dori Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Czy głosowanie uznajemy za zakończone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Chyba tak, Dori, wyglada na to ze wygral Czeski pilsner!!!!. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 1 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2010 Chyba tak, Dori, wyglada na to ze wygral Czeski pilsner!!!!. Więc czas zabrać się za warzenie Ja albo poczekam na większe mrozy, albo na zwolnienie któregoś styropianowego pudła. Temperatura w piwnicy niestety nadal 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 3 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2010 My już uwarzyliśmy. http://www.piwo.org/forum/p34571-Dzisiaj-11-53-19.html#p34571 Może trochę za mocne, ale cóż takie wyszło, jeszcze dwie, trzy warki będziemy wyczuwali nowy garnuszek. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Zastanawialem sie jakie drozdze wybrac do tego piwa i spoczatku chcialem uzyc W 34/70 (bo mam saszetke w lodowce) ale pomyslalem sobie, ze moze jednak lepiej uzyc drozdze do czeskiego lagera, zeby zachowac autentycznosc smaku. Kupilem wiec WLP802 i zrobilem staretera. Chyba bede warzyc to piwo w czwartek, wiec starter bedzie gotowy ;D Edytowane 5 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ta butla się nazywa growler czy jakoś tak? Czym ja zatkałeś, to nie jest zwykły airlock? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześć. Coder w Polsce taka butla nazywa się damka/dama, na Słowacji i w Czechach można w niej kupić winko. W Bierdronce także. Moim zdaniem pustych butli nie opłaca się kupować Powinieneś dopasować zwykły korek silikonowy z rurką fermentacyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 u mnie 1-szy poszedł brown ale w wersji mojej (polskiej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 u mnie 1-szy poszedł brown ale w wersji mojej (polskiej). Prezesie w tym miesiącu warzymy pilsa, brown ale przepadł w głosowaniu. Warzyć oczywiście możesz brown ale, ale w tym wątku jednak powinniśmy się skupić na pilsie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Cześć.Coder w Polsce taka butla nazywa się damka/dama, na Słowacji i w Czechach można w niej kupić winko. W Bierdronce także. Moim zdaniem pustych butli nie opłaca się kupować Powinieneś dopasować zwykły korek silikonowy z rurką fermentacyjną Te growlery interesują mnie o tyle, ze podobno można do nich nalać piwa z kega i gdzieś zabrać, bez wielkiej straty nagazowania, ciekaw jestem jak to działa w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Ta butla się nazywa growler czy jakoś tak?Czym ja zatkałeś, to nie jest zwykły airlock? Tak, te butle nazywaja tu growlers i to jest zwykly airlock. Butla jest wielkosci 4 L (1 Gal) i nadaje sie na "wynos" domowego piwa z kegow. Tzn. gazu ci wystarczy na 2-3 godziny, potem piwo bedzie cieple i bez gazu. Ja zwykle zabieram ten growler ze mna na gry pokerowe do kumpli, i piwo jest dobre do picia przez ok ~2-4 godziny (w zaleznosci od temp) i ten czas ci wystarcza na taka okazje (po paru godzinach piwo jest tylko wspomnieniem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 (edytowane) Zastanawiam sie nad receptura do czeskiego pilsa. Czy moze uzyc 100% chmieli zateckich (Saaz) w tym piwie? Czy moze dodac inne chmiele na goryczke, zeby smak Zateckiego nie byl za bardzo obezwladniajacy? Prawde mowiac ten rodzaj piwa nie jest jednym z moich ulubionych, ale jak sie zdecydowalem zeby to uwarzyc, to chce sie utrzymac w miare blisko oryginalu. Co bys powiedzial na cos takiego: ~ 5 kg pilsner ~ 1 kg wiedenski ~ 0.5 kg monachijski 45 g zatecki 60 min 30 g zarecki 30 min 30 g zatecki 5 min Drozdze WLP802 Co myslisz o tej recepturze? Edytowane 5 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Jeśli oryginał, to raczej bez wiedeńskiego. Jeśli chodzi o chmiele to jak najbardziej możesz użyć tylko Saaza. Czesi polecaj też użycie razem z Saazem chmielu Premiant. Od razu zaznaczę, specem od pilsów nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Do czego jest podobny Premiant? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Do czego jest podobny Premiant? Do czego podobny tego nie wiem, ale jest to chmiel goryczkowy, o czystym profilu i niepozostającej goryczce. Pewnie można go zastąpić większością chmieli goryczkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2010 Do czego jest podobny Premiant? Zerknij tutaj - podstawowa charakterystyka http://www.bohemiahop.cz/eng/hop_varieties.html oraz szczegółowa specyfikacja (pdf) Premiant daje goryczkę, hmm - jakby to nazwać... Szybko przechodzącą w smaku. Inna niż Marynka, albo Magnum, chyba trochę lżejsza, ale mimo wszystko odczuwalna gdzieś na końcu. Taką którą pamięta się tylko do następnego spróbowania piwa. Brak mi niestety słownictwa opisującego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2010 Ja zaczynam mysleć o chmielu goryczkowym, jak mi wychodzi ponad 100g chmielu w kotle. Boję się wtedy, że z tego zielska wylezą jakieś posmaki garbnikowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 u mnie 1-szy poszedł brown ale w wersji mojej (polskiej). Prezesie w tym miesiącu warzymy pilsa' date=' brown ale przepadł w głosowaniu. Warzyć oczywiście możesz brown ale, ale w tym wątku jednak powinniśmy się skupić na pilsie [/quote'] nie mam warunków na dolniaki, ale jak dotrą nottinghamy to mogę się pokusić o próbę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 No jak ma być pilsner to jest warzony 03-01-2010. Pierwszy raz do pilsnera zadałem drożdże Munich Lager. Taki mały eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Pierwszy raz do pilsnera zadałem drożdże Munich Lager. Taki mały eksperyment. Będziesz z nich zadowolony. Najbardziej mi podchodzą. Jak można wyczytać, u mnie dziś się warzy i będą warzone Pilsy jeszcze kilka razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Już sie nie mogę doczekać, a dopiero tydzień na burzliwej. Ale na zlot będzie jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Czy przy czeskim pilsie nie byłoby na miejscu zastosować chmielenia na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2010 Mój starter drożdżowy jest już gotowy. Będę warzył wkrótce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 22 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Dzisiaj przelaliśmy naszego Pilsa na cichą. W ciągu trzech tygodni odfermentował do ok. 3,5°Blg. Młode piwo w smaku świeże i orzeźwiające. Na cichej postoi ok. 2 tygodni. goroncopozdrawiamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 27 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2010 (edytowane) Wreszcie uwarzyłem to piwo dzisiaj. wybrałem taką recepturę: ?Budejovice' Warka: 21L OG: 1.054 (13.4 P) IBU: 40.1 SRM: 4 Wydajność: 72% Zasyp: 9 lbs. (4 kg) Pilsner 1 lbs. (0.45) kg Wiedeński 0.5 lbs. (0.23) kg Monachijski 0.5 lbs. (0.23) kg CaraPils Chmiel: 1 oz (28g) żatecki 60 min 1 oz (28g) żatecki 45 min 1 oz (28g) żatecki 30 min 1 oz (28g) żatecki 10 min Drożdże: White Labs WLP802 Czech Budejovice Lager (starter) Zacieranie: 15 min 131*F (55°C) dekokcja 45 min 155*F (68°C). Ok, mam 5kg słodów i 16L wody. Zacieram w 55°C, 15 min. w garze warzelnym, dekokcja osobno w kuchni, później warkę podgrzewam do 68°C (jeżeli dekokcja nie podniesie temperatury wystarczająco) i przelewam brzeczkę do coolera (lodówka turystyczna) na przerwę 68°C, 45 min. W tym czasie mogę użyć gar warzelny na podgrzanie wody do wysładzania. Wysładzanie ciągłe. Woda do wysładzania spływa z wiadra na górze poprzez lodówkę turystyczną do kadzi warzelnej. Tym razem zamiast ?prysznica? z rurki PCV użyłem zwykłą folię aluminiową aby nie robić ?dziur? w słodzie. Gotowanie i chmielenie (w moim zagraconym garażu ). Przy rozkładzie chmielenia co 15 min worek na chmiel sie przydaje Chłodzenie (w pralni, woda z chłodzenia będzie użyta w pralce ) Piwo w fermenterze po dodaniu drożdży ze startera: Całość mi zajęła 5.5 godziny, razem z posprzątaniem. Wydajnośćć mi wyszła 72%, czyli mam 13.4 Plato. Edytowane 27 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się