piwochłon Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 A propos niespodzianek w metryczkach, kilka razy w zeszłym sezonie zdarzyło mi się dostać ocenę wskazującą na zakażenie piwa, z czym absolutnie się nie zgadzałem. Ale po jakimś czasie, gdy piwo postało dłużej i infekcja miała szanse się rozwinąć, przyznałem sędziom rację. Może być tak, że we własnym piwie, trzymanym w lodówce, infekcja nie jest jeszcze wyczuwalna, ale gry piwo wytrzęsie się w transporcie i ogrzeje dochodzi do przyspieszonego rozwoju tejże infekcji i sędziowie ją zauważą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Zwłaszcza gdy ktoś ma dobre warunki przechowywania piwa (piwnica ze stabilną temperaturą, chłodnia itp.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 27 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Piwo miało 14 miesięcy i na prawdę nie wierzę, że nikt nie zauważył tych wad. Ale ciągnięcie tego tematu nie ma sensu bo i tak to ja jestem uważany za tego, który nie może się pogodzić z przegraną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Nie Barteq, po prostu nie wierzę w pewne zbiegi okoliczności Jeżeli dane piwo pije powiedzmy 10-12 osób i te osoby nie znajdują danej wady to należało by wnioskować, że jej nie ma. Nie mówię tutaj oczywiście o wadach wyczuwalnych sensorycznie w aromacie ale np. o kwaśności piwa, które wyczułby nawet laik. Nie wierzę więc, że na 70 butelek na konkurs w Szczecinie trafiła akurat ta wybrana kwaśna. Nie wierzę też, że kilka osób mających niezłe zdolności sensoryczne nie wyczuło tych wad. Niestety prośba o weryfikację została "olana". Co ciekawsze w finale były piwa mające po dwadzieścia kilka punktów i jedno nawet poniżej tej wartości co jest jeszcze dziwniejsze bo to by świadczyło o tym, że na 43 piwa tylko 5 było dobrych, a reszta to kosmiczny chłam. I nie czuję się tutaj przegranym bo wiem, że to piwo jest dobre, pasowało by tutaj inne słowo ale go nie użyję. Być może w ferworze obowiązków zapomniałem ci odpisać. Niemniej sprawdziłem to co mogłem, czyli czy kod na metryczce zgadza się z tym w zgłoszeniu. Zgadza się. Oczywiście istnieje jakiś promil szans, że zaszła pomyłka przy kodowaniu czy nalewaniu piwa, ale ja osobiście nie mam zastrzeżeń co do pracy kodera i stewardów. Rób dobre piwa i nabierz nieco dystansu. Szkoda nerwów. Metryczki finałowe Lagera Wiedeńskiego zostały rozesłane. Jeśli ktoś nie otrzymał, proszony jest o kontakt na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 29 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jak widać dobre piwo to pojęcie względne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Finałowe Hopless IPA także rozesłane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmatwiejczuk Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 A jak się ma sprawa z metryczkami z finałowych RISów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Metryczki RIS'ów zostały rozesłane w dniu wczorajszym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 A taka mała prośba Panowie co do Hopless IPA, moglibyście dać przepisy z pierwszych miejsc? Jest to ciekawy styl, ciekaw jestem jak finaliści uzyskiwali aromaty owocowe bez chmieli, jak wyglądały dodatki ich, co było dodawane i kiedy.... Tak trochę tajemnicą owialiście tą kategorię, a jest bardzo ciekawa. W Polsce prawie nie ma informacji o tych piwach, da radę coś zrobić? Kordas wrzuciłbyś swój przepis? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kordas Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) A taka mała prośba Panowie co do Hopless IPA, moglibyście dać przepisy z pierwszych miejsc? Jest to ciekawy styl, ciekaw jestem jak finaliści uzyskiwali aromaty owocowe bez chmieli, jak wyglądały dodatki ich, co było dodawane i kiedy.... Tak trochę tajemnicą owialiście tą kategorię, a jest bardzo ciekawa. W Polsce prawie nie ma informacji o tych piwach, da radę coś zrobić? Kordas wrzuciłbyś swój przepis? 94# Hopless IPA, 16,2 Brix, 15.01.2016 drożdże US-05 gęstwa Blg końcowe: 3,5 zacierane w 18L kranówy, do gotowania poszło na koniec trochę pożywki dla drożdży activit... może i brzeczka bogata w składniki odżywcze... ale kto bogatemu zabroni? Zasyp: Pale ME 2kg Pilzneński Strzegom 2kg Monach Opt. 620g Karmellwasserhell - 150g Pszeniczny strzeg. 400g Zacieranie: 67->65C - 15' 65->62C - 90' podgrzewanie 6' 73C - 30' na początku małe problemy ze stabilizacją temp., coś źle wklepałem do kalkulatora i za wysoka temp. wyszła Chmielenie: Po 17g Iunga 11,5aa i Magnat 12aa - 70' Cytrusy na FO (3 mandarynki duże, 4 pomarańcze sycylijske małe, 2 grejpfruty czerwone + skórki, 4g kolendry, 2g kardamon zielony, 6,3g mięty grejpfrutowej, 6,8g melisy z odrobina trawy cytrynowej - kilka źdźbeł) mech irlandzki, łyżeczka - 10' 07.02 - skórki z 3 cytryn, 2 grejpfrutów, 4 duże kawałki trawy cytrynowej (łodygi), 1 pomarańcza sycylijska - skórki. Wszystkie zamrożone wcześniej, a później zalane wrzątkiem przed dodaniem. Fermentacja: 15.01.2016 temp. zadania 17C, po dodaniu częściowo ostudzonej brzeczki z odcedzania chmielin, temp wzrosła do 18C, po czym schłodziłem wszystko do 15,6C Kolejne 3 dni temp 15-16,5C, raz na kilka h zbyt mocne wychłodzenie do 14C (trzeba było wyjść do pracy i nie było czasu podgrzewać) 17-18C do końca burzliwej, dalej 18-20C. Rozlew: 13.02.2016 - 85g cukru łącznie wyszło ok 19-20L + taka uwaga. Pierwsza partia skórek, która poszła do kotła była zalana częścią soku z owoców, które obierałem i poszła do zamrażalnika, aby kryształki lodu jeszcze porozrywały lekko skórki, aby łatwiej wydobyć olejki. Zrobiłem to za późno i nie do końca się wszystko zamroziło. Porcja skórek na zimno została delikatnie sparzona gorącą wodą, od razu po zalaniu wodą zamknąłem plastikowy pojemnik, poczekałem aż się odrobinę ochłodzi i poleciał do zamrażalnika. To polanie wrzątkiem miało na celu szybsze wydobycie wszystkiego z pojemnika, bo akurat nie miałem czasu na czekanie, aż się lekko rozmrozi. Ogólnie przy tym zasypie miałem duże straty, których nie uwzględniłem. Skórki i zioła mi zapychały wężyk, a moja cierpliwość gdzieś w międzyczasie znikła i darowałem sobie odzyskiwanie końcówki brzeczki, jak i próby odzyskania wszystkiego po dodaniu skórek na zimno. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez kordas Undeath, camilos, Maryh i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 (edytowane) To ja opiszę piwko z 2 miejsca, ale będę mniej oryginalny i szczegółowy niż Kordas Hopless IPA - 17,5 Blg, 68 IBU, brzeczka nastawna: 8 litrów. Zasyp: Pilzneński Optima - 90%Monachijski Strzegom - 10% Drożdże: 3522 - Belgian Ardennes, Wyeast Zacieranie: 64-63 st. / 45 min.73-71 st. / 15 min.78 st. / 3 min. Chmielenie na goryczkę: Galaxy + Vic Secret + Citra = około 68 IBU Fermentacja burzliwa: 8 dni w temp. 17-18 st. Fermentacja cicha: 21 dni w temp. 16-11-16 st. W 17 dniu cichej sporządzono wywar - świeżo startą skórkę z 2 cytryn i 1 dużego czerwonego grejpfruta zaparzono w ok. 300 ml wrzątku. Schłodzono do temp. pokojowej i razem za skórkami wlano do piwa. Codzienne delikatne zamieszanie, 4 dni w temp. 16 st., dekantacja i butelkowanie z dodatkiem 2,5 g glukozy na 0,5 l. Edytowane 27 Kwietnia 2016 przez Maryh Typhon, bart3q i kordas 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się