Markos227 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Panowie, bazując na waszym doświadczeniu jaką wode kupną polecacie do pilsów ? Pytam bo mam wodę dosc twardą ( 18 st niemieckie , twardość weglanowa 174 i twardosc ogólna 326 ), a nie chce kupować narazie filtrów RO. Mam gips wiec ewentualnie podbije sobie siarczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Do pilsa to chyba demineralizowaną. Do tego kranówkę przegotuj i zlej znad tego co się wytrąci. Wymieszać pół na pół. Ja tak wrocławską kranówkę przerobiłem pod pilsa. Dalej ma więcej wszystkiego niż oryginalna z Pilzna, ale tamta to nie ma prawie nic, a już i tak kalkulator ostrzega o niskiej zawartości wapnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Z tego co pamiętam to Tumek z Browar Gdynia kupował źródlaną z Tesco bo jest najbardziej miękka z tych do kupienia w sklepach.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 bedę w tesco więc obadam jak to wygląda. Chce uniknac przegtowywania wody i dekantowania po prostu zabiera to cenny czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biegan Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 W internecie jest kilka stron gdzie są dane dla wiekszość dostepnych butelek. Poniżej link do jednego z zestawień http://www.woda-alkaliczna.pl/twardosc-wody-mineralnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biegan Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Tutaj zestawienie z parametrami. Niestety nie mam na tyle wiedzy i nie będę się podejmował interpretacji Wybór wody Wybór wody.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Do pilsa to chyba demineralizowaną. Do tego kranówkę przegotuj i zlej znad tego co się wytrąci. Wymieszać pół na pół. Ja tak wrocławską kranówkę przerobiłem pod pilsa. Dalej ma więcej wszystkiego niż oryginalna z Pilzna, ale tamta to nie ma prawie nic, a już i tak kalkulator ostrzega o niskiej zawartości wapnia.Ja zrobiłem bardzo dobrego Pilsa na 100% wodzie RO. Nie ma co patrzeć, że kalkulator krzyczy o małą ilość Ca. Wystarczają ilość minerałów jest wypłukiwana ze słodu.Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Dnia 24.01.2018 o 12:19, Zohan napisał: Z tego co pamiętam to Tumek z Browar Gdynia kupował źródlaną z Tesco bo jest najbardziej miękka z tych do kupienia w sklepach. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Dokładnie Tesco Value jest chyba najmniej zmineralizowana i też na niej warze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 11 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Tu jest bardzo fajne zestawienie wód, z parametrami i możliwością sortowania: http://www.wodamineralna.netmark.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
khalid Opublikowano 9 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2018 Witam! Dopiero zaczynam z tematem modyfikacji wody dlatego byłbym wdzięczny za kilka porad weteranów. Chcę uważyć NEIPA, gdzie zalecana jest woda o stosunku 2:1 chlorków do siarczanów (odwrotnie niż w przyadku b. chmielowych piw typu Westo Coast IPA). W przypadku mojej wody stosunek jest praktycznie 1:1 (chlorki 1,63 mmol/l, siarczany 1,75 mmol/l - niestety wartosci podane są tylko w tej jednostce). Zakupiłem ostatnio chlorek wapnia 33% w wersji ciekłej (nie mam pojęcia czy występuje w innej postaci). Czy znacie jakieś przydatne narzędzia bądź możecie bezpośrednio doradzić jak uzyskać stosunek 2:1 chlorków do siarczanów? Zywkle startuję z 18 l wody i wysładzam ok 6 litrami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Chlorek wapnia występuje też w formie płatków. Najłatwiej przeliczyć korzystając z kalkulatorów np na stronie brewersfriend.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Pomoze ktos? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 31 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2018 Twardość ogólna 182 wg wikihttps://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na twardość składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartość używając wzoru: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 magnez masz 5,6, czyli wychodzi 23 z twardości ogólnej daje magnez, reszta to wapń czyli 182-23=159 159/50*20= wapn= 63,6 magnez 5,6 sód 14 chlorki 19 siarczany 30 Ogólnie daje to dość miękką wodę. Wapń zalecane minimum to 50 (pomijając szczególne przypadki), chlorki i siarczany również wpływ mają w stężeniu powyżej 50ppm, magnez i sód pomijalne. Nie masz podanej alkaliczności rezydualnej/dwuwęglanów, co mówi nam o "buforze wody", ale strzelam że jest raczej niska. Dobra woda do modyfikacji i do lekkich jasnych piw. Przy ciemnych będzie wychodzić kwaśność od słodów palonych. Bardzo fajna do modyfikacji IMO. Pozdrawiam i polecam https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody eltomek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akoss3 Opublikowano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2018 12 godzin temu, bart3q napisał: Twardość ogólna 182 wg wikihttps://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Na twardość składają się dwa jony: Ca i Mg, możemy wyliczyć ich orientacyjną zawartość używając wzoru: (Ca (ppm)/20 + Mg (ppm)/12.1) x 50 = Twardość jako CaCO3 magnez masz 5,6, czyli wychodzi 23 z twardości ogólnej daje magnez, reszta to wapń czyli 182-23=159 159/50*20= wapn= 63,6 magnez 5,6 sód 14 chlorki 19 siarczany 30 Ogólnie daje to dość miękką wodę. Wapń zalecane minimum to 50 (pomijając szczególne przypadki), chlorki i siarczany również wpływ mają w stężeniu powyżej 50ppm, magnez i sód pomijalne. Nie masz podanej alkaliczności rezydualnej/dwuwęglanów, co mówi nam o "buforze wody", ale strzelam że jest raczej niska. Dobra woda do modyfikacji i do lekkich jasnych piw. Przy ciemnych będzie wychodzić kwaśność od słodów palonych. Bardzo fajna do modyfikacji IMO. Pozdrawiam i polecam https://www.wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody Dzięki bardzo za wyczerpującą wypowiedź. Dzięki bardzo za podeslanie linku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2019 Cześć opierając się na tym raporcie: http://www.tw.tarnow.pl/jakosc-wody/209-wyniki-badan-2019-02-18 uśredniłem wartości dla trzech ujęć i wyszło mi coś takiego: 226,33 twardość w mg CaCO3/l (uśrednione) 7,47 Ph (uśrednione) 24,62 Chlorki(Cl-) (uśrednione) 37,67 Siarczany(SO42-) (uśrednione) 11,33 Magnez (uśrednione) 13,63 Sód (uśrednione) 71,80 CaCO3 (ppm) (wyliczone) 276,12 HCO3- (wyliczone) (Aż takie wysokie? Może się w czymś pomyliłem?) czego najlepiej dosypać by dojść do profilu przyjaznego NEIPA? Myślałem o dosypaniu 2g CaCl by podbić chlorki do siarczanów do stosunku 76:38, CaCl będzie wówczas wynosić: 99 Jestem zaskoczony wysokim HCO3- Czy powinienem to jakoś zbijać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2019 A dlaczego uśredniłeś ? Średnio, to jak idę z psem, mamy po dwie łapy i nogę. Jedno ujęcie wody zaopatruje w nią kilka dzielnic. Dowiedz się w wodociągach, z którego masz Ty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario87 Opublikowano 3 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2019 Ostatnio też patrzyłem na profil wody bo moje jasne piwa z dużą ilością chmielu miały nieprzyjemną goryczkę (czasami na goryczkę wsypywałem tylko symboliczne 10g) i myślę że to własnie przez dużą zawartość HCO3, ok 230. HCO3 można zbić przez dodanie wapna palonego ale przez to wzrośnie dużo zawartość Ca, więc kolejnym krokiem było by przegotowanie całej wody(nawet kilkukrotnie bo tego Ca będzie dosyć sporo) żeby wytrąciło się Ca. Jakoś nie jestem przekonany do zabawy z wapnem palonym i szkoda mi czasu na kilkukrotne gotowanie kilkunastu litrów wody i czekanie na wytrącenie wapna. Najlepszym sposobem będzie więc zmienić wodę Jak będę warzył kolejne jasne mocno chmielone to po prostu kupię wodę demineralizowaną w baniakach i będę dodawał to co trzeba, w ten sposób na pewno dużo czasu i pracy zaoszczędzę jak znasz już profil wody to powprowadzaj wszystko do https://www.brewersfriend.com/mash-chemistry-and-brewing-water-calculator/ i ustaw wzorcowy profil, dalej możesz zobaczyć co i ile musisz tego dodać żeby woda była odpowiednia do danego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Cześć, Nie spodziewałem się, że największą bolączką piwa będzie woda, ale człowiek uczy się całe życie. Okazało się, że Viessmann Aquahome /zmiękczacz wody/ jest przyczyną niepowodzeń. I tak doszedłem do momentu, gdy chciałbym zacząć zabawę z modyfikacją wody. Obecnie wygląda to tak: Przyłącze wody - Viessmann Aquahome - Filtr wody Hidrotek który pracuje na bazie nanofiltracji. Aquahome, przez zastosowane sole do zmiękczania, wyrzuca wapń ze składu wody. Nanofiltracja prawdopodobnie usuwa jony dwuwartościowe, metale ciężkie, bakterie itp. Na pewno ta woda bez modyfikacji się nie nadaje do warzenia. Mam dwa pytania: Czy bawić się w zmianę składu tejże wody i jakie wartości przyjąć do kalkulatora na brewersfriend.com/ ? Czy kupić wodę w markecie i z nią walczyć? Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 11 minut temu, DR A. GUN napisał: Viessmann Aquahome /zmiękczacz wody/ jest przyczyną niepowodzeń A co konkretnie powodował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 5 minut temu, Jancewicz napisał: A co konkretnie powodował? W skrócie: zmiękczacz poprzez swoje działanie wrzucał sporo sodu do wody, wypychał z niej wapń. Aromat chmielowy uciekał po tygodniu, goryczka szła w nieprzyjemną stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 Uciekający aromat chmielowy to raczej kwestia utleniania. Witaminka C na to pomaga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr A. Gun Opublikowano 19 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2019 3 godziny temu, tibek napisał: Uciekający aromat chmielowy to raczej kwestia utleniania. Witaminka C na to pomaga. To nie wina utlenienia. Nie należy stosować wody ze zmiękczacza, którego działanie bazuje na soli - tak jak mój Viessmann Aquahome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleynick Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Hej, Zacznę od tego, że naprawdę próbowałem ale nie łapię się w tych raportach wody i tym jak to interpretować. Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do czego nadaje się taka woda? Zwykle warzę APA/AIPA/Pszeniczne, czasem jakiś Leżak. Zwykle 12-16 BLG. Czy mogę używać tej wody po przegotowaniu, czy lepiej zaopatrywać się w sklepie? Będę wdzięczny za pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 14 godzin temu, DR A. GUN napisał: To nie wina utlenienia. Nie należy stosować wody ze zmiękczacza, którego działanie bazuje na soli - tak jak mój Viessmann Aquahome. Skąd penwość, że to nie utlenienie? Ile tego sodu wprowadza Twój zmiękczacz? Gdzie znalazłeś, że nadmiar sodu powoduje szybsze uciekanie aromatu chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 20 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2019 Godzinę temu, Oleynick napisał: Tutaj jest Raport z moich wodociągów. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć do czego nadaje się taka woda? Raporty standardowo robione przez wodociągi średnio się nadają do naszych potrzeb. Napisz do nich, czy badają też wapń, magnez, wodorowęglany, to będzie można coś powiedzieć. Bez tego tylko pozycja 13. i 14. (siarczany i chlorki) jest przydatna piwowarsko, ale też w ograniczonym zakresie (stosunek siarczanów do chlorków 4:1, teoretycznie mocno akcentujące goryczkę). Oleynick 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się