Marcepanowy Margrabia Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Zastanawiam się, jaka jest różnica w gotowym piwie, między użyciem owsianego słodu, a płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 Czytałem gdzieś, że teoretycznie w słodzie jest mniej protein i glukanów niż w płatkach co może się przełożyć na mniej intensywne doznania smakowe i aromatyczne. Tylko czy ktoś będzie to w stanie wyczuć te różnice kiedy traktujemy te surowce jako dodatek w ilościach rzedu kilku-kilkunastu procent? Również chętnie bym się dowiedział czy ktoś robił takie warki porównawcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) Z tego co pamiętam to w tym filmie jest co nieco na ten temat Poprawka - tam jest porównanie obecnego dry stouta z single Stout porter z Dublina z 19 wieku Edytowane 17 Marca 2016 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Kilo słodu daje mniejszy efekt niż 1,2kg płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Nie wiem jak jest ze słodem owsianym, ale mogę powiedzieć jak jest z owsem. Sam owies daje w zapachu lekką trawę, która potem znika i na dodatek piwo ma mniej ciała niż w przypadku płatków (ale filtracja to bajka). Za to jeśli porównać prażony owies i prażone płatki to zdecydowanie wygrywa owies... zapach i smak jest rewelacyjny. Coś jak orzeszki ziemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Nie będę zakładał nowego tematu o Płatkach Owsianych, napiszę tutaj. Ostatnio zrobiłem dwa piwa z dużą ilością płatków owsianych 28%-32% zasypu i doszedłem do dość ciekawego wniosku, czy może to ktoś potwierdzić? Otóż w obydwu piwach jest bardzo intensywny zapach słodkiej kukurydzy z puszki, bardzo podobny do DMS, tyle że odrobinę przyjemniejszy, raczej nie odrzucający. W pierwszym piwie brzeczkę gotowałem 60 minut, w następnej 75, bo już byłem po testach tej pierwszej warki. Generalnie nie mam u siebie w browarze domowym problemu z DMSem, właściwie nie występuje, poza pierwszymi warkami dawno temu. Przejrzałem też metryczki z konkursów i wszędzie gdzie mam wpisany DMS (zazwyczaj na poziomie 1) to w zasypie znajdował się płatki owsiane. Także jestem na 95% pewny, że płatki owsiane, w dużych ilościach, w szczególności w jasnym piwie, dają aromat słodkiej kukurydzy. Czy ktoś ma podobne wnioski? Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Szalas85 profik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 4 godziny temu, Igorrodz napisał: Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ? Nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. Za przykład np. Hazy Disco Bucharest z Pinty. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 @Igorrodz: prawie 4 lata. Zdecydowanie: majlosz, Konstoi, Igorrodz i 1 inny 2 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 29 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2020 W dniu 25.05.2020 o 20:58, zasada napisał: prawie 4 lata Dziękuję. Dla mnie od dat ważniejsza jest jednak treść. Ale co kto lubi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się