Przemo_666 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 8 godzin temu, Undeath napisał: Aż zanikną oznaki fermentacji Tak pi razy drzwi u mnie 10 dni. Ale lepiej poczekać niż płakać nad granatami. Ok thx. Na razie mam 6dni, ale dekiel jeszcze wybrzusza, więc coś jeszcze się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 42 minuty temu, Przemo_666 napisał: Ok thx. Na razie mam 6dni, ale dekiel jeszcze wybrzusza, więc coś jeszcze się dzieje. Nie patrz na dekiel, sprawdź blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 8 minut temu, punix napisał: Nie patrz na dekiel, sprawdź blg Spoko za parę dni sprawdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk&K Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 W dniu 19.03.2019 o 19:48, Przemo_666 napisał: Spoko za parę dni sprawdze U mnie pulpa z mango fermentowała przez około 10-11 dni, także warto potrzymać te kilka dni dłużej. Ja trzymałem jakieś 15-16 dni, później solidny coldcrash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 26 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2019 Chyba najlepsze z tego piwa, to kolor soku pomarańczowego. Gładkie w smaku, ale odczucie mango nie jest jakieś intensywne, może jak się nagazuje będzie coś lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Cześć, co sądzicie: https://allegro.pl/oferta/pulpa-mango-alphonso-3kg-100-bez-cukru-7932641477 ? stosował ktoś? niby alphonso i bez cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Worek 3kg, a cena podana za jeden kilogram ? W puszce wychodzi taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 16 godzin temu, punix napisał: Worek 3kg, a cena podana za jeden kilogram ? W puszce wychodzi taniej. widziałeś gdzieś odmianę Alphonso bez dodatkowego cukru taniej ? podasz linka albo nazwę sklepu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Ja stosowałem i jest w porządku Tanio bo się zbliża do okresu przydatności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goldi_WRO Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 kupione, dzięki. Myślicie że 3kg na 20l milkshake 14,5BLG w tym 1kg laktozy będzie przesadą? Ma być słodkie kobiece piwko. Mam dodać jeszcze 30g mosaica na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19087_1504890515 Opublikowano 5 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2019 Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza). Wg. przepisu miało być w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu. Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ... Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno. Receptura tutaj : https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Przymierzam się do zatarcia pierwszego piwa z dodatkiem owoców i stawiam właśnie na mango. Będzie to American Wheat. Polecicie w 2020r które puszki w jakiej ilości zakupić na warke 10l ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Przymierzam się do zatarcia pierwszego piwa z dodatkiem owoców i stawiam właśnie na mango. Będzie to American Wheat. Polecicie w 2020r które puszki w jakiej ilości zakupić na warke 10l ? O ile będzie to odmiana alphonso i bez dodatku cukru, wg mnie różnice nie są zauważalne pomiędzy producentami. Puszka 850g raczej zdominuje to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 14 godzin temu, punix napisał: O ile będzie to odmiana alphonso i bez dodatku cukru, wg mnie różnice nie są zauważalne pomiędzy producentami. Puszka 850g raczej zdominuje to piwo. No i dzięki. Tej odmiany na Allegro najwięcej. Chociaż zazwyczaj jest napisane, że posiadają 95% owocu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MienkiN Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Cześć, sprawdź lokalnie w sieci sklepów na literę B jest tydzień kuchni azjatyckiej. Znajdziesz co potrzeba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanobrodi Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 W dniu 5.07.2019 o 11:13, 19087_1504890515 napisał: Mnie się zachciało nie wiedzieć czemu wrzucić 1kg puree z Mango (kupione na gotowo w sklepie piwowarskim) tuz przed zlaniem brzeczki i zadaniem drożdży (FM55 Zielone Wzgórza). Wg. przepisu miało być w 1 dniu cichej ale zrobiłem po swojemu (nie wiem co mnie natchnęło) i teraz jestem ciekaw efektu. Na razie drożdże dzialaja , zeżarły z 13 BLG do 6 w 3 dni ... Za jakie 5-6 dni zamierzam zlać na cicha i dodać chmiel na zimno. Receptura tutaj : https://brewness.com/pl/recipe/mangolina-milkshake-ipa-17blg/view I co tam, jak tam Panie kolego? Jak efekty? Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą. Z tym, że mam 1,7kg i chciałem na wareczkę 10l... coś podpowiesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 12 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2020 6 godzin temu, romanobrodi napisał: Planuję IPĘ z mango właśnie i też przemawia do mnie wrzut na burzliwą miast na cichą Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanobrodi Opublikowano 21 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2020 (edytowane) W dniu 12.02.2020 o 19:18, Joosto napisał: Z mojego skromnego doświadczenia wynika, że jak ciepniesz tą pulpę na burzliwą to cały aromat pójdzie w komin razem z CO2, a i ze smaku niewiele pozostanie. A więc piwko już 6 dzień na cichej, zlane do fermentora, na dnie którego najpierw wylądowała zawartość 2 puszek z pulpą. Od wczoraj dodatkowo zatopiony chmiel. Za ok 4 dni pewnie rozlew. Blg wczoraj wynosiło 1. Niżej pewnie nie zejdzie. Po burzliwej wynosiło 2,5. Po wzroście stężenia cukrów z pulpy jednak, na kilka dni fermentacja rozhulała się ponownie. Teraz już jest spokój. W smaku czuć mango, ale nie nazbyt intensywnie. Przy jednej puszce pewnie było by mizernie z aromatem. Edytowane 21 Marca 2020 przez romanobrodi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 A jak łączycie chmielenie na zimno z dodatkiem owoców, chmiel się nie przykleja do drobinek przez co nie oddaje tego co ma oddać? Ja chcę dodać mrożone mango z biedronki więc owoc na pewno zawiśnie na górze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanobrodi Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: A jak łączycie chmielenie na zimno z dodatkiem owoców, chmiel się nie przykleja do drobinek przez co nie oddaje tego co ma oddać? Ja chcę dodać mrożone mango z biedronki więc owoc na pewno zawiśnie na górze Chmiel sypany luzem, jak zwykle. Nic się z pulpą nie zbryliło - ona osiadła na dnie. Przy owocach pływających na powierzchni pewnie się poskleja - lepiej wtedy chmiel w worek i zatopić. Ogólnie to moje piwko było orzeźwiające o wyczuwalnym smaku mango i niewielkim aromacie chmielu. Byłem raczej zadowolony z efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarnydlk Opublikowano 10 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2023 Odkopię temat. Ktoś korzystał z gotowych skoncentrowanych aromatów? Produkt firmy Amoretti, dostępny np w BA. Na pewno cenowo wychodzi drożej niż pulpa, ale nie ma problemów później z filtracją przy rozlewaniu. Ciekawe jak smakowo/zapachowo wyszłoby takie milkshake ipa z mango Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się