Undeath Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Ostatnio piwa zaniedbałem, nie było kiedy zabutelkowac, jeszcze posłuchałem złych rad i miałem na cichej cały czas fermentory niedomknięte Wczoraj wieczorem zaglądam a tam warka nr 5 - Pierwszak, infekcja IMG_5668.JPG warka nr 6 - Sylwestrowe, infekcja IMG_5669.JPG warka nr 3 - Owsiany Stout coś takiego, to też infekcja ? IMG_5671.JPGIMG_5672.JPG Spróbowałem w smaku nie czuc tego co w warce 5 i 6, niby smak normalny. Piękne Wszystkie 3 infekcja... Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader? Bo jak nie użyjesz to kolejne piwa też będziesz miał infekcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 (edytowane) Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader Mam pirosiarczyn potasu. Mega słabo u Ciebie z higieną i przenosisz zakażenie na następne piwa. Dwa psy i dwa koty robią swoje Uszczelki do rurek już zakupione teraz wszystkie wiadra będą z rurkami. Nieźle, 6 piw i 3 albo 4 infekcje. Ja bym powiedział że na 6 jedna warka wyszła dobra 16,6% zajebista wydajnośc. No niestety piwo to nie wino czy nalewka że się nastawi i nie trzeba tego pilnowac. Chociaż wino też trzeba doglądac ale widocznie nie tyle co piwo. 5 i 6 warka jak zlałem na cichą to przez 1,5 miesiąca do nich nie zaglądałem. Jeszcze mogłem przy zbieraniu gęstwy drożdże zakazic Edytowane 18 Marca 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Używasz jakiejś chemii do odkażania wiader Mam pirosiarczyn potasu. Mega słabo u Ciebie z higieną i przenosisz zakażenie na następne piwa. Dwa psy i dwa koty robią swoje Uszczelki do rurek już zakupione teraz wszystkie wiadra będą z rurkami. Nieźle, 6 piw i 3 albo 4 infekcje. Ja bym powiedział że na 6 jedna warka wyszła dobra 16,6% zajebista wydajnośc. No niestety piwo to nie wino czy nalewka że się nastawi i nie trzeba tego pilnowac. Chociaż wino też trzeba doglądac ale widocznie nie tyle co piwo. 5 i 6 warka jak zlałem na cichą to przez 1,5 miesiąca do nich nie zaglądałem. Piro to słaby środek jak widać. No nic polecam NaOH w ruch do umycia wszystkich wiader oraz ClO2 albo starsan do odkażania są kilku razy lepsze od piro i dezynfekują kontaktowo. ogarnij artykuł: http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/ BazylWidzew 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 18 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Piro to słaby środek jak widać. Piro stosowałem bo mam tego ze 2 kilo, zanim zacząłem robic piwa to miałem do robienia wina. To teraz muszę kupic coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Nie w psach i kotach szukalbym winy, a w doradcach, którzy sugerują cichą w niedomkniętych wiadrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Dzisiaj rano zapasteryzowałem warki nr 3, 5 i 6 wieczorem je zabutelkuje, będzie do nalewek. Teraz warze warkę nr 7 Grodziskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 (edytowane) Sezon 2016 rozpoczęty Warka 7 - Mazurski Gród (Grodziskie) Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 25.03.2016 Ekstrakt: 9 Blg Alkohol: 3,5% Ilośc: 21,5 l Koszt 0,5 l: 0,92 zł Wydajnośc: 63,7% Surowce: Zasyp 3 kg - słód pszeniczny Grodziski Chmiel 50 g - Lubelski 3,7% alfa granulat (PL) Drożdże 11,5 g - Safale US-05 Śrutowanie 20 minut Zacieranie 7 l kranówki Rybicalskiej 30' do podgrzania 42°C zasyp 38°C 30' dodane 2 l gorącej wody 52°C 20' dodane 3 l gorącej wody 70°C 30' dodane 2 l gorącej wody 76°C 40' Wysładzanie 110' początkowe Blg 13* 14 l wody o temp 75°C w trzech etapach 6 l, 5 l i 3 l wysładzane do 2°Blg Warzenie 24 l, 6°Blg 45' do zagotowania brzeczki 90' 90' Lubelski 30 g 60' Lubelski 20 g Chłodzenie Na tarasie 2h30' i w domu 8h30' do temp 26°C. Do fermentora trafiło 20,5 l brzeczki. Drożdże Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 27°C Fermentacja burzliwa i cicha 25.03.2016 - 22.04.2016 Temperatura 18-22°C. Końcowe 3°Blg Rozlew 22.04.2016 Temperatura piwa: 17°C Refermentacja: 224 g cukru w 2490 ml wody Nagazowanie: 3,8 v/v Wyszło: 43 x 0,5 l Uwagi Pierwsza warka w sezonie 2016, mam nadzieje że infekcje sie skończyły. Początek pracy 15:00, koniec 00:00. Czas pracy 9h z sprzątaniem. Mycie i dezynfekcja butelek 70', butelkowanie 90'. Całkowity czas pracy przy tej warce 11h 40'. Zużycie gazu: 0,85 kg. Koszt butelki licząc moją robociznę 3,52 zł Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 16 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2016 (edytowane) Warka 8 - Dziki Zachód ( American Amber Ale ) Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 26.04.2016 Ekstrakt: 13 Blg Alkohol: 5,9% Ilośc: 26 l Koszt 0,5 l: 0,88 zł Wydajnośc: 77% Surowce: Zasyp 3,3 kg - słód pilzneński 0,4 kg - słód monachijski 0,3 kg - słód karmelowy jasny - Litovel 0,4 kg - słód Caraamber - Weyermann Chmiel 50 g - Chinook 13,4% alfa granulat (USA) Drożdże 113 g - Safale US-05 gęstwa z warki nr. 7 po 4 dniach (1 pokolenie) Śrutowanie 20 minut 4426 g Zacieranie 13 l kranówki Rybicalskiej 78°C zasyp 66-64°C 80' 77°C 15' wygrzew Wysładzanie 75' 18 l wody o temp. 85°C wysładzane do 4,5°Blg Warzenie 25 l, 10,5°Blg 70' 60' Chinook 15 g 30' Chinook 20 g 05' Chinook 15 g Chłodzenie W wannie 2h30' do temp. 18°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki o gęstości 13°Blg Drożdże Dodane bezpośrednio do fermentora w temp. 18°C Fermentacja burzliwa 26.04.2016 - 06.05.2016 Temperatura 18-23°C Fermentacja cicha 06.05.2016 - 05.10.2016 Temperatura 16-23°C. Końcowe Blg 2,5 Rozlew 05.10.2016 Temp. piwa: 20°C Refermentacja: 185 g cukru w 1430 ml wody Nagazowanie: 2,8 v/v Wyszło: 52 x 0,5 l Uwagi Początek pracy 11:45, koniec 19:00. Czas pracy ze sprzątaniem 7h15'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9h. Zużycie gazu 1 kg. Koszt butelki licząc robociznę 2,61 zł. Edytowane 22 Października 2016 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 31 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2016 (edytowane) Warka 9 - Neandertalczyk (Altbier) Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 28.04.2016 Ekstrakt: 11 Blg Alkohol: 5,6% Ilośc: 25,5 l Wydajnośc: 65% Koszt 0,5 l: 0,92 zł Surowce Zasyp 1 kg - słód pilzneński 3 kg - słód monachijski 0,5 kg - słód Caramunich II - Weyermann Chmiel 20 g - Magnum 10,6% alfa granulat (DE 2015) Drożdże 11,5 g - Safbrew S-33 Śrutowanie 20 minut Zacieranie 14 l kranówki Rybicalskiej 60°C zasyp 55°C 30' 65°C 30' 75-70°C 40' dolane 9 l wody o temp 92°C temp ustaliła się na 77°C 10' Wysładzanie 85' 12,5°Blg 16 l wody o temp 80°C wysładzane do 4,5°Blg Warzenie 27,5 l 8,5°Blg 90' 75' Magnum 20 g Chłodzenie W wannie 2h 45' do temp 15°C. Do fermentora trafiło 25,5 l brzeczki. Drożdże Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 20°C Fermentacja burzliwa 28.04.2016 - 06.05.2016 Temp 17-22°C. Na koniec 4°Blg Fermentacja cicha 06.05.2016 - 01.12.2016 Temp 10-15°C do 05.10.2016, potem 17-22°C. Na koniec 1°Blg Rozlew 01.12.2016 Temp piwa: 17°C Refermentacja: 170 g cukru w 1500 ml wody Nagazowanie: 2,8 v/v Wyszło: 51 x 0,5 l Uwagi Początek pracy 13:00, koniec 20:30. Czas pracy ze sprzątaniem 7h30'. Zlewanie na cichą 45'. Butelkowanie 1h45'. Całkowity czas pracy przy tej warce 10h. Zużycie gazu 1,23 kg. Koszt butelki z robocizną 2,88 zł. Edytowane 29 Stycznia 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 25 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Nowy sprzęt do browaru kupiony za jedyne 60 zł Trzy warki już zrobione z pomocą refraktometru, super sprawa Kupiłem też do mycia wodorotlenek sodu i do dezynfekcji dwutlenek chloru, mam nadzieje że koniec z infekcjami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Gdybym na początku mojej przygody z piwowarstwem,złapał tyle infekcji co ty,napewno by mnie tu nie było. Gratuluje zaparcia i życze powodzenia w kolejnych warkach. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Warka 10 - World Wide Lager Gotowy zestaw z alepiwo Data warzenia: 28.12.2016 Ekstrakt: 12,31 Blg (12,8 Brix) Goryczka: 28,6 IBU (Rager) Alkohol: 5,1% Ilośc: 22 l Wydajnośc: 63% Koszt 0,5 l: 1,48 zł Surowce Zasyp 4 kg - słód pilzneński 0,3 kg - słód Carahell Weyermann 0,2 kg - słód Carapils Weyermann Chmiel 30 g - Perle 6,3% ak, granulat 2015, DE (189 GPH) 25 g - Saaz 2,6% ak, granulat 2015, CZ (65 GPH) Drożdże 11,5 g - Saflager S-23 Śrutowanie 20 minut 4530 g Zacieranie 14 l kranówki Rybicalskiej 70°C zasyp 64°C 40' , dolane 3 l wody o temp 95°C 72°C 25' 76°C 15' Wysładzanie 90' 16,8 Brix 15 l wody o temp 80°C wysładzane do 3,6 Brix Warzenie 26 l 11,2 Brix 70' 60' Perle 30 g 15' Saaz 15 g 02' Saaz 10 g Chłodzenie Na tarasie 8 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 22 l brzeczki 12,31 Blg (12,8 Brix) Drożdże Uwodnione 30' w 100 ml wody o temp 13°C. Po 21 h zaczęły pracowac. Fermentacja burzliwa 29.12.2016 - 19.01.2017 Temp 7-12°C. Zebrana gęstwa. Fermentacja cicha 19.01.2017 - 28.02.2017 Temp 7-13°C Końcowe 3,36 Blg (6,8 Brix) Rozlew 28.02.2017 Temp piwa: 15°C Refermentacja: 138 g cukru w 1000 ml wody Nagazowanie: 2,7 v/v Wyszło: 44 x 0,5 l Uwagi Pierwsza warka robiona z pomocą refraktometru. Początek pracy 11:30, koniec 18:30. Czas pracy ze sprzątaniem 7h. Zlewanie na cicha 30'. Butelkowanie 2h Całkowity czas pracy 9h30'. Zużycie gazu 1,07 kg. Koszt butelki z robocizną 3,64 zł. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Możesz podać dokładne wyliczenie kosztu 1 butelki z robocizną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 (edytowane) Możesz podać dokładne wyliczenie kosztu 1 butelki z robocizną? Zestaw surowców z wysyłką + cena kapsli + ilośc zużytego gazu + mój czas pracy przy danej warce dzielę przez ilośc butelek i mam koszt 0,5 l Edytowane 8 Marca 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Pytanie tylko ile sobie liczysz za godzine :-p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 (edytowane) Pytanie tylko ile sobie liczysz za godzine :-p Mało bo tylko 10 zł na godzinę Więcej miałem jak ostatnio pracowałem, ale nie liczę więcej żeby piwo nie było drogie Jakbym liczył 15 zł za godzinę to w warce 10 butelka by kosztowała 4,72 zł. PS: Mamy nowy rekord Polski Kibice Widzewa kupili 15310 karnetów a byłoby więcej tylko klub wstrzymał sprzedaż. Klub w 3 lidze (4 poziom rozgrywek) zawstydza kluby z ekstraklasy i ligi mistrzów. Dodam tylko że cena karnetu jest na poziomie ekstraklasy, a nawet więcej bo kilka klubów z ekstraklasy ma tańsze karnety na cały sezon, a na Widzewie tylko na rundę wiosenną. Jest więcej chętnych do oglądania Motoru Lubawa i Huraganu Wołomin niż Realu Madryt i Borussi Dortmund Takie rzeczy są możliwe tylko na Widzewie. Nieważne w której lidze, ważne że to WIDZEW !!! Można sobie grac w lidze mistrzów (wielki fart w losowaniu przeciwnika), ale i tak się nie ma najwięcej i najlepszych kibiców w Polsce. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) Warka 11 - Polskie Jasne Gotowy zestaw z twój browar Data warzenia: 30.12.2016 Ekstrakt: 12,69 Blg (13,2 Brix) Goryczka: 47,3 IBU (Rager) Alkohol: 5,2% Ilosc: 24,5 l Wydajnośc: 66% Koszt 0,5 l: 1,23 zł Surowce Zasyp 4,65 kg - słód Pilzneński 0,37 kg - słód Karmelowy Chmiel 50 g - Lubelski 3,5% ak, granulat 2015, PL (175 GPH) 32 g - Marynka 10,5% ak, granulat 2015, PL (336 GPH) Drożdże 11,5 g - Safale S-04 Śrutowanie 25' 5020 g Zacieranie 15 l kranówki Rybicalskiej 65°C zasyp 63°C 20' 73°C 45' 82°C 10' Filtracja i wysładzanie 60' 19,8 Brix 19 l wody o temp 79°C wysładzane do 4 Brix Warzenie 28 l 11,8 Brix 70' 60' Marynka 32 g 20' Lubelski 25 g 10' Lubelski 25 g Chłodzenie Na tarasie 4 h i w domu 10 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki 12,69 Blg (13,2 Brix) Drożdże Uwodnione 45' w 100 ml wody o temp 16°C Fermentacja burzliwa 31.12.2016 - 19.01.2017 Temp 17-21°C. Zebrana gęstwa Fermentacja cicha 19.01.2017 - 28.02.2017 Temp 17-21°C. 24.01.2017 odlane 5 l do gąsiora i dodane 0,6 g wanilii z 10 ml spirytusu. Wanilia w spirytusie macerowała się 80 dni. Na koniec 3,57 Blg (7,2 Brix) Rozlew 28.02.2017 Temp piwa: 20°C Refermentacja: 129 g cukru w 900 ml wody i waniliowe 34 g w 200 ml wody. Nagazowanie: 2,7 v/v Wyszło: 49 x 0,5 l w tym 10 butelek waniliowe. Uwagi Początek pracy 12:20, koniec 18:50. Czas pracy ze sprzątaniem 6,5 h. Zlewanie na cichą 30'. Butelkowanie 2 h 15'. Całkowity czas pracy 9 h 15'. Gaz 1 kg. Koszt butelki z robocizną 3,11 zł. Edytowane 22 Maja 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Sezon 2017 rozpoczęty Warka 12 - Cesky Leżak Svetly Gotowy zestaw z twój browar Data warzenia: 24.01.2017 Ekstrakt: 10,96 Blg (11,4 Brix) Goryczka: 32,7 (Rager) Alkohol: 4,57% Ilośc: 23,5 l Wydajnośc: 67,8% Koszt 0,5 l: 0,90 zł Surowce Zasyp 3,6 kg - słód Pilzneński 0,4 kg - słód Monachijski 0,15 kg - słód karmelowy jasny (w sumie słodów 4217 g, 67g więcej) Chmiel 34 g - Premiant 6,6% ak, granulat 2015, CZ (224,4 GPH) 37,5 g - Saaz 4% ak, granulat 2015, CZ (150 GPH) Drożdże 200 g - Saflager S-23 gęstwa z warki nr. 10 po 12 dniach (1 pokolenie) Śrutowanie 15' Zacieranie 13 l kranówki Rybicalskiej 56°C zasyp 51-50°C 20' dekokt 1/3 zacieru 75°C 20' gotowanie 10' 51-50°C 45' reszta zacieru 72°C 35' po dodaniu dekoktu ( w notatkach nie jest zapisane podgrzewanie do 78°C, nie pamiętam teraz czy podgrzewałem czy nie ) Filtracja i wysładzanie 65' 21 Brix 20 l wody o temp 80°C wysładzane do 2 Brix Warzenie 28,5 l, 10,2 Brix 65' 55' Premiant 34 g 25' Saaz 13,5 g 15' Saaz 24 g Chłodzenie Na tarasie 4 h i w domu 9 h do temp 16°C. Do fermentora trafiło 25 l brzeczki. Drożdże 25.01.2017. godz 13 dodane bezpośrednio do fermentora w temp 16°C. Zaczęło pracowac po 6 h. Fermentacja burzliwa i cicha 25.01.2017 - 03.03.2017 Temp 6-12°C. Na koniec 3,06 Blg (6 Brix). Zebrana gęstwa. Rozlew 03.03.2017 Temp piwa: 14°C Refermentacja: 135 g cukru rozpuszczone w 1 l piwa. Nagazowanie: 2,5 v/v Wyszło: 47 x 0,5 l Uwagi Czas pracy ze sprzątaniem 6 h 45'. Rozlew 2 h 15'. Całkowity czas pracy przy tej warce 9 h. Gaz 1,04 kg. Koszt butelki z robocizną 2,81 zł. Twój browar sypie składniki zestawu na pałę, słodów 67 g więcej, chmielu 3,5 g mniej PS: W czasie pisania postu piwko sobie wypiłem, to co jest na zdjęciu Edytowane 24 Maja 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Wczoraj poczta dostarczyła Końcówki na wąż ogrodowy miałem wcześniej kupione, jeszcze tylko kawałek drutu miedzianego i będzie chłodnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Powodzenia przy skręcaniu. Najgorsze 8h w historii mojego piwowarstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 1 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Powodzenia przy skręcaniu. Najgorsze 8h w historii mojego piwowarstwa No nie załamuj mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2017 Kupiłem wąż, po bawiłem się, wyrzuciłem, a później kupiłem już skręconą. Żałuję że od razu nie wziąłem gotowej, szkoda kasy i nerwów. Mam elegancko skręcona bez krzywych zakrętów, skręconą drutem - stabilną, równe odstępy. Dokładnie skręcona - łatwiejsze mycie. Moja skromna opinia. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się