Marcepanowy Margrabia Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Zastanawiam się, jaka jest różnica w gotowym piwie, między użyciem owsianego słodu, a płatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Czytałem gdzieś, że teoretycznie w słodzie jest mniej protein i glukanów niż w płatkach co może się przełożyć na mniej intensywne doznania smakowe i aromatyczne. Tylko czy ktoś będzie to w stanie wyczuć te różnice kiedy traktujemy te surowce jako dodatek w ilościach rzedu kilku-kilkunastu procent? Również chętnie bym się dowiedział czy ktoś robił takie warki porównawcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 (edited) Z tego co pamiętam to w tym filmie jest co nieco na ten temat Poprawka - tam jest porównanie obecnego dry stouta z single Stout porter z Dublina z 19 wieku Edited March 17, 2016 by FurioSan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Kilo słodu daje mniejszy efekt niż 1,2kg płatków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
von_Alex Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 Nie wiem jak jest ze słodem owsianym, ale mogę powiedzieć jak jest z owsem. Sam owies daje w zapachu lekką trawę, która potem znika i na dodatek piwo ma mniej ciała niż w przypadku płatków (ale filtracja to bajka). Za to jeśli porównać prażony owies i prażone płatki to zdecydowanie wygrywa owies... zapach i smak jest rewelacyjny. Coś jak orzeszki ziemne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szalas85 Posted August 14, 2016 Share Posted August 14, 2016 (edited) Nie będę zakładał nowego tematu o Płatkach Owsianych, napiszę tutaj. Ostatnio zrobiłem dwa piwa z dużą ilością płatków owsianych 28%-32% zasypu i doszedłem do dość ciekawego wniosku, czy może to ktoś potwierdzić? Otóż w obydwu piwach jest bardzo intensywny zapach słodkiej kukurydzy z puszki, bardzo podobny do DMS, tyle że odrobinę przyjemniejszy, raczej nie odrzucający. W pierwszym piwie brzeczkę gotowałem 60 minut, w następnej 75, bo już byłem po testach tej pierwszej warki. Generalnie nie mam u siebie w browarze domowym problemu z DMSem, właściwie nie występuje, poza pierwszymi warkami dawno temu. Przejrzałem też metryczki z konkursów i wszędzie gdzie mam wpisany DMS (zazwyczaj na poziomie 1) to w zasypie znajdował się płatki owsiane. Także jestem na 95% pewny, że płatki owsiane, w dużych ilościach, w szczególności w jasnym piwie, dają aromat słodkiej kukurydzy. Czy ktoś ma podobne wnioski? Edited August 14, 2016 by Szalas85 profik 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skazi Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 4 godziny temu, Igorrodz napisał: Słód owsiany powinien być aktywny enzymatycznie, płatki nie będą. Teoretycznie można zrobić piwo na 100% zasypie słody owsianego, na tyle samo procent płatków otrzymasz... pyszne i pożywne śniadanie ? Nie tylko teoretycznie, ale i praktycznie. Za przykład np. Hazy Disco Bucharest z Pinty. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted May 25, 2020 Share Posted May 25, 2020 @Igorrodz: prawie 4 lata. Zdecydowanie: majlosz, x1d, Igorrodz and 1 other 2 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Igorrodz Posted May 29, 2020 Share Posted May 29, 2020 W dniu 25.05.2020 o 20:58, zasada napisał: prawie 4 lata Dziękuję. Dla mnie od dat ważniejsza jest jednak treść. Ale co kto lubi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.