Mates Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 (edytowane) Typ fermentacji: górna Zakres temperatur fermentacji: 20-40 st.CStopień odfermentowania: 68-80&Flokulacja: średnia/wysokaTolerancja alkoholu w piwie: do 10% ABVProfil smakowy: Wyraźne nuty owocowe (pomarańcza, banan, ananas, brzoskwinia) oraz przyprawowe (podobne do belgijskich). (opis: piwnykraft.pl)Pochodzenie: tradycyjny norweski szczep pochodzący z miejscowości Voss. Pozyskany dzięki uprzejmości Sigmunda Gjernesa.Polecane do piw: tradycyjnych norweskich, eksperymentalnych.Profil szczepu zbliżony do: Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik (fermentum-mobile.pl) Na tych drożdżach zrobiłem jasne ale, bez dodatków. Brzeczka miała 15,5 blg więc zrobiłem dwudniowy starter - zapach starteru - pomarańczowy. Drożdże zadane w temp 37°C. Fermentacja burzliwa szła 3 dni w kocu elektrycznym, przy temperaturze (na zewnątrz fermentatora) 39-42°C. Po trzech, czterech dniach blg praktycznie przestało spadać. W trakcie fermentacji burzliwej wydzielał się zapach musu jabłkowego, po burzliwej włączył się intensywny zapach poziomek, który w piwie został na dobre. Końcowe blg mierzyłem refraktometrem, więc nie jestem pewien -wg PrimeLab 2,6 blg, wg Terrill 3,5 blg. Nie mam dobrego spławika, dla porównania, więc zakładam średnią, że zeszło do 3,1 blg - wychodzi, że odfermentowanie miałem na poziomie 80%. Ostatni tydzień piwo spędziło w lodówce 15°C, na dnie powstała 1-1,5 cm warstwa, piwo dość mętne. Piwo przy rozlewie miało wyraźny, ale nie przytłaczający, słodko-owocowy aromat i smak, prawie nie wyczuwałem fenoli (choć były w tle nuty piernikowe). Edytowane 14 Października 2016 przez Mates jkx6 i bart3q 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Można wiedzieć gdzie znalazłeś informację, że to szczep pochodzący z Voss? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 19 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 http://www.fermentum-mobile.pl/oferta/lista-szczepow/ trochę zaufałem tej tabelce, ale mam nadzieję, że nazwa ta była nieprzypadkowo... bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2016 Można wiedzieć gdzie znalazłeś informację, że to szczep pochodzący z Voss? A wyizolowano do komercyjnego użytku inne szczepy? Masz jakieś info na ten temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Temperatury ostre, to musi być bogactwo fuzli i kaca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Temperatury ostre, to musi być bogactwo fuzli i kaca . Poczytaj o szczepie, właśnie one nie produkują ani fuzli, ani rozpucha w tych temperaturach. Drożdże Kviekowe ostatnio są dość mocno testowane w Polsce i piłem piwa jechane w 35C na Omega Hothead, które były właśnie świetne. Na tym polega wyjątkowość tych drożdży, że pomimo wysokiej temperatury, dają ładne estry, a nie rozpuchy. Trzeba poczekać na test Bart3q jak wypadnie: https://www.facebook.com/browarukoziolka/posts/301669033534438 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1therion Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Piłem dwa piwa na tych drożdżach od Pawła Leszczyńskiego (fermentowane chyba w 38C) i oba były nad wyraz czyste w smaku. Były estry, ale nie tak intensywne, jak można by się spodziewać. Profil piwa był raczej zbalansowany, na pewno bardzo przyjemny. Żadnych fuzlu/alkoholi wyższych/estrów rozpuszczalnikowych nikt na spotkaniu MOT nie wykrył bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Można wiedzieć gdzie znalazłeś informację, że to szczep pochodzący z Voss? A wyizolowano do komercyjnego użytku inne szczepy? Masz jakieś info na ten temat? wlp 6788 Norwegian farmhouse (muri) są jeszcze : Omega Yeast Labs as "Voss Kveik" OYL-062 The Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik ale to raczej to samo co fm53 ogólnie poczytaj tutaj: http://www.milkthefunk.com/wiki/Kveik#Recent_Yeast_Lab_Analysis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Mam ten szczep na tapecie w tej chwili (konkretnie The Yeast Bay Sigmund's Voss Kveik). Jedno piwo rozlane, trzy fermentują, jeszcze jedno albo dwa będę warzył. Na razie fermentowałem zachowawczo, poniżej 30°C. Ostatnie planuję mocniej dogrzać. Wstępna ocena: - bardzo przyjemny, łagodny, owocowy aromat - piwo bardzo gładkie w smaku, zakorąglone, próbka przy rozlewie smakuje już w zasadzie jak odleżakowane piwo, samo piwo pije się jak soczek - flokulacja słaba, pierwsze piwo wyszło bardzo mętne i niespecjalnie chce się klarować w butelce - przy dekantacji pierwszej warki miałem spore problemy z dużymi płatami drożdży pływającymi po powierzchni, na szczęście przy kolejnych piwach problem zniknął - dość specyficzna gęstwa - po prawie 2 dniach w lodówce nie wydzieliły się żadne warstwy, był jednolity jasnoszary krem - błyskawiczny start fermentacji, nie spotkałem się wcześniej z tak żwawo startującym szczepem Więcej napiszę jak spróbuję pozostałych piw, ale na razie jestem zachwycony tymi drożdżami. Edytowane 20 Września 2016 przez adamsky Mates, Kombinator, bart3q i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golden_boy Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 W moich piwach na tych drożdżach stopień odfermentowania wynosi od 85 do 89% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2016 Mild zszedł z 9,7 do 2,4, czyli 75% odfermentowania przy zacieraniu w 69°C i temperaturze na zewnątrz w okolicach 21 stopni (garaż). Przy rozlewie czuć głównie nawłoć, którą dodałem do piwa, ale też jest lekka nuta belgijska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Kolejny update odfermentowania: Miętowy porter - z 16,8 do 4,6 (72,5%) przy zacieraniu w 68 stopniach RIS - z 22 do 7,3 (67%) przy zacieraniu dwustopniowym w 64 i 73 stopniach, przy bardzo mocnym underpitchingu (pół łyżki gęstwy na 14 litrów) W obu piwach drożdże niczego niedobrego nie naprodukowały. Niczego charakterystycznego również. Fermentowały w granicach 16-21 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar_Kaczka Opublikowano 17 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 Popełniłem na nich 2 warki (I i II pokolenie). W obu przypadkach piwo wyszło mocno aromatyczne o dominującej nucie pomarańczy. W głębi wyczuwalne są też nuty belgijskie, ale nie tak silne jak np w FM21. Pierwszą warkę warzyłem, gdy temperatura na zewnątrz miała 26-28 stopni...drożdże skończyły robotę po 5 dniach bez wyczuwalnych estrów. Druga warka przy 22 stopni po 7 dniach wylądowała na cichej. Drożdże zostawiają na dnie zbitą masę, która dobrze się przechowuje w lodówce (aczkolwiek produkują silne siarkowe wydzieliny). Przy drugim pokoleniu z fermentatora wydobywały się również silne aromaty siarkowe, ale samo piwo wyszło bardzo dobre i odniosłem wrażenie, że drugie pokolenie posiada jeszcze lepsze zdolności aromatyczne. Do największych wad należy zdecydowanie niska flokulacja, gdzie nawet Cold Crashing nie pomógł. Więc jeżeli komuś zależy na klarownym płynie to na FM53 czeka go nie lada wyzwanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Co do flokulacji, zgoda. Idealne wydają się do New England IPA. Moje hop tarty chmielone na zimno w proporcjach 10 gramów chmielu na litr wyglądają jak typowa NEIPA. Odfermentowanie 67%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 U mnie po fermentacji w 40°C dały w miarę czyste piwo. Delikatny aldehyd/rozpuch ale to w tle. Faktycznie, piwo mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2016 No a co by się stało gdyby fermentować nimi w standardowej temperaturze dla górniaków, powiedzmy: 16-20°C. Czy nie dałyby by wtedy czystego wręcz lagerowego profilu? Np taki koźlak na nich? Czy w ogóle by nie ruszyły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Ruszą ale nie dadzą lagerowego profilu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 25 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2016 Tydzień temu zabutelkowałem piwo na tych drożdżach, warto czekać dłużej z piciem czy spijać po nagazowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 26 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Nie wiem czy po tygodniu nagazowało Ci się w 100%, ale w moim przypadku piwo po 3 tygodniach od zabutelkowania smakowało już całkiem dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakos Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 No, że po tygodniu niedogazowane może być to wiadomo bardziej chodzi o to czy warto z nim czekać dwa miesiące albo dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2016 Miesiąc po zabutelkowaniu idealny klar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browar_Kaczka Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 U mnie po fermentacji w 40°C dały w miarę czyste piwo. Delikatny aldehyd/rozpuch ale to w tle. Faktycznie, piwo mętne Fermentacja 40 stopni. To chyba w 48 godzin już było po robocie...hardcore:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 jesli dodam drozdze w temp 30-35C , a pozniej temp spadne na ok 22C to bedzie mialo to wplyw na to co one wyprodukuja? czy zmiana temp podczas fermentacji w zakresie 20-40C ma negatywne skutki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 jesli dodam drozdze w temp 30-35C , a pozniej temp spadne na ok 22C to bedzie mialo to wplyw na to co one wyprodukuja? czy zmiana temp podczas fermentacji w zakresie 20-40C ma negatywne skutki ? Drożdże są specyficzne, ale to jednak drożdże i raczej tak duża amplituda temepratur im nie posłuży. Tak wysoki spadek może zniechęcić drożdże do pracy. Niemniej jednak może ten dziw co się zowie kveik wytrzyma takie harce, więc z ostateczną oceną musisz poczekać na wypowiedź użytkownika ichnich, bo ja do tegoż szanownego grona jeszcze nie przynależę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Robił ktoś na nich jakieś ciemne piwa? Nadadzą się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się