coder Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Nie potwierdzam i nie stwierdzam aby było czuć jakieś różnice. Jedyne różnice to rózne nachmielenie od róznych słodów. Może zdefiniujmy kryteria, moje są takie: załóżmy, że rozdzielamy warkę na 2 fermentory, jeden fermentujemy świeżukimi drożdżami prosto z saszetki, drugi gęstwą. Przy prawidłowo zebranej gestwie chcę, aby nie dało się rozróżnić tych 2 piw przy teście side-by-side. Jeżeli robimy piwa dla siebie, nie na konkurs czy w minibrowarze, można stosować luźniejsze kryteria i przechowywać gęstwy dłużej. Lekka zmiana smaku nie zaszkodzi i zwykle nie będzie zauważona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2008 A ta gęstwa jak stara ma być. Używałem gęstw, które stały w lodówce w słoiku po 2msc. Gęstwa zalana wodą, słoik niezakręcony. w ramach eksperymentu trzymałem jedną gęstwę do oznak zepsucia. Nastapiło to po pół roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Znalazłem fajnego pdfa http://e-bmp.pl/File/bmp_486b7d5d66fd7.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 9 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2008 Jak sobie pomyślę ile te moje drożdże muszą się napracować i nacierpieć, szczególnie te starsze , które powinny odpoczywać na emeryturze. Artykół ok tylko my w tych naszych tankofermentatorach niewiele możemy. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czy dobrze z tego rozumiem. Jesli chce uzyć tej samej gęstwy drożdżowej to moge po zlaniu piwa z cichej bezposrednio do tego samego fermentora wlać nowej brzeczki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czy dobrze z tego rozumiem. Jesli chce uzyć tej samej gęstwy drożdżowej to moge po zlaniu piwa z cichej bezposrednio do tego samego fermentora wlać nowej brzeczki ? Tak, możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Pytalem sie w jaki sposob uzyc drozdze z butelek. Raczej nie stosuje się tej metody' date=' drożdże z butelek sa mocno zniszczone i zestresowane alkoholem, tą metodę stosujemy w ostateczności, gdy np. chcemy pozyskać ciekawy szczep z piwa przemysłowego, a rezultaty moga być różne. Dużo lepiej jest zebrać drożdże z cichej i przechowywać w wodzie przegotowanej..[/quote'] Czy mozliwe jest zaszczepienie brzeczki piwem ze sklepu ?.... pzreciez one są pasteryzowane brak w nich życia. jak to rozumiec? Tylko z piw produkowanych metoda tradycyjną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Czy mozliwe jest zaszczepienie brzeczki piwem ze sklepu ?.... pzreciez one są pasteryzowane brak w nich życia. jak to rozumiec? Tylko z piw produkowanych metoda tradycyjną ? Z piw powszechnie znanych, słyszałem o udanych odzyskach drożdży tylko z piw browaru Chimay. Niektórym się udaje też uzyskac drożdże Orval, ale to już loteria, bo oni stosują 2 rodzaje drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 a czy przechowując gestwe ma znaczenie do jej żywotności czy pochodzi z płynnych czy z suchych ? czy lepiej przechowywać ją w roztworze wody destylowanej, brzeczki czy moze jeszce jakiś inny sposób (czytałem o płukaniu) Wybaczcie za banalne pytania ale nigdy nie odzyskiwałem drozdży a od pewnego czasu temat mnie dosc pasjonuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 a czy przechowując gestwe ma znaczenie do jej żywotności czy pochodzi z płynnych czy z suchych ?czy lepiej przechowywać ją w roztworze wody destylowanej, brzeczki czy moze jeszce jakiś inny sposób (czytałem o płukaniu) Wybaczcie za banalne pytania ale nigdy nie odzyskiwałem drozdży a od pewnego czasu temat mnie dosc pasjonuje Ja trzymam gestwe w piwie. Czyli troszeczke tego co zostalo po fermentacji zlewam wraz z drozdzami. Co jest najwazniejsze ,zuzyc gestwe jak najszybciej jak sie da. Trzymac w lodowce nie dluzej niz 4 tygodnie. Bardzo uwazac z czystoscia i sterylnoscia uzywanych przedmiotow, sloikow, pokrywek itd. Unikac gestwy drozdzowej po piwach ciemnych i mocnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Pytania nie banalne, szczególnie gdy ktoś "mocno" podchodzi do tematu Mam to szczęście, że wśród znajomych mam doktorkę biotechnologii i dowiedziałem się wiele ( zdecydowanie za wiele ) na temat propagacji i przechowywania drożdży i wielu innych aspektów związanych z prawidłowym rozwojem kultur drożdżowych w warunkach laboratoryjnych ... A doświadczenia mam takie : po cichej drożdże zlałem do wyparzonego słoja i do lodówki ( 5 st C) po dwóch dniach drożdże opadły na dno, zlałem płyn z nad gęstwy i dolałem do pełna zwykłej zimnej kranówki zamieszałem i z powrotem do lodówki proces powtarzałem co 2 tygodnie. Tak przetrzymały 6 tygodni ( wyeast irish ale ) oraz 10 ( wyeast budvar lager ). Start po ogrzaniu do temp pokojowej i wymianie cieczy na brzeczkę starterową ( 10 blg z ekstraktu w proszku ) bezproblemowy (24h w starterze i zadane). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2008 Unikac gestwy drozdzowej po piwach ciemnych i mocnych Dlaczego? Troszkę mnie zmartwiłeś, bo właśnie odzyskałem gęstwę z piwka 15BLG (czyli średnio mocnego). Drożdże są już w lodówce i miałem zamiar użyć ich do sobotniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Unikac gestwy drozdzowej po piwach ciemnych i mocnych Dlaczego? Troszkę mnie zmartwiłeś, bo właśnie odzyskałem gęstwę z piwka 15BLG (czyli średnio mocnego). Drożdże są już w lodówce i miałem zamiar użyć ich do sobotniej warki. Drożdże z mocniejszych piw moga byc uszkodzone i zestresowane alkoholem, jako umowną granicę przyjmuje się 5% alkoholu. 15Blg jest pewnie na tej granicy. Możesz zrobic starter i ich użyc, szczególnie jeżeli nie robisz piwa konkursowego. Co do piw ciemnych - chyba głównie chodzi o wkład koloru. Za to lepiej nie używać drozdży z piw mocno chmielonych >50 IBU, chmiel "zakleja" komórki drożdżowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 No to teraz zbiłes mnie z tropu z tymi drozdżami z piw mocno chmielonych. Z kąd wiedziec czy przekraczają >50IBU ? Czy 100gram chmielu na warkę 20L o 2,3% alfa kwasów przekracza już ta wartośc czy jeszcze nie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 No to teraz zbiłes mnie z tropu z tymi drozdżami z piw mocno chmielonych. Z kąd wiedziec czy przekraczają >50IBU ? Czy 100gram chmielu na warkę 20L o 2,3% alfa kwasów przekracza już ta wartośc czy jeszcze nie ? Większość piw nie przekracza tej granicy, tylko IPA i amerykańskie wynalazki, może niektóre Alt-y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 (edytowane) No to teraz zbiłes mnie z tropu z tymi drozdżami z piw mocno chmielonych. Z kąd wiedziec czy przekraczają >50IBU ? Czy 100gram chmielu na warkę 20L o 2' date='3% alfa kwasów przekracza już ta wartośc czy jeszcze nie ?[/quote']Większość piw nie przekracza tej granicy, tylko IPA i amerykańskie wynalazki, może niektóre Alt-y. Alty? :o To już chyba prędzej pilsnery. PS: Poczytałem klasyfikację BJCP, no i rzeczywiście alt duesseldorfski ma wysokie IBU dopuszczalne. Te alty z którymi się jednak zetknąłem, niesamowitą goryczką nie powalały. Nawet jeśli, to jednak IMO pilsnera jak najbardziej trzeba by tu wymienić. Edytowane 13 Sierpnia 2008 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Za to lepiej nie używać drozdży z piw mocno chmielonych >50 IBU, chmiel "zakleja" komórki drożdżowe. Coder mógłbyś rozwinąć, bo nie bardzo wiem co rozumieć pod pojęciem "zaklejania"? Co do odzysku drożdży z piw mocnych polemizowałabym, dużo zależy od szczepu drożdży. Owszem nie odzyskiwałabym np. Munich Lager po porterze, ale Belgian Strong Ale, lub Trappist High Gravity czemu nie? Są to szczepy przeznaczone specjalnie do fermentacji piw mocnych i bardzo mocnych. Z tego co piszecie, nie dałoby się ich odzyskać, bo zawsze nimi fermentuje się piwa > 5% alkoholu :rolleyes:, ja z powodzeniem używałam ich ponownie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 No to teraz zbiłes mnie z tropu z tymi drozdżami z piw mocno chmielonych. Z kąd wiedziec czy przekraczają >50IBU ? Czy 100gram chmielu na warkę 20L o 2,3% alfa kwasów przekracza już ta wartośc czy jeszcze nie ? Możesz obliczyć IBU za pomocą tego wzoru: http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=729771&postcount=655 lub z pomocą programu ProMash. wszem nie odzyskiwałabym np. Munich Lager po porterze, ale Belgian Strong Ale, lub Trappist High Gravity czemu nie Ja właśnie odzyskuję Belgian Strong Ale i przy namnażaniu w słoju nie zauważyłem nic niepokojącego. W sobotę robie na nich warkę, ryzyk-fizyk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Za to lepiej nie używać drozdży z piw mocno chmielonych >50 IBU' date=' chmiel "zakleja" komórki drożdżowe.[/quote']Coder mógłbyś rozwinąć, bo nie bardzo wiem co rozumieć pod pojęciem "zaklejania"? Co do odzysku drożdży z piw mocnych polemizowałabym, dużo zależy od szczepu drożdży. Owszem nie odzyskiwałabym np. Munich Lager po porterze, ale Belgian Strong Ale, lub Trappist High Gravity czemu nie? Są to szczepy przeznaczone specjalnie do fermentacji piw mocnych i bardzo mocnych. Z tego co piszecie, nie dałoby się ich odzyskać, bo zawsze nimi fermentuje się piwa > 5% alkoholu :rolleyes:, ja z powodzeniem używałam ich ponownie... Masz racje, ale ciezko do poszczegolnych specjalnych szczepow drodzy podpiac ogolne zasady zbierania drozdzy. Wtedy poszczegolne posty musialyby wygladac jak opracowania naukowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Nie chodzi o pisanie opracowań naukowych, po prostu chciałam zwrócić uwagę że zasada, że nie używamy gęstwy po piwach mocnych moim zdaniem nie dotyczy szczepów przeznaczonych specjalnie do fermentowania piw o wysokiej i bardzo wysokiej zawartości alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Coder mógłbyś rozwinąć, bo nie bardzo wiem co rozumieć pod pojęciem "zaklejania"?Co do odzysku drożdży z piw mocnych polemizowałabym, dużo zależy od szczepu drożdży. Niestety, nie mam tego w poważnej literaturze, zapewne zetknąłem się z tym gdzieś w internecie. Jak się zetknę znowu, to wkleję link. Logiczne wydaje mi się, że szczepy do mocnych piw mogą mieć te granice tolerancji nieco przesunięte, ciężko powiedzieć o ile. Zresztą ta zasada 5% czy 14 Blg też jest dość umowna. Po prostu trzeba sobie zdawać sprawę z ryzyka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2008 Zresztą ta zasada 5% czy 14 Blg też jest dość umowna. Właśnie o to mi chodziło, że nie ma sztywnych reguł A jeśli chodzi o ryzyko odzysku drożdży z piw mocno chmielonych pytam bo nigdy o tym nie słyszałam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Ja tez troche eksperymentuje z przechowywaniem gestwy. Zastanawiam sie tylko czy jest jakis sposob na sprawdzenie jej "przydatnosci do spozycia". Jesli gestwa jest stara i siedzi w lodowce od miesiaca, to czy jedynym wyznacznikiem jej jakosci jest obudzenie sie drozdzy przy robieniu startera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 Trzeba wziąć pod uwagę zapach startera i najlepiej smak sfermentowanej brzeczki po starterze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 7 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2010 A jaki zapach/smak powinien mi sie wydac podejrzany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się