mikemat Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Witam, jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego grodziskiego, 100% słód pszeniczny wędzony dębem i trafiłem na problem póki co nie do przejścia, a mianowicie po przelaniu do filtracji (wężyk z oplotu), odkręcam kranik i po 1 min przestaje lecieć i koniec lub jedynie prawie że minimalny strumień. Próbowałem zawracać do gara, podgrzewać, czyścić wężyk i tak już z dobre 3-4 razy bez skutku. Macie może jakieś rozwiązanie, aby uratować tą warkę? Co mogę jeszcze zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 A po przelaniu do filtracji czekasz aż złoże się ułoży z 15-20min? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 A po przelaniu do filtracji czekasz aż złoże się ułoży z 15-20min? Czekam, 20-30 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Jak przestanie lecieć, spróbuj od góry wężem ściągnąć, no chyba, że u góry będzie pływać mączna breja to nie da rady, jak Ci się nie spieszy to zaczekaj ,może opadną te farfocle na dno. Jeszcze jedno,może po prostu za szybko brzeczka spływa i młóto się zbija w glut, daj minimalny przepływ (ale to może zadziałać tylko po ponownym zamieszaniu wszystkiego) i nie czekaj 20 min,to nic nie da, 5-10 max i próbuj. Edytowane 13 Lutego 2016 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Jak przestanie lecieć, spróbuj od góry wężem ściągnąć, no chyba, że u góry będzie pływać mączna breja to nie da rady, jak Ci się nie spieszy to zaczekaj ,może opadną te farfocle na dno. Jeszcze jedno,może po prostu za szybko brzeczka spływa i młóto się zbija w glut, daj minimalny przepływ (ale to może zadziałać tylko po ponownym zamieszaniu wszystkiego) i nie czekaj 20 min,to nic nie da, 5-10 max i próbuj. Wszystko już próbowane. Od góry jest taki pył zawieszony, probowałem to przefiltrować przez rajstopę ale się zatyka. Brzeczke spuszaczam minimalnym strumieniem, litr leci ponad 7 min. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Litr na 7 minut to jeszcze nie jest tragedia. Gorsze przeprawy się robiło A następnym razem łuska gryki. Edytowane 13 Lutego 2016 przez Oskaliber mikemat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikemat Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Litr na 7 minut to jeszcze nie jest tragedia. Gorsze przeprawy się robiło A następnym razem łuska gryki. Ostatecznie nawet tyle nie poszło, oddzieliłem na piechotę jakies 20 litrów brzeczki koszmarnie mętnej. Dam więcej mchu irlandzkiego do kotła, zobaczymy co z tego będzie. Nauka na przyszłość duża. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 7 minut litr to jeszcze nie tragedia. Ostatnio warzyłem Porter Bałtycki, filtracja szła po kilku litrach wydajność spadła do 15 minut jeden litr mikemat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty E tam Lubię ten styl i nawet teraz gotuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 mikemat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty E tam Lubię ten styl i nawet teraz gotuję Ja też uwielbiam ten styl, ale 100% jeszcze się nie porwałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Mam mało gęstwy z Pure Ale 7 Gozdawy bo bym wykonał prawie podwójną warkę (2x17litrów) i poszłoby bez problemu . Dziś na nowej zabawce... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się