INTseed Opublikowano 22 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Można prosić o recepturę na jakieś piwo na nich? Tylko bez jałowca. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Można prosić o recepturę na jakieś piwo na nich? Tylko bez jałowca. Dzięki. 100% pils, gotowanie 4h, trochę chmielu na goryczkę tak do 25 ibu, trochę saaz lub innego na 15 min, co bu dobiło do 30 ibu. Fermentacja w ok 40°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Można prosić o recepturę na jakieś piwo na nich? Tylko bez jałowca. Dzięki.100% pils, gotowanie 4h, trochę chmielu na goryczkę tak do 25 ibu, trochę saaz lub innego na 15 min, co bu dobiło do 30 ibu. Fermentacja w ok 40°C.A czemu aż 4h gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Żeby dużo odparować, przyciemnić i trochę skarmelizować. Gęstość wyjdzie ok 20 blg. Do gotowania po wysładzaniu ok 12 blg. http://www.garshol.priv.no/blog/291.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Przy takim BLG to trzeba już starter robić z tych drożdzy? Na razie nic nie mam do zrobienia go i nawet nie wiem jak się go robi. Myślałem nad 12BLG i za drugim razem dopiero zrobić mocniejsze na gęstwie. Na te 12BLG dał bym pilzneński, karmelowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 No to tak zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Te drożdże to istne szatany. Zadane w sobotę w temp 25 C. Fermentacja w 28 - 29 C. W poniedziałek już po burzliwej. Zeżarły do 2,5 BLG Fakt lekka siareczka podczas burzliwej była wyczuwalna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2017 Nie wiem co z piwa będzie ale drożdze nieźle latają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saladyn Opublikowano 3 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2017 Jakie style można warzyć na tych drożdżach poza Norwegian Farmhouse? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Czy ktoś próbował warzyć na tych drożdżach w zwykłej temperaturze, rzędu 20C? Rozważam wykorzystanie swoich już teraz, ale coś majowe temperatury zawodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 10 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 Czy ktoś próbował warzyć na tych drożdżach w zwykłej temperaturze, rzędu 20C? Rozważam wykorzystanie swoich już teraz, ale coś majowe temperatury zawodzą... Warzyłem na Kveik w temp 17, co prawda nie FM tylko z Yeast Bay. Piwo bardzo ok, choć niewiele estrów. ludz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ludz Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 Dzięki za odpowiedź! A nie było problemów ze startem albo tempem fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 11 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź! A nie było problemów ze startem albo tempem fermentacji?Nie. Ruszyły ze startera bardzo szybko. Temperatura fermentacji z 18, max 19. Tempo normalne. Nie otwieram wiadra przed upływem 3 tygodni wiec wszystko było już zżarte. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Maja 2017 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 29 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2017 Również miałem okazję popełnić na nich warkę, którą w weekend rozlałem do butelek. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz- jak będzie optymalna temperatura refermentacji. Ja standardowo zaniosłem skrzynki do piwnicy, gdzie obecnie jest ok 16 stopni. Myślę, że piwo powinno się bez problemu nagazować (tym bardziej iż w chwili butelkowania miało dwadzieścia kilka stopni), no chyba, że rzeczywiście 20 stopni to dolna granica dla tych drożdży i poniżej drożdże już nie będą pracować (co mi się wydaje raczej mało prawdopodobne). A jak było u was z refermentacją. Jako ciekawostkę dodam, że fermentację zacząłem w temp 30 stopni, gdzie podniosła się do 35, a później spokojnie spadała. Zapach bardzo przyjemny- owocowy; w smaku też obiecująco, choć w sumie więcej będzie można powiedzieć za miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 13 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 czy ktoś mi wytłumaczy o co chodzi z tym "popełnić" ? jakaś głupia moda używania tego słowa zamiast zrobić czy w tym przypadku uwarzyć ?? A kveiki szybciutkie w 4 dni w 25 st pozamiatały 14 blg do 3. i bart3q pisał że nie dadzą profilu lagerowego, z tym sie akurat nie zgodzę bo piwo bez chmielenia na aromat przed cichą było iście lagerowe mc007 i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Ile da się zebrać gęstwy po pierwszym warzeniu? Starczy na kolejne dwa piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Ile da się zebrać gęstwy po pierwszym warzeniu? Starczy na kolejne dwa piwa? Jak robisz standardowo 20-25 litrów to spokojnie wystarczy i jeszcze sporo zostanie. No chyba że dwa następne będą po 30 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Dzięki za odpowiedź. Kolejne nie będą przekraczać 15 blg. Pytanie zadałem bo gdzieś czytałem że te drożdże słabo opadają na dno. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Możliwe że chodzi o to że fermentacja na nich jest w wyższych temperaturach. Po fermentacji burzliwej opadają na dno. Spokojne dwa piwa zrobisz na gęstwie z nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 podbijam pytanie o to w jakich stylach można wykorzystać te drożdże? czy da się na tym ukręcić ciemne piwerka (stouty, portery) w temperaturach pokojowych o w miarę neutralnym profilu? czy jednak w tym zakresie (22-25) lepiej skupić się na aipach/farmhousach i pokrewnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 ja uważam że bez problemu można kręcić praktycznie wszystko do czego użyłbyś np us-05. Ja robiłem white IPA na nich i była świetna. Co do ciemnych pewnie też Brokreacja i Waszczukowe mieli black ipe kooperacyjna na nich chyba. W zakresie temp pokojowej mi piwa wychodzą czyściutkie jak lagerek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 5 minut temu, Fenris napisał: ja uważam że bez problemu można kręcić praktycznie wszystko do czego użyłbyś np us-05. Ja robiłem white IPA na nich i była świetna. Co do ciemnych pewnie też Brokreacja i Waszczukowe mieli black ipe kooperacyjna na nich chyba. W zakresie temp pokojowej mi piwa wychodzą czyściutkie jak lagerek poezja, dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 W sobotę nastawiłem na nich milk stouta i fermentują w temperaturze 25-27. Mam w planach jeszcze nastawić na nich risa. Zrobiłem już apa i aipa. Wszystkie w tym samym przedziale temperaturowym. Próbowałem tylko apa i jestem bardzo zadowolony jeśli chodzi o małą ilość estrów w profilu. Jeśli przy mocniejszych piwach okaże się, że skutki fermentacji są podobne to chyba będę do górniaków stosował tylko kveiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Skuszony owocami kupiłem, wczoraj nastawiłem,tem. fermentacji około 30sC, dzisiaj otwieram skrzynie i wali jajcem masakrycznie. Starter też podśmierdywał trochę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 Też tak miałem. Ale się odjajcowało i piwo jest ok. Ale panika była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się