Maryh Opublikowano 15 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2015 W poprzedniej edycji szczegółowych opisów nie było mimo wielu próśb. Teraz mamy nowych ludzi za to odpowiedzialnych, więc na pewno już nad tym intensywnie pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Potwierdzam, opisy są w przygotowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Marcin, spróbujcie w pierwszej kolejności wrzucić opis portera. Pora już go warzyć a chyba największą niewiadomą są preferowane odczucia pochodzące od chmieli. Ma być klasycznie kontynentalnie czy też... inaczej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Obawiam się, że z tym opisem będzie właśnie najtrudniej, chociażby ze względu o którym wspominasz. Ten styl nie jest nigdzie chyba opisany, więc trzeba szyć na miarę i dużo dyskutować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Przecież jak ktoś wybrał ten styl jako kategorię to chyba miał jego wizję Jak potrzebna jest jakaś dyskusja, to ja jestem zwolennikiem aby wersja imperialna miała cechy sensoryczne zbliżone do oryginału tylko intensywniejsze, ze względu na wyższy ekstrakt, czyli bez ameryki i jakiś dziwnych dodatków. Co zresztą sugeruje dotychczasowy opis: "supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Z tą kategorią Imperial Baltic Porter to się ktoś lekko rozpędził. Imperialny Porter z założenia jest górnej, a Bałtycki dolnej fermentacji. Czy dolniaki też będą dopuszczone ? Niema jeszcze opisu szczegółowego ? Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Imperial Baltic Porter [22+°Blg.] - supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego, piwa niezwykle bogatego, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, orzechów, czekolady, kawy. Piwo tęgie, solidne, mocne, bez kompromisów, ale dolnej fermentacji. Edytowane 25 Listopada 2015 przez sziszi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Imperial Baltic Porter [22+°Blg.] - supermocna wersja klasycznego porteru bałtyckiego, piwa niezwykle bogatego, z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, orzechów, czekolady, kawy. Piwo tęgie, solidne, mocne, bez kompromisów, ale dolnej fermentacji. Ale pisze "ale" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ale to chyba nie o "ale" chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Ale to chyba nie o "ale" chodzi Wiem, taki żarcik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 26 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Imperial Porter czyli najmocniejszy i najgęstszy porter danego browaru przeważnie wychodził od 24 blg i pierwsze portery bałtyckie to są właśnie takie imperiały tylko na drożdżach dolnej fermentacji, bo taki panował klimat, więc albo należałoby sprecyzować początkowe blg i zacząć od 24 lub od biedy od 23, bo 22 + to równie dobrze może być 22,05 blg, a temu do imperiałów brakuje jednak znacznie. Toteż jeśli chcemy być konsekwentni (mnie teraz uwarzyły się dwa imperiały w założeniu, ale ich blg predestynuje ich do nazwania zgodnie z prawdą czyli są to Brown Stout Portery albo Double Portery) warto sięgnąć do źródeł i odnaleźć w literaturze takiego imperiała dolnej fermentacji, podejrzewam, że taki mógł być Porter Imperjal, czyli porter lwowski warzony przez Lwowskie Towarzystwo Akcyjne Browarów, określany jako piwo mocne i konfekcjonowany ze względu na gęstość i moc w butelkach 0,33, oraz przez fakt, że we Lwowie już wówczas warzono piwa fermentacji dolnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 A co do Brett Ale to piwa 100% Brett rozumiem się nie łapią za bardzo? Bo w takich piwach najczęściej ciężko znaleźć konia czy stajnię, są dużo bardziej owocowe z tego co wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 A co do Brett Ale to piwa 100% Brett rozumiem się nie łapią za bardzo? Bo w takich piwach najczęściej ciężko znaleźć konia czy stajnię, są dużo bardziej owocowe z tego co wiem. Zależy od użytego szczepu, zależy od wieku piwa. Jak nie będzie nic a nic dzikości to raczej słabo, ale jak będzie subtelna, ale dobrze wkomponowana a piwo poza tym będzie dobre to nie widzę przeszkód. A takie coś na 100% brett jak najbardziej da się zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 A co do Brett Ale to piwa 100% Brett rozumiem się nie łapią za bardzo? Bo w takich piwach najczęściej ciężko znaleźć konia czy stajnię, są dużo bardziej owocowe z tego co wiem. Zależy od użytego szczepu, zależy od wieku piwa. Jak nie będzie nic a nic dzikości to raczej słabo, ale jak będzie subtelna, ale dobrze wkomponowana a piwo poza tym będzie dobre to nie widzę przeszkód. A takie coś na 100% brett jak najbardziej da się zrobić. No to mi się trafiały takie piwa widać (Crooked Stave), że dominowała owocowość, a derki, konia czy stajni było dużo dużo mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) Bo generalnie ze 100% brett tak to często wygląda, ale nie oznacza to, że nie da się uzyskać w ten sposób konia. Chociaż nie można zaprzeczyć, że w przypadku saccharomyces+brett jest o to o wiele łatwiej i są te aromaty z reguły intensywniejsze. Edytowane 2 Grudnia 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Z tych piw 100% Brett co ja piłem np. z Crooked Stave czy Wild Beer to derka zawsze była wyczuwalna, nie dominująca ale wyczuwalna, zresztą w dobrych lambikach derka też nie jest pierwszoplanowa nutą, zazwyczaj jest nią nuta estrowa. wojtek83 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 imo możesz zrobić 100% sacharomyces - jak będzie efekt jakiego oczekują sędziowie. Zwróć uwagę, żę kategorie ( poza niewielkimi wyjątkami ) określają efekt i sędziowie to oceniają Jeśli zależy ci na kuniu to wieść gminna niesie że bretty są na cichą dodawane ( która czasem jest robiona wcześniej ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ahtanum Ahtanowicz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 No, ale w tej chwili tu gdybamy, podczas gdy piwa 100% brett i brett na cichą różnią się dość istotnie w charakterze. Nie chodzi tu tylko o aromaty, ale także o odczucie w ustach (brak produkcji glicerolu przez bretty).A żeby na konkurs uwarzyć porządnie piwo zgodne z opisem (wg mnie brett na cichą), to wypadałoby już znać wytyczne.Na fruit wheat, który też nie jest jednoznaczny (bazą hefe- czy american?) można poczekać, ale dokładne ramy 6. kategorii fajnie byłoby znać już teraz. BuDeX i YoBombel 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 W fruit beer ja rozumiem że oba style bazowe są dopuszczalne ale to też trochę jaja są z tymi opisami, bo opisy najlepiej by było aby były podawane wraz z ogłoszeniem kategorii, szczególnie jeśli tworzy się styl albo ogranicza jakiś inny szerszy styl, zwłaszcza że, takie brett ale czy ten porter to pasowało by już warzyć, jak ktoś ma zamiar wysłać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Fruit Wheat Beer to na moje po prostu piwo z dodatkiem owoców i wyczuwalnym udziałem pszenicy/słodu pszenicznego w zasypie, w końcu nie ma nic czy piwo ma być jasne czy ciemne czy na drożdżach belgijskich czy angielskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guest_1 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 jak można się zgłosić do konkursu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 jak można się zgłosić do konkursu? Pytasz poważnie czy żartujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 jak można się zgłosić do konkursu? To dopiero w czerwcu, rejestracja uczestników następuje zwykle miesiąc wcześniej. Przygotuj piwka z odpowiednim wyprzedzeniem i 15 zyla haraczu za każdy zgłoszony styl dla stowarzyszenia, które wspiera piwowarstwo domowe Jeśli nie chcesz tak długo czekać to masz co najmniej 10 innych, wcześniejszych konkursów do obstawienia. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2015 Opis brett ale: http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/brett-ale/ Od jakiegoś czasu jest też dostępny opis rauchpilsa, chyba nikt nie wrzucał: http://nowa2.pspd.org.pl/wiki/rauchpils/ Reszta stylów jest jeszcze opracowywana. GB... i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gość Opublikowano 28 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 Hej, Mamy już bardziej szczegółowy opis Imperialnego Porteru Bałtyckiego? Myślę, że już czas . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się