Radek.M Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Witam. Mam zamiar zabrać się za uwazenie Porteru Bałtyckiego i chciałbym abyście ocenili moja recepturę i doradzili przestaszewskim w gesti chmielenia oraz fermentacji, gdyz nie wiem ile powinieniem uzyc czy trzy saszetki czy mniej Saflager W-34/70 i ile powinna trwać fermentacja burzliwa i cicha. W założeniu Porter ma mieć 25 plato. Receptura: Słody: Wiedeński 4kg Monachijski I 3,2kg Pilzneński 2kg Karmelowy ciemny 600-750 0,5kg Whiskey 30-45ppm, bądź wędzony Wiśnią ze Strzegomia 0,5kg Czekoladowy 1200 0,4kg Karmelowy jasny 100-150 0,3kg Chmiele: Marynka i Lubelski Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Fermentacja będzie tyle trwać, aż drożdże przefermentują piwo, a nie ile powinna, chmiel drugorzędny, cokolwiek na 30-40 IBU (przy tej gęstości) na 60', drożdże wg kalkulatora, a najlepiej gęstwy użyć, ja bym pewnie zmniejszył ilość słodów palonych ale taka ilość też może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Czy ten słód Whisky to czasem nie zniknie w tym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 Whisky może coś tam muśnie, ale ten strzegomski to totalnie nie ma sensu, bo nic a nic z niego nie poczujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 0,5kg mocnego torfu to spokojnie będzie wyczuwalne, jakiś słabszy wędzony to tylko lekki posmak w finiszu ale to też jest ok, zależy co chce osiągnąć autor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 drożdże wg kalkulatora o jaki kalkulator chodzi? nie wiem o co chodzi, do tej pory uwazyłem 12 warek ale jeszcze nigdy dolnej fermetacji. Jeśli chodzi o słód Whisky to chce by był trochę wędzony możne i faktycznie zwiększę ilość do 0,8kg na tomiast mam zamiar użyć tego https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Slod-Whisky-30-45ppm-Castle-Malting-1-kg/469 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 o jaki kalkulator chodzi http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek.M Opublikowano 28 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 o jaki kalkulator chodzi http://www.mrmalty.com/calc/calc.html czyli trzy saszetki to za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2016 czyli trzy saszetki to za mało? Wg tego kalkulatora, nieco za mało.Umówmy się - robisz potwora dolnej fermentacji. Według mojej wiedzy i doświadczeń, nie bawiłbym się z 4 saszetkami drożdży, tylko zrobił najprostszą i najtańszą 10 tkę - 4 kilo pilzna, 20 g marynki@60 min, 20 g sybilli@20min i 30@2 min i saszetka/ dwie w34/70 a całą gęstwę zużył na potwora (yeast cake). Ale ilu piwowarów tyle doświadczeń i opinii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się