BeerZone Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Taka sytuacja ma miejsce przy każdej warce tzn po fermentacji burzliwej przelewając na cichą da się zauważyć na deklu krople wody - przy przenoszeniu fermentora kropelki lądują w piwie. Czy mogą one mieć jakiś negatywny wpływ na zawartość podczas fermentacji cichej a tak właściwie wogóle czy mogą wpłynąć jakoś na piwo? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Tak, woda zdecydowanie zmienia smak piwa, zwłaszcza te 10 mililitrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BeerZone Posted October 19, 2015 Author Share Posted October 19, 2015 (edited) Raczej myślałem o infekcji bo na cichej stoi jeszcze np. 14 dni. Edited October 19, 2015 by BeerZone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yoshko Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 (edited) Jak nie odkaziłeś pokrywy to to wszystko wyląduje w piwie. PS: W butelkach też stoi. Edited October 19, 2015 by yoshko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Ja nie raz też mam tą wodę na pokrywce, czasami skapuje do wiadra, ale zbytnio się tym nie przejmuje. Jak mi się uda to staram się jednak żeby nie wpadała. Jeżeli pokrywę masz dobrze wydezynfekowane to bym się raczej tym nie przejmował. U mnie z tego powodu raczej nie było infekcji, ale ja u siebie pokrywkę spryskuje sporą ilością ClO2 i zawsze dokładnie myje w NaOH odkąd właśnie to zauważyłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Jeśli nie otwierasz pokrywy podczas burzliwej, to nie ma się czym przejmować, ja jakoś nigdy nawet nie zwróciłem na to uwagi. Są ważniejsze rzeczy do ogarnięcia; porządne mycie i dezynfekcja choćby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 U mnie też to występuje. Czasem do takiego stopnia że niewielką ilość wody potrafi wypchać przez rurkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 heh, nie wiem skąd zdziwienie - wszak to parowanie (nie, nie chodzi o to słynne parowanie z jedzeniem) i skraplanie Mycie i dezynfekcja wiadra dotyczy także dekla! Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted October 19, 2015 Share Posted October 19, 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sugarsweet Posted October 20, 2015 Share Posted October 20, 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało ale stracisz te najbardziej lotne aromaty i przegrasz w konkursie... na pewno ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts