Patryk.B Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Po ponad półrocznej przerwie w warzeniu piwka i zmianie miejsca zamieszkania zamierzam wrócić do piwowarstwa. Na rozgrzewkę zrobię proste AIPA na Cascade i Chinook, ale następne będzie już dość kontrowersyjne bo dziś w pracy bardzo się nudząc i widząc znajomego jak skręcał sobie papierosa, wpadł mi do głowy pomysł by zrobić piwo z ..... z maryśką, tu gdzie mieszkam nawet 70-80 letnie staruszki to palą(a ja nie) i za ilości jakie chcę dodać czyli ok 1g-2g nie ma żadnych konsekwencji. No i moje pytanie brzmi kiedy można by dodać ten"dodatek" na koniec czy początek chmielenia i jakie waszym zdaniem chmiele by do tego pasowały, ja myślałem nad centennial i Columbus na goryczkę, Słody Pilzneński, paleale i odrobina karmelowego (proporcje na razie nie określone). Może ktoś z was już tego próbował? Czekam na sugestie. Oczywiście warka będzie 5-10l tak by w razie czego nie tracić za wiele materiału. Edit: http://www.piwo.org/topic/18826-dziwny-objaw-po-wypiciu-piwa-domowego/?do=findComment&comment=365926Jak się okazuje pochodnych mojego dodatku używamy standardowo Edytowane 11 Września 2015 przez Patryk.B Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roboraff Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 A zależy Ci na thc, czy raczej smaku trawki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Cześć, Temat był poruszany na forum i druga sprawa jest to nielegalne i lepiej o tym nie pisać, bo różne osoby tutaj mają dostęp, a administrator ma obowiązek udostępnić policji dane osobowe jak jest podejrzenie popełnienia przestępstwa Generalnie poczytaj to: http://www.piwo.org/topic/18826-dziwny-objaw-po-wypiciu-piwa-domowego/?p=365957 Kolega wrzucił tam też link: https://www.reddit.com/r/Homebrewing/comments/3g79br/reporting_back_weed_dipa_was_a_huge_success/ Osobiście piłem piwo z marychą i szkoda zielska na nie Na 20 litrów nie odczujesz ani smaku ani zapachu przy 1-2 g, a o bani już nie wspomnę. Są jakieś zaprawki sztuczne o zapachu marychy, widziałem też piwa które na nich były zrobione ale to wszystko jest pozbawione THC. Jak chcesz aromat marychy to proponuje wytworzyć tak zwanego skunksa Czyli nachmielić tak na 20-30 IBU piwo i wystawić je w zielonych lub przezroczystych butelkach na słońce, po paru dniach przy otwieraniu butelek powinien się pojawić charakterystyczny zapaszek, a na zasadzie placebo możesz ludziom wmawiać że dałeś tam marychę i będą mieli banie na bank Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Opat Cannabis, nic ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) Jeśli nie chce Ci się czytać całego linku, który wrzucił Undeath to podpowiem, że gościu tam wrzucił 28g na koniec gotowania i 28g w formie nalewki moczonej wcześniej w alkoholu na cichą. Efekt narkotyczny podobno występował już po spożyciu połowy szklanki, z tym, że sądzę, że zdecydowanie większy udział w tym fakcie miał dodatek w formie nalewki, niż ten do gotowania. Dosyć istotny może być również fakt, że była to Imperial IPA o zawartości alkoholu bodajże 9%+, co mogło mieć jakiś pozytywny wpływ na rozpuszczalność THC. Edytowane 12 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Co do pierwszej podpowiedzi, plany w glowie to nie przestepstwo. Jak juz bym robil to robilbym max 10l i zalezy mi tylko na aromacie i ewentualnie smaczku a efekt bani interesuje mnie najmniej. Podany artykul troszke mi podpowuedzial, jak dojdzie pierwsza warka na obczyznie sprobuje co z tego wyjdzie. muniek123 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 gościu tam wrzucił 28g na koniec gotowania i 28g w formie nalewki "Other Ingredients 0.29 oz Marijuana Herb Boil 0 min 0.29 oz Marijuana Herb Secondary 0 min" 0.29 uncji to ~8 gram. Gość nie podaje wielkości warki, ale z zasypu i OG wychodzi mi, że to coś około standardowych 5 galonów (~19 litrów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 (edytowane) Fakt, mój błąd. Coś mi się ubzdurało, że wrzucił dwa razy po 1 uncji. Edytowane 13 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Fakt, mój błąd. Coś mi się ubzdurało, że wrzucił dwa razy po 1 uncji. Pewnie pamiętałeś że coś ok 28-29 i napisałeś gram. No problem każdy czasem się myli. Jak wyczaruję cudowny eliksir na pewno podzielę się ów wieścią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Tu macie drożdże odpowiednie do tego piwa http://www.iflscience.com/health-and-medicine/research-create-yeast-produce-thc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Ciekawe czy do dostania w Polsce? I jak kwestia prawna. Uprawa konopi jest zakazana, tej technicznej (z bardzo niską lub zerową zawartością THC) reglamentowana. Więc pewnie i do warzenia piwa na tych drożdżakach mądrale paluchy wsadzą. A za posiadanie takiego trunku kratki Edytowane 16 Września 2015 przez 8Pi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 A za posiadanie takiego trunku kratki A kto ci coś udowodni? Jak by zaczęli sprawdzać pod tym kontem każdą butelkę kraftowego piwa to by chyba nie nadążali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Nie muszą bo mają konkretną osobę tylko do sprawdzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nie muszą bo mają konkretną osobę tylko do sprawdzenia. A jaki jest dowód na to żę ja to mam? Albo nie trzymam tego u sąsiada? Jak mam na stanie ok 100butelek piwa to co każdą sprawdzą? I co jak nie znajdą? Tu gdzie jestem nawet policjant na służbie skręta z maryśką pali więc się jakoś tym nie będę przejmował dlatego o jakiekolwiek konsekwencje prawne nie pytam a o porady jak to najlepiej zrobić by zachować aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 A po co? Krowa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 A po co? Co po co? Po co mi aromat? Podoba mi się, palić tego nie chcę a chciałbym spróbować coś z tego wykombinować i uważam to za dość ciekawy eksperyment z piwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 A po co? Co po co? Po co mi aromat? Podoba mi się, palić tego nie chcę a chciałbym spróbować coś z tego wykombinować i uważam to za dość ciekawy eksperyment z piwem. Jak chcesz aromat marychy to polecam zrobienie skunksa, o którym pisałem wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) To nie będzie to samo. Są odmiany dające bardzo ciekawe, cytrusowe aromaty. Sam jestem ciekawy jakby to mogło wypaść w piwie. Skoro jest trend na kombinacje z trawą cytrynową, liśćmi kaffiru, jakimiś ziołami i innymi cudami na kiju, to jedynym aspektem przeciwko takiemu eksperymentowi jest aspekt prawny. Jeśli ktoś mieszka w miejscu, w którym prawo mu to na to pozwala to myślę, że eksperyment może być jak najbardziej warty uwagi. Pytanie "a po co?" w piwowarstwie jest w ogóle nie na miejscu. Jakby każdy tak pytał to byśmy dalej spijali jasne lagery. Edytowane 20 Września 2015 przez Oskaliber Adonai21 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 20 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Pytanie "a po co?" w piwowarstwie jest w ogóle nie na miejscu. Jakby każdy tak pytał to byśmy dalej spijali jasne lagery. O to mi właśnie chodzi, dlatego nie zamierzam robić czegoś co każdy robi a kombinować i eksperymentować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Pytałem "po co", bo aspekt prawny jest tu ważny i z zawodowej ciekawości chce wiedzieć po co ludzie łamią prawo. A żeby nie być gołosłownym to na piwo.org są zamieszczone "zasady dyskusji" a tam jeden z punktów mówi: Nie należy umieszczać komentarzy, które: propagują środki odurzające, narkotyki (art.1 Ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii z dnia 24 kwietnia 1997r.); Edytowane 20 Września 2015 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi