Konus Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Szanowni koledzy czy używał ktoś tych drożdży i może się wypowiedzieć na ich temat? Nawet w dziale drożdży nie ma tematu ich dotyczącego. Czy są podobne w jakimś stopniu do tych drożdzy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 konus wujek google Profil szczepu zbliżony do : WYEAST 1728 Scottish Ale™ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 To przeczytałem, dlatego pytam w jakim stopniu są do nich podobne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 http://www.pspd.org.pl/pagesnews/test-drozdzy-fermentum-mobile Jakiś czas temu robiliśmy test drożdży wyspiarskich z FM, ja akurat tego szczepu nie brałem do testów, notatki ze spotkania też nie mam pojęcia gdzie mogą być (jeśli je robiłem), ale może coś nasze podsumowanie pomoże. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Dzięki Kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 kordas, to mi dałeś teraz do myślenia z tym niskim odfermentowaniem FM12. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ibrahim Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Ostatnio robiłem na tych drożdzach Amber Ale zacieranego na wytrawnie i zeszedł z 13,5 do ~2,5. Jeszcze nie otwarłem żadnej butelki po nagazowaniu ale przy butelkowaniu piwo było klarowne a w smaku czyste profilowo. Więcej może napiszę w połowie maja gdy piwo będzię ~3 tygodnie w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 W moim przypadku FM12 tworzą bardzo grubą pianę. W trakcie przygotowywania starteru wychodziły z kolby. Po 20h fermentacji w 14oC też zaczęły wychodzić z fermentora - ok 10 cm piany. Więcej uwag na razie brak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 Robił ktoś IPA na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ronson Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Miał ktoś problem z niedofermentowaniem na tych drożdżach? Uwarzyłem RISa na nich, start w 18 stopniach, koniec w 21.5 Byłem pewny, że jest dobrze odfermentowane, cukru do nagazaowania poszło 56 gram na 15 l, na cichą kostki dębowe. Po miesiącu od rozlewu wybuchła jedna butelka, wszystkie inne bardzo mocno przegazowane. Po bardzo mocnym schłodzeniu da radę nalać trochę piwa (i tak gwałtownie wychodzi z butelki), w smaku nie czuć żadnych niepożądanych aromatów więc raczej nie infekcja. Jestem bardzo zdziwiony, może za nisko podniosłem temperaturę, albo przed rozlewem trzeba było skokowo podnieść o 5-6 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Dobrze było by coś więcej wiedzieć żeby się do tego jakoś odnieść. Ekstrakt początkowy, ekstrakt końcowy, czas na burzliwej i cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się