mirfak Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Jako, że bardzo jestem zainteresowany użyciem azotu do wyszynku piwa, a na forum informacji jest niewiele, chciałbym dopytać o kilka rzeczy. 1. Jak przygotować piwo do wyszynku z kega? Tzn. jak je nasycić CO2? Czy tak jak podają kalkulatory, czy może inaczej? 2. Jakiej mieszanki użyć 70 N2/ 30 CO2, czy może lepszy będzie 100% N2? 3. Jakich ciśnień mieszanki używać? Tyle na początek. Pewnie i tak coś jeszcze wyjdzie. Proszę o merytoryczne wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 z tego co się orientuję to musisz mieć inny sprzęt jak do CO2 ,kran,reduktor ale niech się wypowie ktoś kto używa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 10 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Na pewno reduktor musi być pod azot. Z kranem mnie zaskoczyłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 a to ciekawe a czym taki reduktor się różni od reduktora pod Co2 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pijany Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Może tym że są to dwa różne gazy i mają inne charakterystki rozprężania. Głównie to róznią się te reduktory manometrami dla danego gazu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 a czym taki reduktor się różni od reduktora pod Co2 ? zakresem ciśnień wejściowych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Chciałem użyć mieszanki gazu BIOGON z Linde lub innej podobnej, problem że nie mogłem dostać tego w małych butlach, więc temat u mnie umarł śmiercią naturalną. Nasycenie pewnie trzeba metodą prób i błędów dobrać. Nasycić trzeba by też od razu tą mieszanką bo inaczej będzie dużo CO2 rozpuszczonego w piwie i sam wyszynk z podłączonym innym gazem może się okazać niewystarczający. Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A to nie można podać mniejszego lub większego ciśnienia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 A to nie można podać mniejszego lub większego ciśnienia ? Mniejsze pewnie tak, ale z większym i to prawie o rząd, to bym jednak uważał (no chyba, że ktoś lubi eksperymenty z silnikami odrzutowymi) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) czyli z jakim ciśnieniem się wysyca piwo azotem ?O rząd czyli rozumiem 2 krotność czyli jak wysycamy 3 atm to będzie na azocie 6 ? Ale można wolniej i mniejszym ciśnieniem do 4 to raczej bez problemów A do wyszynku to już wystarczy chyba zwykłe ciśnienie czyli 1atm. Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8 więc w czym problem ? Tylko zaraz przy kegach cornelius zawór bezpieczeństwa zadziała w kegu przy ciśnieniu 4 atm więc więcej gazu i tak nie ma sensu nabijać więcej No chyba że wyszynk i nasycanie piwa azotem można tylko robić w kegach euro ? To wtedy jeszcze koszty kegów dochodzą oprócz reduktora i kranu Edytowane 11 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) 3. Jakich ciśnień mieszanki używać? więc chodzi o mieszankę a nie o czysty azot a tu zdaje się wystarczy zwykły sprzęt Edytowane 11 Marca 2016 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8 więc w czym problem ? Chyba piszemy o dwu różnych sprawach Mnie chodzi o ciśnienie na "wlocie" reduktora, a nie o ciśnienie, do jakiego jest redukowane bo to dla mnie "oczywista oczywistość". Z informacji jakie otrzymałem kiedyś od dystrybutora gazów technicznych wynika, że azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. Tak, że problemem są butle i podłączany do nich osprzęt ponieważ muszą mieć atesty na znacznie wyższe ciśnienia niż w przypadku CO2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Z praktyki pubu/sklepu: Butla z mieszanką (co2, azot) i przeznaczonym do tego reduktorem (te butla mają wyższe ciśnienie) normalnie wypycha nagazowane kupowane z rynku piwa beczkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonku Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. 200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. 200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie. z tego co wiem to reduktor do azotu mam inna końcówkę do nakręcenia na butle a jeśli chodzi o ciśnienia to nie ma znaczenie czy mała czy doza butla ciśnienie jest takie same około 200 bar poza tym najmniejsza butle jaka udało mi się dostać ale do celów warsztatowych (samochód) to 6 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tonku Opublikowano 15 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2016 jeśli chodzi o ciśnienia to nie ma znaczenie czy mała czy doza butla ciśnienie jest takie same około 200 bar poza tym najmniejsza butle jaka udało mi się dostać ale do celów warsztatowych (samochód) to 6 kg http://www.gazytechniczne.eu/produkty,163 http://agagaz.pl/index.php/gazy-uniwersalne/14-azot-4-0 Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem. daaaawno temu to miałem i mogę się mylić oczywiście,ale coś mi świta że azot kiepsko się rozpuszcza w piwie piwa w puszkach z azotem mają kartridże które uwalniają azot to piwa w chwili otworzenia puszki,ale chwilę po nalaniu piwo w zasadzie jest bez gazu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BROWAR KWARTA Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Witam, Czy ktoś próbował może ( W RAMACH EKSPERYMENTU ) nasycić piwo czystym azotem stosując do tego taki ręczny syfon do azotu, jakie to daje efekty ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dots Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 dziedzicpruski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się