Jump to content

Słód owsiany, a płatki owsiane

Marcepanowy Margrabia

Recommended Posts

Czytałem gdzieś, że teoretycznie w słodzie jest mniej protein i glukanów niż w płatkach co może się przełożyć na mniej intensywne doznania smakowe i aromatyczne. Tylko czy ktoś będzie to w stanie wyczuć te różnice kiedy traktujemy te surowce jako dodatek w ilościach rzedu kilku-kilkunastu procent? Również chętnie bym się dowiedział czy ktoś robił takie warki porównawcze.

Z tego co pamiętam to w tym filmie jest co nieco na ten temat

Poprawka - tam jest porównanie obecnego dry stouta z single Stout porter z Dublina z 19 wieku

Edited by FurioSan

Nie wiem jak jest ze słodem owsianym, ale mogę powiedzieć jak jest z owsem. Sam owies daje w zapachu lekką trawę, która potem znika i na dodatek piwo ma mniej ciała niż w przypadku płatków (ale filtracja to bajka). Za to jeśli porównać prażony owies i prażone płatki to zdecydowanie wygrywa owies... zapach i smak jest rewelacyjny. Coś jak orzeszki ziemne

• 4 months later...

Nie będę zakładał nowego tematu o Płatkach Owsianych, napiszę tutaj.

Ostatnio zrobiłem dwa piwa z dużą ilością płatków owsianych 28%-32% zasypu i doszedłem do dość ciekawego wniosku, czy może to ktoś potwierdzić?

Otóż w obydwu piwach jest bardzo intensywny zapach słodkiej kukurydzy z puszki, bardzo podobny do DMS, tyle że odrobinę przyjemniejszy, raczej nie odrzucający. W pierwszym piwie brzeczkę gotowałem 60 minut, w następnej 75, bo już byłem po testach tej pierwszej warki. Generalnie nie mam u siebie w browarze domowym problemu z DMSem, właściwie nie występuje, poza pierwszymi warkami dawno temu. 

Przejrzałem też metryczki z konkursów i wszędzie gdzie mam wpisany DMS (zazwyczaj na poziomie 1) to w zasypie znajdował się płatki owsiane.

Także jestem na 95% pewny, że płatki owsiane, w dużych ilościach, w szczególności w jasnym piwie, dają aromat słodkiej kukurydzy.

Czy ktoś ma podobne wnioski?

Edited by Szalas85

• 3 years later...

Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ?

4 godziny temu, Igorrodz napisał:

Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ?

Nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. Za przykład np. Hazy Disco Bucharest z Pinty.

W dniu 25.05.2020 o 20:58, zasada napisał:

prawie 4 lata

Dziękuję. Dla mnie od dat ważniejsza jest jednak treść. Ale co kto lubi :P