marekm Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Cześć, Krótkie pytanie, w jaki sposób - przy użyciu jakich środków klaruje się piwa koncernowe? Głównie chodzi mi o to czy do tego procesu stosowane są produkty odzwierzęce, np żelatyna. Z góry dziękuję za info - pozdrawiam, Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) W użyciu np. przez Guinnessa jest karuk - klej rybi: https://pl.wikipedia.org/wiki/Karuk Mają od tego odchodzić w tym roku, nie wiem jak wygląda to u innych producentów. Ok. 10 lat temu czytałem rozkminy na podobny temat na jednym z forów i ponoć większość polskich koncerniaków jest vege-friendly. Było to nieistniejące już ładnych parę lat forum punkrock.pl, ktoś tam wklejał nawet oficjalne odpowiedzi od KP, Żywca itd. Edytowane 16 Lutego 2016 przez Karp marekm 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Piwa koncernowe są klarowane poprzez filtrację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Cześć, Krótkie pytanie, w jaki sposób - przy użyciu jakich środków klaruje się piwa koncernowe? Głównie chodzi mi o to czy do tego procesu stosowane są produkty odzwierzęce, np żelatyna. Z góry dziękuję za info - pozdrawiam, Marek Filtrują mechanicznie: https://dzialamy.files.wordpress.com/2015/04/fotonr-2.jpg Mają zestaw siatek takich jak u góry na zdjęciu przez które przepływa piwo pod ciśnieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekm Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Czyli produktów odzwierzęcych można się spodziewać w guinessie z korpo i domowych piwkach, a piwa rzemieślnicze? Dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają. Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają. Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Źle to ująłem. Browar informuje o rzeczy, która - przynajmniej dla mnie - jest dość oczywista. Nie twierdzę, że warzą swoje piwa w krwi świniaków Choć faktycznie taka informacja może być dla niektórych osób dosyć pomocna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają. Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli? A skąd według Ciebie gluten w steku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Biorąc pod uwagę, że zwykle są mniej klarowne od koncerniaków - chyba nie ma co się obawiać, oczywiście poza ekstremami typu śledziowe czy stout ostrygowy. No i wszelkie piwa z dodatkiem laktozy też odpadają. Pamiętam, że browar Trzech Kumpli informował o swoich piwach jako wegańskich, ale podejrzewam, że to chwyt marketingowy taki jak bezglutenowe steki A co według Ciebie niewegańskiego jest w piwie od Trzech Kumpli? A skąd według Ciebie gluten w steku? Nie załapałeś Edytowane 16 Lutego 2016 przez rabbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Wręcz przeciwnie, to właśnie ja złapałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 według mnie pisza rzeczy oczywiste na etykietach. A informacja o tym, że piwo jest vege to chyba po to żeby hipsterow przyciagnąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Z glutenem nawiązywałem do sytuacji właściciela knajpy, który zareklamował swoje steki jako bezglutenowe i odnotował dzięki temu znaczący wzrost sprzedaży. To tak jakby i tego ktoś nie kumał Edytowane 16 Lutego 2016 przez Karp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 informacja o tym, że piwo jest vege to chyba po to żeby hipsterow przyciagnąc zapewne, bo skąd mają wiedzieć ile "robaczków" zmielono w śrutowniku razem ze słodami? (tylko nie mówcie, że ich tam nie było ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 mały OT jak robaczek wpływa na pienistość piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 rzemieślniki klarują bebechami wołowymi . . . .. . . . . .. . żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karp Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 rzemieślniki klarują bebechami wołowymi . . . .. . . . . .. . żart. Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Birbant z tego co wiem wykorzystuje od niedawna wirówkę do piwa, o ile można to brać jako filtrację... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Z glutenem nawiązywałem do sytuacji właściciela knajpy, który zareklamował swoje steki jako bezglutenowe i odnotował dzięki temu znaczący wzrost sprzedaży. to tak jak zmieniają nazwę z zupy pieczarkowej na grzybową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 16 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 rzemieślniki klarują bebechami wołowymi . . . .. . . . . .. . żart. Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny? No nikt, bo bydlęta nie mają żółci. Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje. Ale rozumiesz, że fakt że na etykiecie nie ma chmielu nie świadczy o tym że w piwie jest żółć? Ani nawet o tym że nie ma w nim chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 No nikt, bo bydlęta nie mają żółci. Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje. Ty tak na poważnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 17 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 rzemieślniki klarują bebechami wołowymi . . . .. . . . . .. . żart. Nikt jeszcze nie zwrócił uwagi na używanie żółci bydlęcej zamiast chmielu przez koncerny? No nikt, bo bydlęta nie mają żółci. Ale świnki mają woreczki żółciowe. No i jest czym chmielić. Nikt się tym nie podnieca, nikogo (prawie) nie interesuje że na etykietach jest słód a nie ma chmielu. Ciemny lud kupuje. Ulala, legenda wiecznie żywa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Toż to troll Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się