Jump to content

Pierwszy Porter Bałtycki prośba o ocenę


Radek.M

Recommended Posts

Witam. Mam zamiar zabrać się za uwazenie Porteru Bałtyckiego i chciałbym abyście ocenili moja recepturę i doradzili przestaszewskim w gesti chmielenia oraz fermentacji, gdyz nie wiem ile powinieniem uzyc czy trzy saszetki czy mniej Saflager W-34/70 i ile powinna trwać fermentacja burzliwa i cicha. W założeniu Porter ma mieć 25 plato.

 

 

 

Receptura: 

 

Słody: Wiedeński 4kg

           Monachijski I 3,2kg

           Pilzneński 2kg

           Karmelowy ciemny 600-750 0,5kg

           Whiskey 30-45ppm, bądź wędzony Wiśnią ze Strzegomia 0,5kg

           Czekoladowy 1200 0,4kg

           Karmelowy jasny 100-150 0,3kg 

 

 

Chmiele: Marynka i Lubelski 

 

           

 

Z góry dzięki za pomoc. 

 

Link to comment
Share on other sites

Fermentacja będzie tyle trwać, aż drożdże przefermentują piwo, a nie ile powinna, chmiel drugorzędny, cokolwiek na 30-40 IBU (przy tej gęstości) na 60', drożdże wg kalkulatora, a najlepiej gęstwy użyć, ja bym pewnie zmniejszył ilość słodów palonych ale taka ilość też może być.

Link to comment
Share on other sites

0,5kg mocnego torfu to spokojnie będzie wyczuwalne, jakiś słabszy wędzony to tylko lekki posmak w finiszu ale to też jest ok, zależy co chce osiągnąć autor.

Link to comment
Share on other sites

 

 

drożdże wg kalkulatora
o jaki kalkulator chodzi? nie wiem o co chodzi, do tej pory uwazyłem 12 warek ale jeszcze nigdy dolnej fermetacji. Jeśli chodzi o słód Whisky to chce by był trochę wędzony możne i faktycznie zwiększę ilość do 0,8kg na tomiast mam zamiar użyć tego  https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Whisky-30-45ppm-Castle-Malting-1-kg/469
Link to comment
Share on other sites

 

 

czyli trzy saszetki to za mało?

Wg tego kalkulatora, nieco za mało.
Umówmy się - robisz potwora dolnej fermentacji.

Według mojej wiedzy i doświadczeń, nie bawiłbym się z 4 saszetkami drożdży, tylko zrobił najprostszą i najtańszą 10 tkę - 4 kilo pilzna, 20 g marynki@60 min, 20 g sybilli@20min i 30@2 min i saszetka/ dwie w34/70 a całą gęstwę zużył na potwora (yeast cake).

Ale ilu piwowarów tyle doświadczeń i opinii.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.