b.dawid Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Wyniki drugiej edycji Podlaskiego Konkursu Piw Domowych, GRATULACJE! Witbier(54 piwa zgłoszone):1. Mariusz Bystryk – 37,252. Andrzej Miler – 36,253. Filip Mazur – 30,254. Łukasz Komorowski – 29,755. Daniel Duda – 29,256. Sebastian Cholewa - 29,25 Bohemian Pilsner(33 piwa zgłoszone):1. Robert Kamiński – 40,752. Szymon Niebudek – 28,53. Maciej Tomaszewski, Magdalena Sykuła – 22,754. Rafał Krzywicki – 22,55. Andrzej Miler - 206. Paweł Masłowski – 19,5 Brett Saison(24 piwa zgłoszone):1. Przemysław Godek – 29,752. Piotr Stefanów, Katarzyna Dzwonnik - 293. Mariusz Małaczek - 28,754. Piotr Czarny -27,755. Szymon - Synak – 25,256. Mariusz Bystryk - 247. Andrzej Miler - 23 Edytowane 21 Maja 2016 przez b.dawid andy i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 milimetry! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Dzieki wielkie dla współ uczestnikow i szczegolnie dla organizatorow. Jak dla mnie ten konkurs wyrasta na najbardziej prestizowy jesli chodzi o merytorycznosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Chyba już wyrósł Zarówno jak chodzi o merytorycznosc jak i o profesjonalizm. Tak jak powinno być ns każdym konkursie:) Gratulacje dla zwycięzców! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Pół punktu do pudła Nie wiem czy się śmiać czy płakać Gratuluję wszystkim finalistom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Chyba już wyrósł Zarówno jak chodzi o merytorycznosc jak i o profesjonalizm. Tak jak powinno być ns każdym konkursie:) Gratulacje dla zwycięzców! Metryczka pewnie do poniedziałkowej kawy bedzie dolaczona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryh Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Dołączam się do podziękowań. Dzięki rzetelnym informacjom czułem na każdym etapie, że w uczestniczę w tym wydarzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Jest szansa na recepturę zwycięskiego pilsa? Widać że mocno odstawił konkurencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) Jest szansa na recepturę zwycięskiego pilsa? Widać że mocno odstawił konkurencję. Dobry Pils to nie receptura tylko wykonanie. Edytowane 21 Maja 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 21 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 Wiem dlatego jestem ciekawy receptury, jak będzie 5 kg pils plus marynka lubelski saaz i w34/70 to tylko pokaże kunszt piwowara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skum Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Jest szansa na recepturę zwycięskiego pilsa? Widać że mocno odstawił konkurencję. Wrzucę dokładną, jak się ogarnę po świętowaniu ;-) bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Gratulacje dla zwycięzców. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xyz Opublikowano 22 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2016 Gratulacje dla wszystkich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skum Opublikowano 23 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 (edytowane) Zwycięski pils: Parametry - 12,8blg 5% alk. 33IBU Warzony 22.03.2016. Użyłem wody aro z makro z dodatkiem gipsu (niepotrzebnie, bo goryczka wyszła trochę za ostra). Zasyp: 90% pilzneński Weyermann i 10% carapils Teraz bym użył innego pilzneńskiego. Słodowość moim zdaniem wyszła zbyt słodka, mleczno-miodowa. Wolę bardziej w stylu skórki od chleba. Zacieranie: 63C - 30 min 71C - 30 min ~77C - 5min Proste, szybkie zacieranie bez zabawy w dekokcję, którą uważam za zbędną. Gotowanie - 90 min, 68L 10,6blg 47g Magnum 2015 13aa - 60 min 100g Lubelski 2015 2,8aa - 20 min 105g Lubelski - 1min +6g pożywki - 5 min Schłodzone do 17c w 70 min i wrzucone do lodówki po zadaniu drożdży i napowietrzeniu (bujam fermentorem ze 4 minuty). wyszło 47,5L + 7L w kanał 12,8blg. Użyte drożdże z gęstwy Wyeast 2001 z 06.03.2016 w ilości ~250ml do jednego fermentora (zwycięskie piwo), a do drugiego gęstwa Wyeast 2278 też z 06.03.2016, ale miałem tylko ok. 200ml. Fermentacja: 7 dni w ok. 7C 2 dni 8C 3 dni 9C 4 dni 10C 6 dni 12C 7 dni cichej w 10C. Nagazowałem na 2,5vol, a przynajmniej w tyle celowałem :-) Piwo na jakieś dwa tygodnie przed konkursem miało jeszcze dość wyraźną siarkę zapałczaną i lekki diacetyl (podobno, ja nie czułem). Przeniosłem butelki z ~12-15C do 20C na jakieś 10 dni. Drożdże posprzątały :-) Gratuluję zwycięzcom oraz finalistom. Przejście eliminacji to już jest osiągniecie w podlaskim KPD. Sam sędziowałem witbiera, więc mogę sobie pozwolić na takie stwierdzenie ;-) Dziękuję organizatorom konkursu, szczególnie Dawidowi Bobrykowi (prezes podlaskiego OT) oraz Czesławowi Dziełakowi, za ogarnięcie tego na tak wysokim poziomie. Edytowane 24 Maja 2016 przez skum ZZZabioreCiButy, bart3q i Maryh 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 23 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Konkurs w prawdzie się skończył ale po konkursie jeszcze jest co robić Metryczki są w trakcie opracowań, jednak proszę o cierpliwość, nadchodzący długi wekend będzie przerwą w opracowaniu metryczek, stąd też proszę nie spodziewać się arkuszy w tym tygodniu. Zdobywców podium także proszę o cierpliwość, Piotrek Czarny skontaktuje się z Wami w sprawie wyboru szczepu drożdży, jak dojdą do nas wybrane szczepy, roześlemy kompletne paczki z dyplomami, trofeum, dyplomem, piwami od sponsorów, oraz drożdżami. Dziś i jutro postaram się przygotować i rozesłać dyplomy finalistom spoza podium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Dagome Opublikowano 23 Maja 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2016 Umiłowani w piwie! Dziękuję wszystkim, którzy uwarzyli i wysłali do nas swoje piwo! Bez Was nie byłoby konkursu! Tak jak napisał Dawid powyżej, jeszcze kupa roboty przed nami. A oto rozkład jazdy jeśli chodzi o kwestie związane z oceną piw. Za opracowanie i wysyłkę wszystkich metryczek, tak samo jak w poprzednim roku jest odpowiedzialny przewodniczący jury, czyli ja. Kolejność rozsyłania metryczek będzie następująca: - eliminacje Brett Saison - eliminacje Pilzner - eliminacje Witbier - finał Brett Saison - finał Pilzner - finał Witbier W tym roku rozesłanie przeze mnie metryczek potrwa nieco dłużej niż w poprzednim. Powody tego są w zasadzie trzy. Nadesłaliście 2,5 raza więcej piw niż przed rokiem. W tym tygodniu wypada tzw. "długi weekend"; wprawdzie w jego trakcie będę przy piwie sporo "pracował", ale nie koniecznie w sensie metryczek No i najważniejszy - na naszym konkursie sprawa wysyłki metryczek wygląda nieco inaczej niż zwykle. Normalnie wysyłka metryczek zajęłaby maksymalnie 2-3 wieczory (pstryknąć zdjęcie arkusza i wysłać mailem). Jednakże u nas, przewodniczący jury (czyli ja), konfrontuje arkusze oceny z otwartym w tym celu Waszym piwem (tzw. butelka rezerwowa). W razie gdyby na arkuszu były jakieś niejasności, braki lub inne "kwiatki", dopisuję w treści maila coś, co w zeszłym roku zaczynało się od: "Dodatkowy komentarz szefa jury..." Wprawdzie do większości metryczek nie mam zastrzeżeń, ale tak czy inaczej zajmuje to bardzo dużo czasu. W praktyce metryczki eliminacyjne powinny zacząć napływać od następnego poniedziałku. Metryczki finałowe około tygodnia później. Wiem, że to długo, ale taki mamy "system". Po rozesłaniu wszystkich metryczek wrzucę ogólne podsumowanie nadesłanych piw w każdej kategorii, a następnie informacje na temat kryteriów oceny jakimi posługiwali się nasi sędziowie w poszczególnych kategoriach oraz parę słów na temat systemu opisu sensorycznego na arkuszach finałowych. Na samym końcu podsumuję pracę samych sędziów. W razie jakiejś zwłoki czy niejasności pytajcie albo poganiajcie! b.dawid, bart3q, ZZZabioreCiButy i 10 innych 13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 24 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2016 (edytowane) Genialna robota Panowie, zaczynając od ogłoszenia kategorii, komunikację przed konkursem, kalibrację dla sędziów, informacje o nagrodach, listy startowe, listy finałowe, skład sędziowski, błyskawiczne ogłoszenie wyników, metryczki, które co prawda jeszcze nie spłynęły, ale już wiadomo, że będą na najwyższym poziomie. Człowiek wysyłając piwo na konkurs Podlaski czuje się od początku do końca jak VIP i mam ogromną nadzieję, że każdy konkurs będzie równał w górę i brał z Was przykład. Bo to właśnie piwowarzy są w tym wszystkim najważniejsi i to dla nich, a nie dla sędziów, organizowany jest konkurs. Na żadnym z etapów piwowar nie musiał o nic dopytywać, wszystko zostało podane na tacy. Jak widać konkurs można też zorganizować z pasją Ogromne dzięki i choć w przyszłym sezonie rezygnuje z udziału w konkursach, to akurat na Podlaski bz ogromną przyjemnością przygotuję piwo we wszystkich kategoriach Edytowane 24 Maja 2016 przez Szalas85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Piwowarzy! Po moim ostatnim poście zostałem mocno skrytykowany przez część środowiska sędziowskiego za tzw. podważanie kompetencji i oceny sędziowskiej. Osobiście tak tego nie odbieram, ale dla zachowania dobrego imienia konkursu, a także dla dobra osób startujących w Pucharze PSPD wycofuję się z zamiaru ewentualnego umieszczania dodatkowego komentarza w treści e-maila. Plus zaistniałej sytuacji jest taki, że metryczki zaczną spływać do Was zdecydowanie szybciej niż zadeklarowałem wcześniej. Dodam również, że w przypadku gdyby Puchar PSPD stawał się coraz większą kulą u nogi dla naszych koncepcji rozgrywania Podlaskiego KPD, nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że w przyszłym roku nasz konkurs będzie do niego zaliczony. Olo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Cześku, pomysł z dodatkową adnotacją moim zdaniem jest krokiem w dobrym kierunku choć może niekoniecznie do piw finałowych. Osobiście zastosowałem podobny element w stosunku do metryczek eliminacyjnych IV Karpackiego KPD. W eliminacjach jak wiadomo piszę się ledwie powody odrzucenia piwa (tylko na to jest czas), zapisaliśmy więc te głównie powody w sekcji "Przyczyny odrzucenia". Jednak już po konkursie, na spokojnie, otworzyłem każdą z tych butelek eliminacyjnych w domu i rozbudowałem opis uzupełniając "Ogólne wrażenia" oraz "Dodatkowe uwagi" tak aby dać jak najbardziej czytelny przekaz autorowi piwa o powodach słabej jakości jego piwa. Pozwole sobie załączyć taką metryczkę eliminacyjną żeby można było poczytać jak to wyglądało. 7_STOUT.pdf Edytowane 25 Maja 2016 przez WiHuRa Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jako uczestnik konkursu mocno nad tym ubolewam. Osobista opinia takiego człowieka jak Czesław, to duża wartość dla początkujących (i nie tylko) piwowarów. I wcale nie odbierałbym tego jako podważanie opinii sędziowskich. Szkoda, moim zdaniem uczestnicy konkursu są ważniejsi niż "środowisko sędziowskie", ale co ja tam wiem. ZZZabioreCiButy i Olo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Jako uczestnik konkursu mocno nad tym ubolewam. Osobista opinia takiego człowieka jak Czesław, to duża wartość dla początkujących (i nie tylko) piwowarów. I wcale nie odbierałbym tego jako podważanie opinii sędziowskich. Szkoda, moim zdaniem uczestnicy konkursu są ważniejsi niż "środowisko sędziowskie", ale co ja tam wiem. Zawsze możesz go poprosić o komentarz, jak go znam - nie odmówi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Sam jestem sędzią ale mam wrażenie że niektórzy nie potrafią spojrzeć na konkursy od strony piwowara, który w tej całej zabawie powinien być najważniejszy, pewnie na za małą liczbę konkursów wysłali swoje piwa A co do Pucharu, to zupełnie nie wiem w jaki sposób umieszczenie prywatnego komentarza w treści maila miałoby łamać jakikolwiek punkt regulaminu pucharu czy Dobrych praktyk. Edytowane 25 Maja 2016 przez kantor ZZZabioreCiButy i skum 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZZZabioreCiButy Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 (edytowane) Sam jestem sędzią ale mam wrażenie że niektórzy nie potrafią spojrzeć na konkursy od strony piwowara, który w tej całej zabawie powinien być najważniejszy, pewnie na za małą liczbę konkursów wysłali swoje piwa A co do Pucharu, to zupełnie nie wiem w jaki sposób umieszczenie prywatnego komentarza w treści maila miałoby łamać jakikolwiek punkt regulaminu pucharu czy Dobrych praktyk. W żaden. To fanaberia paru sędziów i jak zwykle cierpi na tym zwykły piwowar... Edytowane 25 Maja 2016 przez ZZZabioreCiButy skum i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Marchewkom tak, A burakom nie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Łukasz Opublikowano 25 Maja 2016 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2016 Pozwolę zabrać głos w dyskusji ponieważ widziałem po ostatnim konkursie jak wygląda to, co robi Czesław. Piwowarzy! Po moim ostatnim poście zostałem mocno skrytykowany przez część środowiska sędziowskiego za tzw. podważanie kompetencji i oceny sędziowskiej. Osobiście tak tego nie odbieram, Poświęcasz swój czas na zdegustowanie każdego piwa z konkursu tylko i wyłącznie żeby skonfrontować opinię sędziów z własnym odczuciem i doświadczeniem oraz żeby ewentualnie coś dopisać od siebie o czym np. w ferworze walki na konkursie sędziowie zapomnieli dokładnie sprecyzować (albo nie do końca to zrobili jasno i klarownie), a ktoś nazywa to "podważaniem kompetencji i oceny sędziów"??? Jeżeli osoba, która zarzuciła Tobie takie postępowanie to czyta, to niech trochę najpierw pomyśli zanim ze swoich ust wypowie takie słowa, które mógłbym nazwać: "brednie, brednie i jeszcze raz brednie". Przyznam, że nieco żałosna persona. Osobiście od zawsze byłem zwolennikiem, że na konkursach liczy się piwowar - to jego pracę się ocenia, to on powinien otrzymać rzetelną ocenę swojego piwa - nie wspomnę już, że płaci za uczestnictwo w konkursie. Wasz podlaski konkurs dla mnie jest wzorem konkursów (jest podlaski potem długo długo nic) - nie będę powielał tego, co dobrze napisał Szalas85. Zamiast cieszyć się, że ktoś tyle czasu poświęca na to, żeby metryczka, którą otrzyma piwowar, była jak najlepsza i zawierała wszystko, co mu potrzeba żeby mógł "wyciągnąć wnioski z oceny swojego piwa", to ktoś ma czelność krytykować tak dobre i uczciwe moim zdaniem podejście. Mam wrażenie, że część środowiska sędziów piwowarskich to grupa wzajemnej adoracji smyrania się po pewnych częściach ciała - myślą, że są pępkiem świata piwowarskiego, a tak naprawdę to nie uwarzyli ani jednego piwa, pozjadali wszystkie rozumy oraz słoma z butów wystaje i nic więcej. Brak mi słów czasami na to towarzystwo. Wielcy znawcy piwowarstwa ... dla zachowania dobrego imienia konkursu, a także dla dobra osób startujących w Pucharze PSPD wycofuję się z zamiaru ewentualnego umieszczania dodatkowego komentarza w treści e-maila. Plus zaistniałej sytuacji jest taki, że metryczki zaczną spływać do Was zdecydowanie szybciej niż zadeklarowałem wcześniej. Dodam również, że w przypadku gdyby Puchar PSPD stawał się coraz większą kulą u nogi dla naszych koncepcji rozgrywania Podlaskiego KPD, nie jesteśmy w stanie zagwarantować, że w przyszłym roku nasz konkurs będzie do niego zaliczony. Według mnie to błąd - ja wiem, że tym sposobem zyskujesz sporo prywatnego czasu, ale wiem także, że piwowarzy na tym stracą. Doskonale wiemy wszyscy, że podczas konkursu sędziowie czasami mogą coś pominąć, coś nie do końca jasno sprecyzować. To, co Ty robisz jest właśnie po to żeby ta finalna metryczka była jasna i czytelna, a jeżeli dodatkowo dodasz coś od siebie - a jest to niewątpliwie cenne patrząc na Twoje doświadczenie - to piwowar powinien się tylko cieszyć. Twoja decyzja Czesławie - osobiście bym się nie przejmował tym, co mówią, tylko robił swoje. Powodzenia !!! P.S. Co do pucharu PSPD - jak nie podoba się GWA (Grupie Wzajemnej Adoracji) z PSPD takie postępowanie to dajcie sobie spokój z pucharem PSPD - niech Ci, co walczą o tytuł mają pretensje tylko do stowarzyszenia. ZZZabioreCiButy, Jezier, golgonc i 2 innych 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się