? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) 70% Sam na początku wpisałem 4kg, ale wychodziły mi niewłaściwe dane względem 20L pierwowzoru, więc wpisałem 3.5kg i trafiłem idealnie. Fermentacja jedną (?) saszetką US-05 Mr Malty mówi, że możesz wykorzystać nawet połowę paczki. Okej, tylko co ja zrobię z otwartą saszetką i resztą jej zawartości? Edytowane 24 Lipca 2015 przez Ernest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 70% Sam na początku wpisałem 4kg, ale wychodziły mi niewłaściwe dane względem 20L pierwowzoru, więc wpisałem 3.5kg i trafiłem idealnie. Fermentacja jedną (?) saszetką US-05 Mr Malty mówi, że możesz wykorzystać nawet połowę paczki. Okej, tylko co ja zrobię z otwartą saszetką i resztą jej zawartości? Ja dodaję całą paczkę na 10 L. Jeśli upierasz się nad użyciem połowy to uwarz 2x10 L. Nachmiel sobie obie brzeczki różnymi chmielami i będziesz miał dwa SMaSH'e za jednym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Ja się nie upieram, użytkownik zasada zaproponował by dodać 6g, ale nie będę się rozdrabniać, sypnę paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 (edytowane) użytkownik zasada zaproponował Mr Malty (czyli w sumie Jamil Zainasheff) zaproponował tę ilość Edytowane 24 Lipca 2015 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Hej! Jak najlepiej zabezpieczyć otwartą paczkę drożdżaków i jak długo można ją trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Hej! Jak najlepiej zabezpieczyć otwartą paczkę drożdżaków i jak długo można ją trzymać? Zawiń ją mocno następnie użyj gumki recepturki, albo klamerki do papieru. Potem wsadź do woreczka strunowego żeby ograniczyć dostęp wilgoci i tlenu - 2 razy prewencyjnie. A trzymać jak najkrócej możliwe, ale myślę, że przy ograniczonym dostępie wilgoci z miesiąc dwa można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Może warto do tego woreczka wsypać sól co by łapała wilgoć? Albo te granulki "nie do spożycia" które wszędzie wsadzają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 A jest w ogóle sens takich zabaw? Paczka drożdży kosztuje 10zł (nie wiem ile u Ciebie ) Ja bym się obawiał użycia takiej już odbezpieczonej saszetki do kolejnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się