misieq12 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Godzinę temu, tamtomasz napisał: Czy ostatecznie osiągnięto jakiś konsensus w kwestii dodawania herbaty? Ma ktoś może jakiś sprawdzony przepis na earl grey ipa? Będę warzył w ten weekend i chyba ostatecznie dorzucę tak na żywca na dh, jak niektórzy piszą, sprawdzając wcześniej w szklance wody jak się aromat wydobywa, żeby wiedzieć na ile dni dodać. Jakie proporcje? Widzę, że od 3g/l do 10 g/l. Rozumiem, że 10 g/l to będzie bergamotka dominować. Może dać tak z 5g/l? Tak jak już wcześniej pisałem, robię co roku wersje z earl grey i zieloną herbatą. Dodaje herbatę na cichą 150g/20-25l i efekt zawsze jest zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markin Opublikowano 5 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 To na ile ostatecznie wrzucacie tę herbatę? Na 24h? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misieq12 Opublikowano 6 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2020 W dniu 5.06.2020 o 15:34, tamtomasz napisał: A udostępniasz gdzieś swój przepis, kolego? Rozumiem, że gdy piszesz to oznacza, że wrzucasz do fermentora ten wywar razem z fusami? Próbowałeś może kiedyś dodawać w inny sposób i jeśli tak, to możesz powiedzieć, czy widzisz jakąś różnicę między jedną metodą a drugą? I jeszcze jedna sprawa, jakiej herbaty do tego używasz? Patrzyłem na różne przepisy ile ludzie dają tej herbaty i widzę, że osiągają odmienne wyniki stosując te same ilości. Dużo pewnie zależy od konkretnej osoby, ale jestem przekonany, że również od tego jaka jest to herbata. Na przykład w tym przepisie na brewness autor komentuje, że dodał 100 g na jeden dzień cichej i zdominowało to profil. Kupiłem czystą earl grey w sklepie herbacianym i ma bardzo intensywny aromat, dlatego mam obawy przed dodaniem większej ilości. Chyba ostatecznie wrzucę 50 g na cichą (warka 20 litrów) i zobaczę, co będzie. Najwyżej będę miał jakiś punkt odniesienia na przyszłość. Nie testowałem innych metod ponieważ ta daje efekt który mnie zadowala. Zawsze dodaje w ten sam sposób, wywar wraz z fusami na 7 dni na cichą. Zalewam herbatę wrzątkiem tylko i wyłącznie w celu sterylizacji. Jeśli chodzi o rodzaje herbat jakich używam to klasyczny earl grey w okolicach 23zł za 100g, natomiast jeśli chodzi o zieloną to dodaje Japan Sencha. Zasyp 45l 18blg: Pilzneński 3kg Pale Ale 7kg Wiedeński 1kg Pszenica 0,5kg Carapils 1kg Zacieranie: 66°C na 50 min 72°C na 30 min wygrzew Chmielenie : Amarillo 25g 60 min Amarillo 20g 20min Amarillo 15g 5min Citra 25g 60 min Citra 20g 20min Citra 15g 5min Drożdże US-05 Cicha: Citra 20g Amarillo 20g Herbata / cytryna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ja robiłem piwko z herbatą Earl Grey od Dilmah. Na 25 litrów piwa dałem 99 torebek 2g każda. 99 bo jedną zużyłem do testu jak się zmienia smak. Jak na pierwszy raz to piwko wyszło bardzo dobre i na pewno je powtórzę. Herbatę wsypałem bezpośrednio do piwa, które stało na cichej na ostatnie 48h. Tym razem dam na 24h gdyż ciut zbyt mocno czuć było taninowość od herbaty i sypnę więcej Citry dla podbicia cytrusowości. Z tego co pamiętam jak robiłem test w szklance z tej jednej torebki to po kilku godzinach już było ładnie czuć w smaku bergamotkę. Oczywiście herbatę do testu zalałem zimną kranówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Jak długo trzymałeś Earl Grey we wiadrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Pytanko techniczne, robię Earl Grey apę i zastanawiam się jak dodać herbaty, mam 80 g Earl Grey z Herbaszarni i robić napar czy dodać suche liście bezpośrednio do wiadra?Przypominam sobie, że w Grodziskiem dodają suche liście, chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Obecnie w Lidlu jest dostępne Grodziska White IPA. Powiem, że smak całkiem mnie zaskoczył . W opisie produktu (etykieta) czytamy jednak "Liście herbaty Sencha Earl Grey dodaliśmy na koniec fermentacji, wzbogacając naszą white IPA o nutę herbacianą z akcentem bergamotki."https://ocen-piwo.pl/grodziska-white-ipa-s1-n7613 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) On 6/5/2020 at 5:17 PM, Markin said: To na ile ostatecznie wrzucacie tę herbatę? Na 24h? Ostatnio aromatyzowałem zieloną herbatą 20l pszenicznego. 55g herbaty wsypałem do woreczka do chmielenia. Zalałem wrzątkiem i wlałem wszystko do pojemnika dwa dni przed butelkowaniem. Zastosowana herbata to SENCHA EARL GREY dostępna 250g za 22.90 na allegro. Osobiście efekt wyszedł bardzo ciekawy i wydaje mi się, że właśnie ta odmiana nadaje się bardzo dobrze do tego typu zastosowań. Moc aromatyczna wg. mnie została osiągnięta na 100% możliwości. Im więcej bym dodał, to piwo mogło już nie smakować... Następnym razem dam 30g i jednak aromat należałoby osiągnąć bardziej subtelny. Jeżeli ktoś się zastanawia nad spróbowaniem, to powiem warto. Odnośnie wspomnianego Grodziska White IPA to wg. mnie zastosowano jeszcze mniejsze wartości, w przeliczeniu na domowe 20l to na oko aby taki poziom delikatnej nuty osiągnąć dałbym 15 g tej japońskiej herbaty. Edytowane 25 Lutego 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2021 Ostatnio piję fajna herbatę, puer surowy,czyli taką jakby zieloną z której dawniej robiło się czarną (z biegiem lat),teraz to kopcują i jest podobna w parę miesięcy,ale to nie o tym. Ten surowy ma zapach kadzideł koscielnych i stajni (dosłownie jak we flandryjskim,czy innym dzikusie) ,może się skusze i zrobię małą próbkę,zobaczę co z tego przejdzie do piwa,no ale to jak już zacznę nowy sezon. vmario 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 1 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2023 Napiszę moje doświadczenia z herbatą w piwie po jednej z ostatnich warek. Miało być piwo a’la Grodziskie bardzo lekkie 4 blg z amerykańskim chmielem https://brewness.com/pl/recipe/campingowe/view . Herbatę dałem na ostatni dzień burzliwe, a potem zlałem na cichą na chmiel. Lapsang wniósł moim zdaniem genialne nuty do piwa coś a’la torf ale z taką nutą sosnową i trochę smaków herbaty czarnej. Duży plus zakryło to niski ekstrakt i przy piciu smakowało jak lekka apa 10 blg no może 8, ale napewno nie 4. Z chmielami danymi na zimno skomponowała się bardzo fajnie. Teraz czas na minusy. Cała warka poza paroma butelkami, które piłem w między czasie poszła w kanał, bo w jednej butelce wyrosła pleśń. Herbaty niczym nie odkaziłem wrzuciłem suche liście, ale wcześniej testowałem różne sposoby na butelkach wody, w których robiłem cold brew. Był to piekarnik, wrzątek i spirytus. Piekarnik i wrzątek zabrały cały smak herbaty i jedynie zabarwiła się woda. Spirytus prawie nie wpłynął na smak naparu, ale jednak wniósł nuty alkoholowe dlatego wolałem nie ryzykować przy tak lekkim piwie. Podsumowując jakbym robił to jeszcze raz to odkaziłbym herbatę spirytusem, żeby nie było ryzyka ponownego wyłania warki w kanał. Myślę jeszcze nad kupieniem ozonatora, żeby odkażać herbatę ozonem przy następnych warkach. Jak kiedyś go nabędę to napewno opiszę tu jak przebiegł proces. Piwo, którego recepturę zalinkowałem będę próbował uwarzyć jeszcze raz. Tym razem odkażę herbatę spirytusem. Co do ilości herbaty to w przypadku lapsanga 3g na litr to idealny balans. primordial 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 W dniu 1.01.2023 o 12:12, Stachu01 napisał: Tym razem odkażę herbatę spirytusem. Co do ilości herbaty to w przypadku lapsanga 3g na litr to idealny balans. 3g/l to wcale nie tak dużo. Realnie ile to będzie spirytusu wlanego do piwa? Bo zastanawiam się jak to może wpłynąć na smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu01 Opublikowano 2 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2023 22 godziny temu, primordial napisał: 3g/l to wcale nie tak dużo. Realnie ile to będzie spirytusu wlanego do piwa? Bo zastanawiam się jak to może wpłynąć na smak. Spirytusem chcę tylko przelać liście, więc do piwa przedostaną się tylko jakieś kropelki, które na tych liściach zostaną. 3g/L piwa w przypadku lapsanga to złoty środek nie wiem jak przy innych herbatach. 2g/L dawały cienizną 4g i 5g/L było zdecydowanie za herbaciane, a za mało wędzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 Trochę OT, ale jak bawicie się spirytusem to potem warto rozważyć wstawienie liści herbaty do piekarnika na kilka minut/ 70st. C, by alkohol odparował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2023 To ja chyba kiedyś miałem farta bo na sucho wsypałem na zimno 160g zielonej herbaty prosto z worka na 2dni cichej. Osobiście mnie nie smakowało lecz kilka osób mówiło że jest ok. Ja bym jeszcze rozważył pirosiarczyn. Do słoja na dół roztwór piro, a powyżej na sitku czy czymś położył herbatę aby opary siary odkaziły herbatkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 W herbacie różne rzeczy można znaleźć, najczęściej włosy, ktoś miał nawet peta i to nie w podłej taniosze, tylko dobrej herbacie,która kosztuje od 80zł w górą za 100g , czy prażenie jej szkodzi, raczej nie,Chińczycy czasem prażą przed zalaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 5 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2023 "Prażone włosy" to musi dać aromat ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dr.momank Opublikowano 16 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2023 A włożenie suchej herbaty na trzy minuty do mikrofalówki ustawiając na maksa. Jak myślicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się