Samson_Miodek Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Mam za sobą kilka warek, staram się zgłębiać temat jak tylko mogę, korzystam oczywiście z forum, literatury, ale jedno zagadnienie nie daje mi spokoju. Najciekawsze jest to, że wydaje się to rzecz banalna, więc albo czegoś nie pojmuję, albo najzwyczajniej nie czytam dokładnie Chodzi mi mianowicie o uzyskanie wysokiego blg ze samego zacierania. Oczywiście można zwiększyć początkowy blg dodając cukry, ale nie to mam na myśli. Mam garnek 40l, chciałbym uzyskać piwo o wysokim ekstrakcie. To co podpowiada mi logika - pewnie błędna, aby zwiększyć blg, należałoby zwiększyć gęstość zacieru zmniejszając stosunek wody do ilości użytych słodów? Dobrze kombinuję, czy kompletnie nie tędy droga? Pytanie pewnie głupie, ale naprawdę nie do końca pojmuję Edytowane 23 Września 2015 przez Samson_Miodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 No nie... Na początek zaserwuje regułkę z wiki: Gęstość zacieruPrzy zacieraniu stosunek wagowy wody do ziarna powinien być jak 1:3 (na 1 kg ziarna 3 litry wody, przy przeciętnej warce używamy ok. 5 kg ziarna i 15 litrów wody). Mamy tu pewne pole manewru, można stosować zacier o gęstości od 1:2 do 1:4 - tradycyjnie angielskie piwa zaciera się w mniejszej ilości wody, a niemieckie w większej. A nawet jescze dalej. Dolnym limitem gęstości jest możliwość mieszania zacieru, a górnym nadmierny spadek wydajności (raczej nie nalezy wykraczac poza 1:6). Gęstość zacieru wpływa (w niewielkim stopniu) na fermentowalność brzeczki - im rzadszy zacier, tym brzeczka bardziej fermentowalna (wytrawna). Wpływ gęstości na wydajność jest dyskutowany. Wydaje się, że w rzadszym zacierze można uzyskać lepszą konwersję i lepszą wydajność, inni jednak wskazują na fakt, że przy gęstszym zacierze możemy użyć więcej wody do wysładzania, przez co można wypłukać więcej cukrów. Masz garnek 40 litrów to czym się tu przejmować więc odpowiednio masz 5 kg słodu przy stosunku 1:3,5 dajesz 17,5 l wody, 6 kg dajesz 21l wody 7 kg 24,5 l wody, jeżeli mieści ci się w garze, dopiero jak zaczyna brakować miejsca możesz zmniejszać stosunek do 1:3, 1:2,5 i 1:2. Przy warkach takich jak RIS i zasypie 10 kg stosunek 1:2,5 jest wymuszony brakiem miejsca w garze. Nie wiem co tu jest nie do zrozumienia, prosta logika... Było czym nalewamy wodę jest i pytanie o proste proporcje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 Czasami najprostsze rzeczy potrafią wprowadzić spore zamieszanie. Zwłaszcza jak na siłę szuka się problemów. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 23 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Przy warkach takich jak RIS i zasypie 10 kg stosunek 1:2,5 jest wymuszony brakiem miejsca w garze. Nie wiem co tu jest nie do zrozumienia, prosta logika... Było czym nalewamy wodę jest i pytanie o proste proporcje. niekoniecznie - można po prostu wyprodukować mniej RISa i nadal utrzymać stosunek 1:3 - ja robię nawet do 1:3,5 oczywiście to też wynika z proporcji Edytowane 23 Września 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2015 (edytowane) Przy warkach takich jak RIS i zasypie 10 kg stosunek 1:2,5 jest wymuszony brakiem miejsca w garze. Nie wiem co tu jest nie do zrozumienia, prosta logika... Było czym nalewamy wodę jest i pytanie o proste proporcje.niekoniecznie - można po prostu wyprodukować mniej RISa i nadal utrzymać stosunek 1:3 - ja robię nawet do 1:3,5oczywiście to też wynika z proporcji Oczywiście, macie rację. Lehr napisał ,że aby zwiększyć ekstrakt nie powinno stosować się cukru, tylko zwiększyć ilość słodu. To mnie wywiodlo na manowce niepotrzebnego kombinowania - nie wiedzieć czemu odczytałem to - zwiększyć gęstość zacieru :')) Edytowane 23 Września 2015 przez Samson_Miodek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Aby podnieść blg końcowe po prostu filtrujesz do np 10blg a nie jak zwykle do 1-2blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zepu Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) Myślę że koledze. chodzi o to że w gęstym zacierze blg brzeczki przedniej będzie wyższe bo tak przecież jest. Dlatego robiąc mocne piwo czesto odbiera się całą brzeczke przednia, a z reszty wyplukanych cukrów robimy tzw małe piwo. Albo odbieramy caly filtrat i zageszczamy przez gotowanie. Edytowane 24 Września 2015 przez zepu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosad Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Przeprowadź krótsze wysładzanie. Sam dopiero niedawno zacząłem iść mocniej w piwowarstwo i swojego FES'a 17°Blg właśnie tak zrobiłem, większy zasyp i krótsze wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitban Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zagaję w temacie wskrzeszając go nieco. Jak wygląda sprawa minimalnej gęstości zacieru, czy na przykład stosunek wody do słodu 5:1 będzie niewłaściwy? Zastanawiam się, ponieważ wygodniej jest mi zagrzać mniejszą ilość do wysładzania. Planuję dość lekkie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Zmniejsza sie wydajnosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Przy 5 do 1 zmniejsza sie wydajnosć Edytowane 5 Lutego 2017 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 4 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Jak wygląda sprawa minimalnej gęstości zacieru, czy na przykład stosunek wody do słodu 5:1 będzie niewłaściwy? Zastanawiam się, ponieważ wygodniej jest mi zagrzać mniejszą ilość do wysładzania. Planuję dość lekkie piwo. Widziałeś cytat z drugiego postu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gitban Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Jak wygląda sprawa minimalnej gęstości zacieru, czy na przykład stosunek wody do słodu 5:1 będzie niewłaściwy? Zastanawiam się, ponieważ wygodniej jest mi zagrzać mniejszą ilość do wysładzania. Planuję dość lekkie piwo Widziałeś cytat z drugiego postu? No tak. moje pytanie rzeczywiście było trochę głupie, aczkolwiek jest tam napisane że kwestia jest dyskutowana Czy może ktoś próbował sprawdzić jaki rzeczywiście jest spadek wydajności przy rzadszym zacierze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wp%C5%82yw_poszczeg%C3%B3lnych_czynnik%C3%B3w_na_fermentowalno%C5%9B%C4%87_brzeczki_i_wydajno%C5%9B%C4%87#Eksperymenty_z_g.C4.99sto.C5.9Bci.C4.85_zacieru Eksperymenty z gęstością zacieru Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lutego 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 To chyba trzeba będzie zastosować 5l. wody na 1 kg słodu. Mam duży gar. Wiki to wiki. Wg mnie dwuznacznie. Może komentarze doświadczonych piwowarów ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 To chyba trzeba będzie zastosować 5l. wody na 1 kg słodu. Mam duży gar. Wiki to wiki. Wg mnie dwuznacznie. Może komentarze doświadczonych piwowarów ? Tylko gdzie takich znaleźć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Tylko gdzie takich znaleźć? Myślałem o Tobie. 7383 posty o czymś świadczą. Ale bez jaj. Jak to naprawdę jest. Bo można 1:2, można niechętnie 1:5. Jakie są wady rzadkiego zacieru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Pierwsza wada oczywista: użyjemy mniej wody do wysładzania, bo się w garnku nie zmieści. Gorsze wysładzanie da gorszą wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 żadna wada, u mnie się mieści ile chcę. Gorsze wysładzanie ? Które jest gorsze, które lepsze ? Mam pomysł aby eksperymentalnie zatrzeć z taką ilością wody aby nie wysładzać wcale. O ile ktoś mi nie napisze że to głupota. Będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 W młócie zostaje pewna ilość płynu. Jeśli od początku dasz tyle wody, żeby nie wysładzać, to ta uwięzione x litrów będzie miało tyle blg co brzeczka. Czyli spora strata na wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 nie pojąłeś. Dam tyle wody aby starczyło do zatarcia, "na uwięzienie", na odparowanie i rozlanie oraz tyle żeby brzeczka miała odpowiednią gęstość po filtracji. Gar mam 50 l, piwa chcę uzyskać 25, czyli do gotowania ok. 30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 To ty nie pojąłes - niezależnie od ilości wody w jakiej zatrzesz ta która zostanie w młócie będzie miała ta sama gęstość co spuszczona część. No chyba że podmienisz ja na wodę w procesie wysladzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 czyli : zacieram 5 kg w 15 l, albo 5 kg w 35l. W pierwszym przypadku wysładzam klasycznie.Ile tam wychodzi z obliczeń . Pewnie 20l. (z mojej skromnej praktyki, dla dwunastki) A w drugim wcale, czyli tylko filtruję. W obydwu przypadkach uzyskam to samo (objętość, gęstość). Nie mówimy w tym miejscu o jakości brzeczki, na razie. W obydwu przypadkach ok. 5l cieczy zostanie w młócie. Gdzie jest błąd ? O co chodzi ? Tak sobie kombinuję aby uprościć proces. Z ekonomicznego punktu widzenia... pewnie słabo. Ale nie dbam o to czy butelka kosztuje mnie 1,10 czy 1,15. Wobec zainteresowania wątkiem (dzięki) wyjaśniam że już tak mam że mnie d. swędzi i lubię eksperymenty. Uwarzyłem 20 piw i wyszły nieźle, sporo w tym przypadku, zapewne. Pora zaryzykować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 (edytowane) To może objaśnię na przykładzie: Bierzemy 4kg słodu i załóżmy że po udanym zacieraniu do brzeczki przedostaje się 3kg cukrów. Przyjmijmy że w młócie zostaje tyle wody ile było słodu (nie mierzyłem, ale na forum pojawiają się takie estymaty). chcemy 20l piwa, wiec wlewamy 24 litry wody. brzeczka zatem to 24kg wody+3kg cukrów: ekstrakr 3kg/27kg=11.1% I po filtracji mamy jej 20l. W młócie zostały 4l brzeczki o ekstrakcie 11.1% czyli 333g cukru - 10% uzyskanych. Dajmy do zacierania 4l wody mniej. teraz 3kg cukru rozpuszcza się w 20l wody, ekstrakt brzeczki to 12.5%. Dostajemy 16l takiej brzeczki. do młóta w którym zostało nam 4l brzeczki dolewamy 4l, wody. Ekstrakt w kadzi filtracyjnej spada nam do 6.25, i możemy odebrać znów 4l o takiej gestosci. Po wymieszaniu mamy 20l brzeczki z ekstraktem 11.25. Może niewielki ale wzrost. weźmy 12+6+6 dostajemy 8l 20blg 6l 8blg 6l 3.2blg łącznie 20l 11.36blg Czyli uzyskane wydajnosci to 74.06% 74.33% i 75.73% Przyznaję, że różnice są znacznie mniejsze niż się spodziewałem. Widać jednak dlaczego zastąpienie wysładzania bardzo rzadkim zacierem, nie pozwoli nam przeskoczyć pewnej wydajności, i że będzie ona spadać dla piw mocniejszych. Oczywiście jeżeli słabsza wydajność Ci nie przeszkadza, to chyba nie ma przeciwwskazań, zwłaszcza przy słabszych piwach. Zresztą na tym polega cała idea warzenia w torbie Edytowane 30 Marca 2017 przez koval_blazej zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2017 Dzięki koval ! Obracam się w orbicie lekkich piw, więc spróbuję bardzo rzadkiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się