BeerZone Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Taka sytuacja ma miejsce przy każdej warce tzn po fermentacji burzliwej przelewając na cichą da się zauważyć na deklu krople wody - przy przenoszeniu fermentora kropelki lądują w piwie. Czy mogą one mieć jakiś negatywny wpływ na zawartość podczas fermentacji cichej a tak właściwie wogóle czy mogą wpłynąć jakoś na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WujekStaszek Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Tak, woda zdecydowanie zmienia smak piwa, zwłaszcza te 10 mililitrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerZone Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Raczej myślałem o infekcji bo na cichej stoi jeszcze np. 14 dni. Edytowane 19 Października 2015 przez BeerZone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 (edytowane) Jak nie odkaziłeś pokrywy to to wszystko wyląduje w piwie. PS: W butelkach też stoi. Edytowane 19 Października 2015 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja nie raz też mam tą wodę na pokrywce, czasami skapuje do wiadra, ale zbytnio się tym nie przejmuje. Jak mi się uda to staram się jednak żeby nie wpadała. Jeżeli pokrywę masz dobrze wydezynfekowane to bym się raczej tym nie przejmował. U mnie z tego powodu raczej nie było infekcji, ale ja u siebie pokrywkę spryskuje sporą ilością ClO2 i zawsze dokładnie myje w NaOH odkąd właśnie to zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Jeśli nie otwierasz pokrywy podczas burzliwej, to nie ma się czym przejmować, ja jakoś nigdy nawet nie zwróciłem na to uwagi. Są ważniejsze rzeczy do ogarnięcia; porządne mycie i dezynfekcja choćby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 U mnie też to występuje. Czasem do takiego stopnia że niewielką ilość wody potrafi wypchać przez rurkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 heh, nie wiem skąd zdziwienie - wszak to parowanie (nie, nie chodzi o to słynne parowanie z jedzeniem) i skraplanie Mycie i dezynfekcja wiadra dotyczy także dekla! Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 19 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sugarsweet Opublikowano 20 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2015 Ja z lubością zlewam wszystkie kropelki do fermentora, żeby przez parowanie nie stracić pięćdziesiąteczki płynu ;-) Bez zlewania piwo będzie bardziej kopało ale stracisz te najbardziej lotne aromaty i przegrasz w konkursie... na pewno ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się