DevA Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 cześć, Pracuje w Nowej Zelandii w jednym z lokalnych browarów, teraz wróciłem do Polski i zabieram się warzenie czegoś na szybko, bo akurat przywiozłem troche chmielu, przeglądając wątki na temat chmielenia na zimno zauważyłem taką dentencje: - po burzliwej piwo przelewane jest do drugiego fermentora na cichą i tu stosowane jest chmielenie na zimno (w temp burzliwej), po czym piwo przelewane jest do innego wiadra z rozrobioną glukozą/cukrem etc. lub bezpośrednio do butelek z glukozą i drozdzami. Temp jest cały czas ta sama 16-19 stopni więc oczywiste dla mnie jest, że piwo się nagazuje ale teraz: - w browarze gdzie pracuje piwo fermentuje powiedzmy przez 5-6 dni, następnie w tym samym tanku jest chmielenie na zimno na 2-3 dni, a następnie piwo transferujemy do innego tanka na cichą i temperatury 4-6C na 6-7 dni. I moje pytanie. 1) Czy powyższy proces można zastosować do piwowarstwa domowego chcąc nagazować piwo? chodzi mi o możliwość nagazowania piwa za pomocą glukozy/cukru po takim kondycjonowaniu piwa w niskiej temperaturze (glukoze dodałbym przed samym rozlewem). 2) Czy pozostałości drożdzy ruszą piwo w butelce? 3) czy chmielenie na zimno lepiej przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym jest burzliwa (np 2 dni tak jak w ww. browarze) a następnie przelać piwo do innego wiadra czy lepiej chmielenie na zimno przeprowadzić już w innym wiadrze na cichej (niska temp czy ta sama co burzliwa?) pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 1. Tak 2. Tak 3. Istnieje teoria, że lepiej chmielić na zimno gdy nie ma zbyt dużo drożdży w toni, u mnie nie było różnić ale u mnie amerykańce wychodzą przeciętnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 a jaka będzie różnica w cechach piwa jeśli cichą przeprowadzę w tej samej temp co burzliwą a w temp 4-6 stopni? btw. tu fajny artykuł o róznicach w dry hoppingu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Rozlej na dwa fermentory, przeprowadź eksperyment, podziel się rezultatami, ja nie wiem jaka będzie ale z chęcią się dowiem Edytowane 25 Lipca 2016 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 może tak zrobie. Po burzliwej przeleje piwo do 2 wiader, zadam chmielenie na zimno w takich samych proporcjach do obu, 1 wiadro pójdzie na tyg do 19C a drugie do 6C. Następnie po cichej piwa kolejno przeleje do wiadra z woda i glukoza i wtedy do butelek na nagazowywanie. Btw. wiadra z castoramy się nadają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 W domu zawsze na cichą dawałem do chłodnego. Nieraz i nawet poniżej 10st C. Na 2 tyg. Chmiel z drożdżami się nie cierpią. Tak mówi nauka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) nauka nauką, ale jak ten artykuł pokazuje, są trzy szkoły chmielenia na zimno i w moim browarze w NZ my chmieliliśmy w tym samym tanku co burzliwa (pod koniec) na 2-3 dni przed przetransferowaniem piwa do innego tanka na cichą i temp 4C jestem tylko ciekawy czy przy cichej na poziomie 4-6C drozdze rusza przy nagazowywamiu glukozowa w butelce Edytowane 25 Lipca 2016 przez DevA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 jestem tylko ciekawy czy przy cichej na poziomie 4-6C drozdze rusza przy nagazowywamiu glukozowa w butelce pracujesz/pracowałeś w browarze i tego nie wiesz? Co mają nie ruszyć, ruszą tylko później może. Drożdże to dość wytrzymałe organizmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Ruszą. U mnie wystartowały po cold crush z temp. 2 stopnie i 3 dni takiej zimnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 nauka nauką, ale jak ten artykuł pokazuje, są trzy szkoły chmielenia na zimno i w moim browarze w NZ my chmieliliśmy w tym samym tanku co burzliwa (pod koniec) na 2-3 dni przed przetransferowaniem piwa do innego tanka na cichą i temp 4C a drożdże wczesniej spuszczacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) my nagazowujemy piwo CO2 po cold crushu (z technicznego punktu widzenia cichej nie robimy wcale, a jedynie cold crush w drugim tanku który trwa 5-7 dni i tutaj też dajemy np dodatki do piwa jak miód, i generalnie w nz cichej się nie robi w browarach) , i w sumie nigdy nie nagazowywałem piwa w domu po cold crushu za pomocą glukozy stąd ciekawy jestem o różnice:) jacer, w tankach jest yeast trap, a dodatkowo do tanka do którego transferujemy piwo na cold crush (500litrów na tank) dajemy żelatyne, która pomaga drozdzom i chmielinom pozostać na dole tanka podczas transferu. edit 2. częściowo drożdze są spuszczane, ale my piwo filtrujemy (2 microny) Edytowane 25 Lipca 2016 przez DevA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 btw. tu fajny artykuł o róznicach w dry hoppingu. Możesz wkleić linka do tego artykułu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Culter Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Wy może wychładzacie piwo w browarze aby zmniejszyć straty CO2 naturalnie w nim rozpuszczonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Może odbiegnę od tematu ale z ciekawości zapytam. Jakie piwo jest produkowane w browarze, w którym pracujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DevA Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) mazi, sorry myślałem, że się wkleiło wcześniej https://byo.com/mead/item/569-dry-hopping-techniques zamerstary, takie: http://www.mountbrewingco.co.nz/beers klikajac w odnośniki po lewej masz ich specyfikacje Edytowane 26 Lipca 2016 przez DevA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mazi-1986 Opublikowano 26 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2016 Dzięki, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się