Jump to content

RIS 20,5 BLG a ilość drożdży.


Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam pytanie do doświadczonych piwowarów. Otóż wczoraj uwarzyłem piwo. Miał być Foreign Extra Stout około 18BLG, ale jako, że improwizowałem z recepturą wyciągnąłem z tego 20,5 BLG, 23 litry. Nie byłem na to przygotowany i miałem tylko jedną saszetkę drożdży S-04. Fermentacja dziś pięknie ruszyła, tworzy się czapa piany i wytwarza CO2. Czy ilość jednej saszetki drożdży wystarczy do przefermentowania tak dużego BLG? Czy powinienem i czy w ogóle jest sens dokupić kolejną saszetkę i dorzucić ją za kilka dni. Pytanie może wydać wam się głupie, ale w sumie początkujący jestem więc z góry dzięki za odpowiedzi. 

Edited by tomaszmorela
Link to comment
Share on other sites

Ciężko powiedzieć, może nie dofermentować, może dofermentować ale z wadami smakowymi. Idealne piwo z tego nie będzie raczej na pewno. Teraz to już po ptakach i dodanie drożdży Ci niewiele pomoże.

 

Jedna saszetka to za mało nawet na planowane 18Blg tak swoją drogą.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Jeśli piwo nie dofermentuje to pomoże dodatek drożdży winiarskich i przeniesienie fermentora w cieplejsze miejsce. Lub przeniesie w cieplejsze miejsce bez dodatku drożdży. Poza tym fermentacja risa może trwać nawet do miesiąca. Tak jest w moim przypadku z 26 zeszło do 7 i jest to optymalny wynik imo

Link to comment
Share on other sites

Ja miałem RISa 23blg i zszedł elegancko do 6,5 na jednej zaszetce US-05, wszystko zależy od napowietrzenia brzeczki przed fermentacją + uwodnienie drożdży.

Link to comment
Share on other sites

20,5 blg i S-04 bardzo dobre połączenie, spokojnie sobie poradzą i wyjdzie smaczne piwo. Powinny dojechać do 5blg z pewnością, może dalej.

Link to comment
Share on other sites

Ja miałem RISa 23blg i zszedł elegancko do 6,5 na jednej zaszetce US-05, wszystko zależy od napowietrzenia brzeczki przed fermentacją + uwodnienie drożdży.

Czy elegancko to można dyskutować. Jak smakuje dobrze to w porządku, ale mi na przykład na gęstwie w odpowiedniej ilości US-05 zjadły barleywine'a z 23Blg do 5.0Blg. Jakby miał te 1,5Blg więcej to by był zbyt mdły moim zdaniem.

Link to comment
Share on other sites

Przeanalizowałem kwestię S-04 i takie wyniki miałem: 20,5 do 4, 21,7 do 5, 21 do 6, 21,7 do 5, 21,5 do 6 i 23 do 5 czyli sprawdzają się wyśmienicie. Ładnie też odfermentowują Nottingham'y 22 do 5,5 i Windsor'y 20 do 3,5, ale w ogólnym rozrachunku najbardziej polecam Safale S-04 i w ilości 1 saszetki.

Link to comment
Share on other sites

S-04 mi zjadły 25.0Blg do 6.0Blg ale zacierane tylko w 62C. Lepiej odfermentowują US-05 mimo wszystko, no ale to też inny profil.

 

Polecanie 1 saszetki sucharów do piw 20>Blg to dosyć kontrowersyjna rada.

Link to comment
Share on other sites

Jest to jeden z wyznaczników. Jak piwo 25Blg zejdzie do 12 to coś jest ewidentnie nie tak.

A jak zejdzie do 2 to jest dobrze?

A jak do 1 to lepiej? A jak do 5 to kiepsko ?

 

To może drożdże Turbo?

Link to comment
Share on other sites

A jak zejdzie do 2 to jest dobrze?

A jak do 1 to lepiej? A jak do 5 to kiepsko ?

 

To może drożdże Turbo?

Wszystko zależy od zacierania i znajomości szczepu. Jak ekstrakt końcowy jest dużo wyższy niż typowe dla szczepu odfermentowanie przy danym zacieraniu to jest to wyraźny znak, że drożdże niedofermentowały i wypadałoby się przyjrzeć ich jakości i ilości.

Link to comment
Share on other sites

Akurat niedofermentowac to jedna z ostatnich wad jakich bym się spodziewał przy takiej ilości drożdży na taka ilość takiej brzeczki.

 

A czego bym się obawiał ?

1)zbyt wysoka estrowosc ( estry tworzone są głównie w fazie namnażania komórek a ta faza w tym wypadku będzie mocniejsza )

2) fenole/wyższe alkohole - temperatura rośnie głównie w fazie namnażania - a dlaczego ona będzie burzliwa - patrz 1)

3) wolna (brak) redukcja pobocznych i niepożądanych produktów fermentacji ( diacetyl, aldehyd ) ponieważ w późnej fazie fermentacji pokolenie drożdży może być już zbyt zmęczone i w zbyt nieprzyjaznym srodowisku - spora szansa że przy większej ich ilości na start pokolenie będzie zdrowsze

4) wreszcie tematy związane z niedofermentowaniem i wtórnym wznowieniem fermentacji

Link to comment
Share on other sites

Jest to jeden z wyznaczników. Jak piwo 25Blg zejdzie do 12 to coś jest ewidentnie nie tak.

Mi zeszło z 27-11 i było dobre więc nie wiem skąd takie przekonanie...a ewidentnie nie tak jest powielanie błędnych teorii 

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Akurat niedofermentowac to jedna z ostatnich wad jakich bym się spodziewał przy takiej ilości drożdży na taka ilość takiej brzeczki.

 

A czego bym się obawiał ?

1)zbyt wysoka estrowosc ( estry tworzone są głównie w fazie namnażania komórek a ta faza w tym wypadku będzie mocniejsza )

2) fenole/wyższe alkohole - temperatura rośnie głównie w fazie namnażania - a dlaczego ona będzie burzliwa - patrz 1)

3) wolna (brak) redukcja pobocznych i niepożądanych produktów fermentacji ( diacetyl, aldehyd ) ponieważ w późnej fazie fermentacji pokolenie drożdży może być już zbyt zmęczone i w zbyt nieprzyjaznym srodowisku - spora szansa że przy większej ich ilości na start pokolenie będzie zdrowsze

4) wreszcie tematy związane z niedofermentowaniem i wtórnym wznowieniem fermentacji

Wszystko co piszesz oczywiście się zgadza, ale ja problem niedofermentowania stawiam na równi z pozostałymi. Kilka lat temu jak zaczynałem się bawić w piwowarstwo to mi jedna paczka bodajże 17 czy 18Blg nie dofermentowała.

 

Mi zeszło z 27-11 i było dobre więc nie wiem skąd takie przekonanie...

Tak jak pisałem, zależy od drożdży i zacierania. Liczbę rzuciłem trochę z czapy żeby dać ogólny obraz. No i dochodzi kwestia co to znaczy "było dobre". Wysłałeś na jakiś konkurs? Oceniał je ktoś, kto ogarnia dobrze sensorykę? Nie atakuję tutaj bezpośrednio Ciebie, bo może faktycznie było dobre, ale po pierwsze niewykluczone, że mogło być jeszcze lepsze, a po drugie jak się czyta forum to się okazuje, że można różne niesamowite techniki stosować, które przeczą wszystkim racjonalnym zasadom i "wychodzi dobre". Tylko często piszą to osoby, które nie rozpoznają podstawowych wad, więc ja do takich rewelacji zawsze podchodzę z dużym dystansem.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

Piwo oceniały osoby będące sędziami piwnymi, piwowarzy z długim stażem i zbierało bardzo pochlebne opinie, można je znaleźć na forum, nie będę tutaj robił autoreklamy, a co do konkursu, trzeba poczekać do 20-21 marca na wyniki :) Tak czy inaczej metody saszetka na 20,5blg nie pochwalam. 

Link to comment
Share on other sites

No to w porządku. Tak jak mówiłem liczbę rzuciłem trochę z czapy żeby dać ogólny obraz. Chodziło mi o to, że jak ktoś zatarł bardziej wytrawnie i drożdże, które innym schodzą przy podobnym ballingu do 5 zejdą do 10, to jest znak, że coś z nimi było nie tak.

Link to comment
Share on other sites

Istnieje też opcja numer dwa, podobnie prawdopodobna, czyli trefny termometr, słabo rozmieszany zacier, duża ilość "słabo fermentowalnych" słodów  wiele innych.

Edited by Konus
Link to comment
Share on other sites

Zakładam, że mówimy o sytuacji, kiedy pomiar jest prawidłowy. A ze słabo fermentowalnymi słodami to bez przesady, ile tego trzeba by nawalić, żeby tak wpłynąć na balling? Jak słabo rozmieszany zacier ma wpływać na odfermentowanie?

Link to comment
Share on other sites

Słabo rozmieszany- mierzysz temp na boku gara i powiedzmy jest 64 stopni a w środku może być 70 :) ile nawalić trzeba ? nie wiem, nie robiłem tego ale ostatnio dzieją się takie rzeczy, że nic mnie nie zdziwi

Link to comment
Share on other sites

Słabo rozmieszany- mierzysz temp na boku gara i powiedzmy jest 64 stopni a w środku może być 70 :)

A, no w tym sensie to racja. Wszystko się zgadza, ale ja mówię raczej o sytuacji, w której się nie popełnia podstawowych błędów.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.