nicki Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam, niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa. i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)- jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zrób lager na słód pilzenski i 1 kg flaked maize (płatki kukurydziany - ale nie "corn flakes"). Chmiel - Tettnanger i Saaz, Daj kawałek limonka do kieliszek. tmk1 i leech 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicki Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Zrób lager na słód pilzenski i 1 kg flaked maize (płatki kukurydziany - ale nie "corn flakes"). Chmiel - Tettnanger i Saaz, Daj kawałek limonka do kieliszek. rozumiem,że z tego wyjdzie corona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BretBeermann Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (edytowane) Tak. Corona jest blisko do American Lager, ma kukurydza i proste receptury. Może troszeczka cukier też. Edytowane 31 Marca 2016 przez BretBeermann nicki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicki Opublikowano 31 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Tak. Corona jest blisko do American Lager, ma kukurydza i proste receptury. Może troszeczka cukier też. ok,dzięki za pomoc- teraz czekam kto pomoże z desperadosem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 (2 minuty szukania w Internecie)Ekstrakt początkowy: 15,3%, alkohol: 5,9%.Skład:woda, słód jęczmienny, kukurydza, syrop glukozowo-fruktozowy, chmiel, aromat, kwas cytrynowy (regulator kwasowości).Jeżeli nadal chcesz robić to "piwo", to powodzenia . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 31 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2016 Witam, niedawno zacząłem przygodę z warzeniem piwa, na poczatek brewkity, teraz zacząłem zacierać własne piwa. i tu mam pytanie: czy może mi ktoś podać instrukcje, przepis jak przyrządzić piwa podobne w smaku do corony oraz do desperadosa(żółtego)- jesli gdzieś jest to na forum to przepraszam,ale nie potrafie tego odszukać... Słabo szukałeś Zajrzyj w moje zapiski : http://www.piwo.org/topic/16890-browar-yirgacheffe/page-5#entry345288 Generalnie przy rozlewie było takie jak chciałem, ale po nagazowaniu wyszła na wierzch straszna gorycz ze skórki cytrynowej... Najlepiej zrób wg mojego przepisu i zamiast skórki cytryny dodaj po prostu na ostatnie 12h przed butelkowaniem około 50g herbaty cytrynowej tak po prostu rozsypanej na powierzchni, przy zlewaniu użyj pończoszki to ci nic nie wpadnie. Jak będe miał czas na wiosne na pewno powtórzę to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Desperados to nie piwo a corona nie ma smaku, więc jej smak jest bardzo łatwo skopiować - nalej wody z kranu do szklanki (nie zapomnij o limonce). Zanim zmarnujesz czas i pieniądze kopiując kiepskie piwo i wyroby piwopodobne pójdź do sklepu i zainwestuj w kilka piw craftowych. Z pewnością odkryjesz lepsze źródła inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Kolego dirk gently "De gustibus non disputandum est" nicki jeśli chcesz to spróbuj mojego Klona Corony OG 1.05 - 12,4BlgFG 1.013Kolor 3,0° SRMIBU - 17Surowce:słód pilzneński (62%)słód wiedeński (20%)kasza kukurydziana/mąka kukurydziana (18%)chmiel Cascademech irlandzkiskórka z 3 limonek (na około 30l piwa)Zacieranie:52°C - 10 min.66°C - 45 min.72°C - 25 min.78°C - filtrowanie, wysładzanieChmielenie 60min:60 min. Cascade10 min. Cascade10 min. Skórka z limonek10 min. Mech irlandzki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Dodajcie zaprawki do tequili http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=204i będziecie mieli desperadosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 (edytowane) Co do Corony, to w Lidlu zakupiłem dziś podobno polski zamiennik - Cortes. Zwracają uwagę, że to "ala piwa" są. Powiem, że zmniejszenie zawartości słodu na rzecz kukurydzy i ryżu zmienia całkowicie charakter smakowy. W powyższych poradach brakło ryżu, co on w sumie robi w piwie (oprócz podbicia ekstraktu)? Czy to taki ryż do gotowania ze sklepu?https://ocen-piwo.pl/cortes-extra-s1-n8277 Edytowane 29 Kwietnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Ryż rozjaśnia. Najlepiej użyć płatków ryżowych. Kukurydza w tym piwie jest kluczowa dla smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się